Elkjøps guider og artiklerKjøkkenapparater: Guider og artiklerMatlaging: Guider og artiklerPannekakedagen 2025: Lag pannekaker på nye måter
Pannekakedagens opphav
Pannekakedagen faller alltid på tirsdagen før fasten, kjent fra gammelt av som «fetetirsdag». Det sies at kjøkkenet måtte tømmes for produkter som ikke ville holde seg, som melk, smør og egg, før man gikk inn i den 40 dager lange fasteperioden frem til påskeaften. Da ble det pannekaker!
TIPS! Bruk en blender eller stavmikser til å få en jevn og tynn røre.
Finn en blender eller stavmikser til pannekakerøren
Alle blendere og stavmiksereKlassisk oppskrift på pannekaker:
Du trenger (4 personer):
- 6 dl melk
- 3 egg
- 2,5 dl hvetemel
- 3 ss smør
- 1 ts salt
Slik gjør du:
Start med å blande hvetemel og salt i en stor bolle. Visp mel og salt sammen med halvparten av melken (3 dl). Når røren er glatt, tilsetter du eggene og den resterende melken. La røren svelle i ca. 20 minutter.
Varm opp stekepannen og smelt halvparten av smøret, for så å vispe det ned i røren. Bruk resterende smør til å steke pannekakene i.
Tips: Sørg for at stekepannen er tilstrekkelig varm før du steker pannekakene – ikke vend dem for tidlig!
Finn en god stekepanne til pannekaker
Alle stekepannerPannekaker i andre varianter
Du kan lage så mye mer enn de klassiske pannekakene! Bli inspirert til å prøve noen nye varianter:
- Bananpannekaker: Elsket av barna! (Tips: Røren blir perfekt hvis den blandes i en blender).
- Havrepannekaker: Bare bytt ut hvetemel med havremel, enten alt eller deler.
- Middagspannekaker med bacon.
- Vanskelig å få barna til å spise grønnsaker? Bland inn kokte gulrøtter i røren.
- Fargerike pannekaker: Bruk spinat, blåbær eller valgfri konditorfarge i røren for å overraske barna med grønne, blå eller rosa pannekaker.
- For ekstra protein kan du bruke cottage cheese istedenfor melk. Da er det supert å bruke stavmikseren til å blande røren jevn.
- Eller hva med å klinke til med en pannekake-kake! Lag på lag med pannekaker, syltetøy og krem. Diggere blir det ikke.
Tips! Lag pannekaker i airfryeren!
Legg røren lagvis med bakepapir mellom hver pannekake. Lag små eller amerikanske pannekaker – unngå å dekke hele bakepapiret. Stek på 165 grader i rundt 7 minutter (dette kan variere avhengig av størrelse på airfryeren). Hold øye med pannekakene hvis det er første gangen du prøver.
Perfekt pannekakedessert: Crepes
Crepes er de franske, tynne dessertpannekakene som ofte serveres med søt topping. Server dem gjerne med Nutella, friske bær og dryss litt melis på toppen. Tradisjonelt brettes crepes i fire.
Du kan også lage middagsversjonen av crepes. Hva med å lage soppstuing? Bruk kantareller du plukker på høsten som du tørker med en smart sopptørker.
Tilbehør og topping til pannekaker:
Tilbehør og topping varierer både utfra hvilken pannekaketype du lager, men ikke minst; smak og behag. Her er noen digge forslag:
- Klassisk syltetøy og krem
- Iskrem
- Ferske bær og frukt
- Sukker, sirup eller lønnesirup
- Nutella
- Honning
- Brunost
Dryss over litt melis for den perfekte siste touchen.