Hopp over navigasjonen
Airfryer on kitchen counter

Alt dette kan du lage i en airfryer

Det meste av mat kan lages i en airfryer. Den er egentlig en liten varmluftsovn, men bruker bare mye mindre strøm.

Det er mange som forbinder airfryer med frityr, men det det er bare en liten del av all den gode maten du kan lage i denne innretningen.

– Det er ganske enkelt slik at det mest av mat som kan lages i en stekeovn, kan også lages i en airfryer, forklarer Trude Eide Straume. Hun er utdannet kokk og ekspert på airfryer. Hun har en egen blogg om temaet, og har nylig skrevet bok om å lage mat i airfryer.

– Den store fordelen er at du slipper å varme opp en stor ovn, fortsetter Eide Straume. Det betyr at matlagingen ofte går raskere, og du bruker mindre strøm. Samtidig som resultatet blir førsteklasses, skikkelig stekeskorpe, og rettene blir saftige og gode.

SDA - Airfryer - Crispy potatoes

Airfry poteter

Med en airfryer kan du tilberede poteter på mange forskjellige måter. Du kan lage klassiske retter, som sprø pommes frites og ristede småpoteter, eller utfordre smaksløkene med søtpotet-fries. Du kan også airfrye potetbåter eller Hasselback-poteter med sprøtt resultat. Bakte poteter er et annet velsmakende alternativ hvor du kan fylle potetene med favorittingrediensene dine som ost, bacon eller grønnsaker. Hvis du ønsker en mer sofistikert rett, kan du prøve å lage fløtegratinerte poteter i airfryeren. Husk at hver rett har ulike tilberedningstider med forskjellige temperaturer, så den kan være lurt å følge en oppskrift eller guide. 

Tips: Krydder får frem det beste i potetene. Selv om airfryeren gir magiske muligheter, ligger en stor del av matopplevelsen fortsatt i krydderne. Smak deg frem med krydder du liker.

Steak with vegetables

Steke kjøtt

Å helsteke kjøtt går helt utmerket i en airfryer. Husk på å ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før steking, minst en time før.

Airfryeren forvarmes til 200 grader. Da får du en god stekeskorpe på kjøttet. Tørk kjøttet godt med papir og krydre. Så er det bare å sette i gang stekingen. Vil du ha kjøttet blodig er det klart når temperaturen i kjernen av kjøttet er på 55 grader. Liker du biffen medium stekt skal temperaturen være 60 grader. For å ha kontroll på temperaturen er det lurt å bruke et steketermometer. Husk at temperaturen stiger ytterligere noen grader etter at kjøttet er tatt ut av fryeren. La kjøttet hvile rundt 15 minutter før servering.

Lammekoteletter, og andre stykker som er delt i skiver, kan også stekes i airfryeren. Bruk samme fremgangsmåte som ved hele stykker. Stek dem 3-4 minutter på hver side. Da blir de medium stekt. Litt avhengig av tykkelsen selvsagt. Eventuelt kan du bruke et steketermometer for å få det helt perfekt.

Tips: Gni kjøttstykkene inn med smør for ekstra god smak og god stekeskorpe.

Fried fish with vegetables

Steke fisk

Når det skal stekes fisk i airfryeren er det særlig panering som er tingen. Da blir fisk kjapt en favoritt hos hele familien. Panering betyr at du gir filetene en liten spesialbehandling før du steker den i airfryeren. Først pensles de med en saus, og deretter rulles de i en tørr miks. Sausen kan være en ferdigkjøpt urtesaus, eller noe egenkomponert. Den tørre miksen kan være griljermel, knust kavring, frømiks eller panko. Det finnes rikelig med oppskrifter på panering, både sausen og den tørre miksen. Søk på nettet, eller du kan komponere din egen.

Start med å forvarme airfryeren til 180 grader. Tørk godt av fiskefiletene med kjøkkenpapir. Pensle dem med sausen på begge sider og vend dem i den tørre miksen. Pensle eller spraye kurven med olje. Stek fisken i ti minutter, eller til de har fått en fin, gylden farge.

Tips: For ekstra krønsj og farge, kan du spraye et tynt lag olje på filetene halvveis i steketiden. Har du en airfryer som krever at du snur maten gjør du også det halvveis i steketiden.

Burger next to vegetables
Steke hamburger

Alle typer burgere kan stekes i airfryer. Vanlig burger, pulled pork-burger, fisk- eller kyllingburger.

En burger av kjøtt stekes uten fett på 185 grader i 8-10 minutter. Det er det hele.

