
Smartpærer med WiFi, Bluetooth eller gateway?
Hva er fordelene og ulempene med smart belysning med WiFi, Bluetooth eller gateway? Oppdag forskjellene på de ulike smartbelysningsteknologiene.
Wifi-pærer
Trenger ikke hub
Pærer med WiFi trenger ingen hub eller styreenhet, da de kobles direkte opp mot routeren din. Pærene kan derfor kommunisere meg hverandre eller med andre smartenheter. Om du velger å ha pærer fra ulike produsenter, for eksempel LIFX og Wiz, så trenger du to ulike apper. En ulempe er at pærene ikke vil fungere om du ikke har god nok trådløs tekning i hele huset.
- Routeren og nettverket kan håndtere 15-20 tilkoblede enheter
- Kan kontrolleres over alt i hjemmet der det er god dekning
- Enkel installering, ingen hub
Bluetooth-pærer
Kobles til mobilen
Disse lysene kobles direkte til mobilen eller nettbrettet. Siden de ikke er tilkoblet det trådløse nettverket, kan de derfor heller ikke styres utenfra hjemmet. Akkurat som for WiFi-lysene trenger disse pærene ingen hub eller styreenhet.
- Kan kontrollere opp til 10 smartpærer
- Styr belysningen i ett rom
- Bruk et par lysscener

Wiz
- Wifi eller Bluetooth
- Budsjettalternativ
- Ingen hub kreves
- Skru i pæren, last ned app og koble pæren til nettverket

LIFX
- Styres via Wifi
- Ingen bridge
- 16 millioner farger
- Stemmestyring
- Strømsparende

Marmitek
- Styres via WiFi
- Farger: RGB-fargeskala
- Dimbare

Philips HUE
- Styres via Bluetooth eller hub
Med bridge:
- Styr opp til 50 pærer
- Lag flere scener
- Styr all belysning innendørs og utendørs
- Stemmestyring via Google Assistant, Siri eller Alexa
- Still inn timere og skjemaer, og styr belysningen selv om du ikke er hjemme. Synkroniser belysningen til din underholdning

Med bridge:
- Styr opp til 10 pærer
- Styr ett rom i hjemmet, bruk forhåndsprogrammerte scener i Hue Bluetooth-appen eller skap dine egne
- Styr lyset med stemmestyring fra Amazon Alexa og Google Assistant
Gateway (smart bridge)
Om du velger smartlys som styres via en smartbridge, en såkalt gateway, så kontrolleres pærene av en styreenhet som er koblet til routeren din. De mest vanlige teknologiene her er Z-Wave og Zigbee, som begge har støtte for andre smartenheter. Disse fungerer som et maskenettverk, der hver pære eller enhet fungerer som en node som kommuniserer mellom styreenheten og hver enkelt pære eller tilbehør.
Zigbee
Zigbee er en åpen kildeteknologi som er utviklet av blant annet Philips. Kommunikasjonen mellom Zigbee-enheter er toveis, slik at alle enheter gir beskjed om at informasjonen når frem og dermed sørger for et stabilt system. Zigbee-teknologien er også ekstremt strømgjerrig, og for eksempel Philips Hue-systemet har en fjernkontroll som drives utelukkende av kraften i hvert knappetrykk – den trenger med andre ord ikke et batteri engang. Til forskjell fra Z-Wave har ikke Zigbee-teknologien noen begrensninger på hvor mange hopp signalene kan ta. Det gjør at det er mulig å bygge store Zigbee-nettverk, med god dekning og pålitelighet. Zigbee kan kommunisere inne i et hus, uten vegger, over ca 10-15 meter.
- Rekkevidde: 15 meter
- Maks antall enheter: 65 000
- Hastighet: 40-250 kbps
Z-Wave
Z-Wave er en standard som er utviklet for at ulike produsenter skal kunne lage produkter for automatisering som snakker sammen.
Z-Wave-signalet har en rekkevidde på cirka 100 meter i et åpent område. I et hus med vegger vil rekkevidden være rundt 30 meter uten spesielle hindringer og til og med opp til 15 meter mellom ulike vegger og hindringer.
- Rekkevidde: 30 meter
- Maks antall enheter: 232
- Hastighet: 100 kbps