Slik kommer du i gang med smarthus!

Begynn i det små ...
Du trenger hverken å være teknisk interessert eller ha en mastergrad i ingeniørfag for å gjøre hjemmet ditt smartere. Det første du bør vite om smarte hjem, er at det trenger en «hjerne» eller en «Hub» for å fungere. Hele huset er sammenkoblet med huben, og du kan kontrollere alle funksjonene gjennom en app på smarttelefonen din.

... med lys og varme
Et godt råd er å tenke langsiktig – du trenger ikke å ha alt i orden med en gang. Med dette menes at du bør teste ut noen ting av gangen, som for eksempel belysning eller oppvarming. Du kan for eksempel begynne med en startpakke med lyspærer og hub. Samtidig kan det være lurt å ikke begrense seg til bare noen få muligheter. Det kan være lurt å investere i et system som du kan utvide og koble til flere tjenester i fremtiden.

Fortsett med smart sikkerhet
Det meste av elektronikk og funksjoner du har hjemme kan gjøres smarte. Røykvarslere, bevegelsessensorer, vannsensorer, dørlåser og kameraer – alt dette kan installeres, men du må ikke ta alt i bruk med en gang. Ønsker du økt sikkerhet kan du installere små sensorer, slik at du vet hva som skjer, og når noe skjer. Du kan også installere kameraer. Sensorene er dessuten smarte når det gjelder strømsparing. Har du for eksempel glemt å lukke vinduet over panelovnen vil sensorene varsle om dette. Du kan sette opp systemet slik at oppvarmingen skrus av dersom dette skulle skje, slik at du slipper å fyre for kråka.
Utvid smarthuset steg for steg
Spillereglene i smarthusstyringen er lagt opp slik at det ligger inne en del smarte løsninger når du kjøper smarthus-systemet, og kan finspisses etter dine behov. Er du usikker på om smarthus er noe for deg, kan du prøve med en ting av gangen, og heller utvide etter hvert. Og husk: benytt systemer som du har mulighet til å bygge på senere – slik sikrer du et optimalt fungerende smarthus!