Lager du en pulled pork-burger er det lurt å kjøpe ferdig pulled pork-kjøtt. Da legger du kjøttet i en ildfast form og heller over kraften. Stek på 170 grader i 25 minutter. Riv kjøttet fra hverandre med to gafler og lag burgeren. Husk å få med den gode kraften.

Tips: Stek burgerbrødene på 180 grader i 2-3 minutter. Da får de en fin og sprø skorpe.

Tilbehøret er selvsagt fries, og vi foreslår å lage dem av søtpotet. Slik får du dem sprø på utsiden og myke inni:

Del søtpotetene opp i like staver, ikke for tynne. Legg de i iskaldt vann en halvtime, deretter kokes de i 3-4 minutter. La dem avkjøle noe og putt potetstrimlene i en pose. Så skal det litt salt og maizena i posen: 2 ss maizena og 2 ts salt på 500 g potet. Rist godt og tilsett 2 ss olje og rist godt en runde til.

Tips: En liten sprayflaske med olje fungerer suverent sammen med en airfryer. Da kan du smøre kurven eller gi maten en liten dusj med akkurat passe mye olje.

Pizza with vegetables
Steke pizza

Pizza er virkelig en av rettene som går kjapt i en airfryer. Legg bakepapir i bunnen av kurven og bruk en penn til å markere målene. Klipp til slik at pizzaen passer perfekt ned i kurven. De kommer jo i mange størrelser. Forvarm til 180 grader og forstek pizzabunnen. La den steke i fire minutter. Så kan du ha på fyllet og steke pizzaen til skorpen har fått en fin og gylden farge.

Tips: Doble oppskriften på deigen. Da kan du forsteke bunner og legge i fryseren.

Walnut loaf
Gjærbakst

Å steke brød, boller og annen gjærbakst i airfryer går helt utmerket. Særlig om du ikke skal lage store mengder.

Baker du brød blir det godt og saftig, og best av alt: Du får en skikkelig god og sprø skorpe. Brødet kan stekes rett i kurven, men husk at den må smøres. Ellers går det helt fint å steke i en brødform eller bakebolle.

Tips: Legg brødet rett i kurven de siste 3 til 5 minuttene for å få en god skorpe på sidene og under brødet.
 

Når du baker boller i airfryer, kan du gjøre mer enn å steke. Du kan faktisk bruke den til etterheving også. Trill ut bollene og sett dem til heving i airfryeren. Tretti minutter med temperatur på 40 grader er det som skal til. Stek bollene på 150 til 155 grader i 12-15 minutter, litt avhengig av oppskrift og type airfryer. De første gangene er det lurt å åpne opp og sjekke underveis mens de steker.

Tips: Pensle bollene med melk for å få en fin og gyllen skorpe.

Cupcakes with roses
Kaker

Kaker kan fint stekes i en airfryer. Det går ikke raskere siden temperaturen skal vær ganske lav, men du slipper å varme opp en hel ovn.  Anbefalingen er å prøve seg frem litt med ulike oppskrifter, og da handler det om steketid.

En brownie kan stekes i en egen form, eller så kan du legge bakepapir i bunnen av kurven. Ta utgangspunkt i en temperatur på 150 grader, så gjelder det å sjekke jevnlig at den blir passe mye stekt. Litt under en halvtime kan være et utgangspunkt.

Muffins går i utgangspunktet kjapt å lage, men med airfryer går det enda kjappere. Bruk aller helst en silikonform. En rund form som passer ned i kurven er perfekt. Bruker du papirformer må du sjekke at de ikke blåser bort. Ta utgangspunkt i en temperatur på 150 grader, og 25 minutter steketid.

Tips: Frosne kaker kan tines, og deretter skjerpes i airfryeren før servering.

Vi hjelper deg

Elkjøp satser på airfryer. Vi har et stort utvalg av de ulike modellene, og selgerne hos oss kan gi deg gode råd om hvilken airfryer som passer til ditt bruk. Er du på nettsiden kan du klikke på vår egen kjøpehjelp som gir deg gode råd og produkttips.

Se alle airfryere her

5 steg til perfekt resultat med airfryeren:

Kutt opp maten i passe store biter og legg dem i kurven. Du kan ha frossen mat direkte i airfryeren.

Bruk gjerne krydder og litt olje for et godt resultat.

Still inn tid og temperatur og start airfryeren. Du må beregne mellom 12 til 25 minutter på grønnsaker, avhengig av hva det er. En hel kylling tar cirka 35 minutter.

Rist litt i kurven underveis, så blir maten ekstra god.

Det er enkelt å rengjøre airfryeren. På de fleste modeller kan du sette delene rett i oppvaskmaskinen etter bruk.

Se alle våre airfryere her:

Les mer