Hvordan bruke smart belysning
Smart belysning er et av de beste utgangspunktene for å bygge et smart hjem. Ikke bare er det svært enkelt å komme i gang med, det vil også kunne forandre hele atmosfæren i rommet med et enkelt tastetrykk – eller en stemmekommando.

Ikke bare et morsomt triks
Smart belysning er svært allsidig. Du kan styre belysningen i hjemmet uansett hvor du befinner deg, kun ved hjelp av en app. Lysene kan dimmes uten at man må installere dimmere, og noen lyspærer lar deg også velge mellom en rekke ulike farger. Velg varmere fargetoner for avslappende kvelder, eller kaldere og sterkere lys dersom du trenger å få energi til å få unnagjort mange ting.
Det føles kanskje som en gimmick, men ikke undervurder hvilken påvirkning lyset kan ha når det spesialtilpasses aktivitetsnivået og tiden på døgnet. For eksempel kan du gjøre lysene “usynlige” ved å tilpasse de til det naturlige dagslyset. Smart belysning kan også være mer energigjerrig enn tradisjonelle lyspærer.

La det bli smart lys!
For å komme i gang kan det være greit å sette seg inn i hvilke produkter som er tilgjengelige. Philips er den største og mest kjente aktøren innen smart belysning – med god grunn. Deres Hue-system inneholder alt fra enkle lyspærer til bevegelsessensorer, taklamper og utendørs belysning. Likevel er også produsenter som LIFX og Wiz også verdt en kikk, sin belysning i mange ulike former, størrelser og fargekombinasjoner.
Felles for disse er at de kobler seg opp til WiFi-nettverket i hjemmet ditt. Og det er like enkelt å installere som det er å skru inn en ordinær lyspære. Noen av systemene krever en dedikert styringsenhet – en såkalt “hub” som kobler pærene til routeren din, men disse er inkludert i startpakken og er enkle å sette opp.

Kontroller lysene
Når først lyspærene er installert er det bare å laste ned produsentens app til mobilen eller nettbrettet. Etter å ha logget inn vil du kunne gruppere de ulike lyskildene etter for eksempel rom. Dette lar deg lage unike innstillinger for stua, kjøkkenet og gangen. Du vil likevel også ha muligheten til å justere lyskildene enkeltvis, om det skulle være ønskelig. Men ved å gruppere lysene sammen, er det enkelt å skape unike stemninger i hvert rom i huset.
Det er verdt å nevne at noen produsenter også har fysiske brytere og fjernkontroller (eller til og med bevegelsessensorer) som kan brukes for å styre den smarte belysningen. En fjernkontroll er ofte inkludert i startpakken og gir en smidig overgang til bruken av smart belysning. Det tar likevel antagelig ikke lang tid før du føler deg vel så komfortabel med å bruke appen – eller stemmen.

Lyse stemmer
For mange vil smart belysning være det første steget inn i en smarthus-verden, mens andres første møte med en smart verden kanskje er stemmestyringsassistenter, slik som Google Assistant og Amazon Alexa. Disse får nemlig innpass i stadig flere husholdninger, godt hjulpet av at de inkluderes i en rekke produkter slik som telefoner, hodetelefoner og høyttalere fra en rekke produsenter.
Det er mulig å styre den smarte belysningen ved hjelp av disse stemmestyringsassistentene. Det kan likevel være greit å undersøke at belysningen er kompatibel med de andre smartproduktene dine, enten det er fra Google, Apple eller andre. Philips Hue og LIFX kan for eksempel fint styres med Google Assistant, og ved å koble de to systemene sammen vil du kunne skru av eller dimme lysene med en enkel stemmekommando.

Et skritt videre
Appen som følger med belysningssystemet gir deg tilnærmet uendelige tilpasningsmuligheter, men det er ikke alltid så enkelt å vite hvor du skal begynne.
Her er et par morsomme tips du kan prøve:
Se etter muligheten som lar deg sette opp et tidsskjema for dine daglige rutiner i appen. Da kan lysene programmeres til å vekke deg med en myk og behagelig soloppgang, fremfor at du ruller ut av senga mens du febrilsk leter etter lysbryteren. Prøv også å programmere lysene til å skifte fargetemperatur etter tiden på døgnet, eller til å skru seg av og på til spesifikke tider i løpet av dagen..
Det finnes haugevis av ulike muligheter. Noen er produktspesifikke, andre er avhengig av en kombinasjon av belysning og tredjepartsapper. En morsom funksjon i Philips Hue er for eksempel muligheten til å synkronisere belysningen til underholdningen. Få rommet til å lyse opp i rødt og oransje når det er en eksplosjon i filmen, eller skift farger etter takten i musikken.

GPS og bevegelsessensorer
Sannsynligheten er stor for at mobilen din alltid er med når du forlater hjemmet. Hvis du kobler de smarte lysene opp mot mobilens GPS, vil de automatisk oppdage når du nærmer deg hjemmet – og sørge for at lysene er på når du kommer hjem.
Smartlysene kan også kobles opp mot bevegelsessensorer og overvåkningskameraer, for å nevne noen muligheter. Da kan lysene skrus på når bevegelsessensoren merker bevegelser i gangen på natten, gjerne såpass neddimmet at du ikke blir unødvendig våken på turen til badet.
Både Philips Hue og flere produsenter støtter kobling opp mot bevegelsessensorer, men dersom du ikke får koblet lyspærene og smartlysene slik du vil i appen, kan den gratis webbaserte tjenesten IFTTT (som står for “If This Then That”) hjelpe. IFTTT har tilnærmet uendelige muligheter for å kombinere smartprodukter og diverse tjenester, inkludert støtte for Philips Hue, LIFX, Google Assistant og mange flere.

LIFX smart belysning
LIFX tilbyr smarte lys og lyspærer som setter farge på hjemmet ditt. Med LIFX- appen har du full kontroll over belysningen, samt en rekke kule effekter.

Wiz Connected – smart lighting
WiZ Connected består av smarte lyspærer og tilbehør, noe som er enkelt å montere og som lar deg eksperimentere fordelene med smart belysning. Bytt til WiZ, last ned WiiZ-appen og nyt din nye belysning.

Philips Hue - lys opp hjemmet på en smartere måte
Philips Hue lar deg slå av lyset i hele boligen med ett enkelt trykk. Opplev magien av å forvandle hjemmekontoret til hjemmekino på et blunk.