Guide: Smart overvåkningskamera hjemme
I denne guiden forklarer vi hvordan smarte overvåkningskameraer til hjemmebruk fungerer og gir deg tips om hva du skal tenke på når du velger sikkerhetskamera til boligen din.

Hva gjør et overvåkningskamera?
Et overvåkningskamera plasseres i og/eller utenfor boligen din. Det filmer enten hele tiden, eller begynner å filme når det registrerer bevegelse i bildet. Når sensorene til kameraet slår ut, får du et varsel på mobilen din via en app slik at du kan se på opptaket og eventuelt ringe politi. Noen sikkerhetskameraer har også alarm som uler når den utløses. Har du flere smarte overvåkningskameraer av samme merke, kan disse kobles sammen og gi deg enda bedre oversikt over hjemmet ditt.

Hvor skal du sette opp sikkerhetskamera?
Sikkerhetseksperter anbefaler at du monterer kamera ved hoveddøren, bakdøren og vinduer som er vendt vekk fra gaten. 34 % av innbrudd skjer via hoveddøren, og dette er derfor det viktigste stedet du plasserer et utendørskamera. Dette kameraet bør du montere i en høyde på minst 3 meter over bakken, slik at det er vanskelig for innbruddstyven å tukle med det. Det kan også lønne seg å la kameraet være lett synlig, slik at ubudne gjester blir avskrekket fra å bryte seg inn. Et annet godt alternativ er å montere en ringeklokke med kamera som f.eks. denne fra Ring. De fleste andre innbrudd skjer via andre inngangsdører eller vinduer som ligger skjult fra gaten. Monterer du kamera på disse plassene også, forhindrer du statistisk sett 80 % av innbrudd i boligen din. Innendørs bør kamera plasseres i tilknytting til inngangspartier og i rommene hvor du har mest verdisaker.

Er det tillatt å overvåke privat eiendom?
Å overvåke din egen private eiendom med kamera er fullt lovlig, og krever ingen tillatelse, så lenge det er snakk om hjem eller hytte. Alt du må gjøre er å sette opp ett eller flere kameraer som du kobler til det trådløse nettverket. Det finnes flere ulike typer, som alle kan styres fra en app på telefonen eller nettbrettet ditt. Du kan sette opp kameraovervåkning både innendørs og ute i hagen. Det eneste du må passe deg for, er at det ikke er lov å overvåke offentlig område eller naboens eiendom. Du kan heller ikke overvåke for eksempel leieboere. Og hvis du skal publisere opptakene, må du ha samtykke fra den eller de som er på videoen. På Datatilsynets nettside finner du mer informasjon om hvor kameraovervåkning er tillatt.

Trenger man abonnement?
De fleste overvåkningskameraer fungerer uten at du må betale ekstra for abonnement. Et abonnement gir deg i tillegg funksjoner som f.eks. lengre lagring av filmopptak i skyen og person- og ansiktsgjenkjenning. Det siste kan være smart hvis du vil unngå at alarmen utløses og at du varsles på mobilen hver gang f.eks. naboens katt streifer innom eiendommen. Merk at ulike produsenter har ulike abonnement og funksjoner, og det kan være smart å undersøke dette nærmere. Totalt sett er smarte sikkerhetssystem med eller uten abonnement langt billigere enn en boligalarm tilknyttet et alarmselskap.

Hva med WiFi?
Smarte overvåkningskameraer trenger WiFi-nettverk for å fungere. Derfor bør du teste dekningen med en mobiltelefon eller nettbrett ved stedet du vil plassere kameraet. Hvis signalstyrken er for dårlig, må du kanskje kjøpe en nettverksforlenger, oppgradere til en raskere og nyere router eller gå til innkjøp av et smart mesh-nettverk. De fleste sikkerhetskameraene fra de store produsentene i dag har støtte for stemmestyringsassistenter som Google Assistant og Amazon Alexa, og flere funksjoner vil bli lagt til når kameraene oppdateres i takt med smartteknologien.

Med ledning eller batteri?
Et kablet sikkerhetskamera kan ha mer avanserte, strømkrevende funksjoner – som opptak i høyere kvalitet og lengre opptak. Batteridrevne enheter er mer fleksible når det kommer til plassering, men kan samtidig bli dyrere i drift ettersom batteriene må byttes ut over tid, selv om de er oppladbare. Batterilevetiden avhenger av bruk, temperatur og hvilken modell du kjøper.

Hva slags oppløsning?
Jo høyere oppløsningen er, desto klarere blir video- og bildekvaliteten. Hvis det skjer noe med boligen din, er det mye lettere for politiet eller forsikringsselskapet å bruke informasjonen hvis de tydelig kan se personen i bildet. Mange bruker også kameraet til å forevige familiebilder, f.eks. av barna som leker i hagen. Et kamera med bedre oppløsning sørger for at disse minnene kommer i den kvaliteten de fortjener.