Om ElkjøpElkjøpfondet - Ingen skal havne utenfor
Ingen skal havne utenfor – slik søker du om støtte
For mange kan det føles som en selvfølge å ha tilgang til teknologi i hverdagen – men slik er det slett ikke for alle. Derfor ønsker vi å hjelpe folk som strever i dagens teknologiske samfunn, og støtter prosjekter og organisasjoner som jobber med å redusere digitalt utenforskap. Siden 2017 har Elkjøpfondet delt ut over fem millioner kroner – og nå er vi på jakt etter flere gode formål. Har du et prosjekt eller en idé som kan bidra til at ulike grupper, gamle som unge, får en enklere digital hverdag? Da vil vi høre fra deg!
Hva skjer etter at jeg har søkt?
Husk å forsikre deg om at søknaden din inneholder kontaktinfo, beskrivelse av formål og at du velger relevant alternativ for størrelse på bidrag fra Elkjøpfondet. Vi får inn mange gode søknader og ber om tid til å velge ut de som får støtte i denne omgang. Senest i februar vil du motta en e-post med beskjed om du har blitt valgt ut eller ikke. Blir søknaden innvilget er det din nærmeste Elkjøp-forhandler som deler ut midlene og hjelper deg med produkter. For oss er det viktig at foreninger og organisasjoner som mottar støtte fra oss, har den lokale kompetansen i nærheten.
Hva er egentlig digitalt utenforskap?
Digitale skiller oppstår mellom de som kan nyttiggjøre seg av digitale tjenester og dem som ikke er i stand til det. Norge ligger langt fremme i digitaliseringen, samtidig ser vi et tydelig teknologisk klasseskille, hvor flere grupper faller utenfor utviklingen. Utfordringene berører hver tredje nordmann og sprer seg på tvers av ulike samfunnsgrupper. Fellestrekkene er at det digitale livet blir vanskelig når noen ikke har råd og tilgang, mangler evne, kunnskap og erfaring, eller holdes utenfor sosialt.
Her er noen av funnene fra årets Teknotrøbbelundersøkelse og Elkjøps kartlegging av digitalt utenforskap i Norden:
65 % av nordmenn tror kunstig intelligens (KI) vil forandre måten vi arbeider og lærer på. Til tross for denne forventningen har bare 20 % av befolkningen testet eller tatt i bruk KI på jobben eller i studiene.
Hver femte av oss (19 %) er bekymret for at KI kan ta fra oss jobben.Hver tredje nordmann (31 %) synes teknologien har blitt så utfordrende at det er vanskelig å henge med i utviklingen. Andelen er økende. 1 av 4 mener ulik tilgang på- og kunnskap om teknologi skaper et økt klasseskille.
- Mange unge sliter også. Flere har problemer med å bruke vanlige digitale løsninger som BankID, mens hver fjerde (24 %) av de under 29 år sier at de føler seg mer ensomme på grunn av digitalisering.
Bare 10 prosent av de over 60 år sier det samme.
- Nesten hver femte forelder (18 %) sier at barna deres opplever diskriminering, mobbing eller utestenging i forbindelse med online gaming.
42 % av norske foreldre synes det generelt er vanskelig å holde oversikt over barnas digitale liv.
– Endret livet mitt!
Norges Blindeforbund fikk midler til Digital Kafé med opplæring tilpasset nivå og behov. Lærerne besto av et dedikert team fra Elkjøp-butikken på Storo. Synshemmede Unni (68) var en av deltakerne:
«Smarttelefoner og ny teknologi kan være uvurderlige verktøy for blinde og svaksynte, men det finnes nesten ikke opplæringstilbud – og det er ofte lang ventetid. Derfor var det helt fantastisk at vi fikk dette tilbudet.»
– Jeg vil ikke være avhengig av andre
Elkjøpfondet har bidratt med oppdatert utstyr til Stella Røde Kors kvinnesenter i Oslo. Helt siden Nogaye Ladiane (23) kom til Norge for to år siden har hun vært en flittig bruker av språk- og datatilbudet:
«Nå kan jeg gjøre mye jeg ikke kunne før. I hjemlandet mitt bruker de ikke internett noe særlig, men her i Norge brukes det til nesten alt. Det er viktig for meg å klare ting selv og ikke være avhengig av andre.»
– Det har åpnet seg en helt ny verden!
Ekteparet Randi (76) og Christian Magnus (79) deltok på digital bootcamp i regi av Elkjøpfondet og e-sportlaget DNB Nordavind (nå 00Nation):
«Vi er vel litt som barn igjen når det gjelder digital kompetanse og har naturligvis en vei å gå. Men vi har fått mye mer selvtillit! Mange på vår alder lider jo av tastatur-angst og er engstelige for å gjøre feil – men det er ingenting å være redd for.»
Prosjekt Elkjøp-bæreposer
Vi har besluttet å følge dagligvarekjedene og øker derfor prisen på handleposer til:
3 kr for liten pose
5 kr for vanlig pose
7 kr for stor pose
Vi allokerer hele inntekten fra posesalget til Elkjøpfondet, hvor pengene er øremerket til å bekjempe digital utenforskap.
Årsaken til prisøkningen er at vi ønsker å ta en tydelig posisjon både på å bevisstgjøre kundene om at bæreposer av plast ikke nødvendigvis er det beste alternativet for planeten, men også for å sikre tilstrekkelig med midler til fondet og Elkjøp sin kamp mot digitalt utenforskap, i tillegg til andre velferdstiltak.
Prisendringene tredde i kraft fra 2. oktober 2023.