
Få stilig interiør med riktig belysning
Vil du ha et stilig interiør er belysning minst like viktig som møbler og farger. Ser du bilde av et interiør du har lyst på, er sjansen stor for at interiørdesigneren har brukt sitt hemmelig våpen: Belysning.
Enten du skal flytte inn i ny bolig, eller oppgradere eksisterende rom, er det vanlig å ha en plan for interiøret. Samtidig er det vel så viktig å ha en plan for belysningen. Det er fort gjort å bruke mest tid på gulv, farger og møbler, men det som virkelig kan gjøre forskjellen er god belysning. Ikke bare for at det skal se flott ut, men også for at det skal fungere til alt fra lekselesing til stemningsfulle middager.

Grunnbelysning
Det er lurt å starte med grunnbelysningen. Målet er å gi rommet et jevnt og godt lysnivå. Det kan gjøres med indirekte belysning som du får med spotter, downlights eller lyslister. I tillegg kan en stor taklampe midt i rommet gi god grunnbelysning. For å kunne dimme grunnbelysningen til et akkurat passe nivå, kan et opplegg for smartbelysning være lurt.

Arbeidslys
Kjøkkenbenk, skrivebord, og spisebord er typiske steder som krever godt lys. Her er det lurt å velge lamper med lys som er mer rettet direkte mot arbeidsområdet. Tenk etter om lyset bør kunne dempes eller skifte fargetemperatur. Her kan smartpærer settes i de lampene du allerede har. Da kan du styre styrke og fargetemperatur etter når og hva de ulike arbeidsområdene brukes til. For eksempel brukes et spisebord til både lekselesing og sene middager.

Stemning- og dekorasjonslys
Kronen på verket er den belysningen som både skaper dybde, stemning, og gir interiøret karakter. Hvis et rom kun har grunnbelysning, vil det fremstå som flatt. En flott pendellampe over stuebordet kan fort gjøres til selve blikkfanget i rommet. Mindre lamper kan plasseres i hyller eller på gulvet.
Lyset kan også brukes til å fremheve fine detaljer i interiøret. Alt fra en fin nisje, til kunst eller flotte gjenstander. Har du noe du vil fremheve i interiøret, så sett lys på det. Et annet tips er å henge lampene i forskjellig høyde. Det skaper god stemning.
Når all belysning er på plass er det selvsagt en fristende tanke å kunne finjustere lysstyrke og farge på lyset. Med smartbelysning, og særlig smartpærer, har du alle muligheter til å gjøre akkurat det. Da kan du koble sammen pærene i egne soner og styre disse individuelt. Du kan også for eksempel lage et eget kveldsmodus på belysningen som skrus på automatisk når kvelden kommer.

Hvordan velge riktig lampe?
De ulike lampene har forskjellige oppgaver og ikke minst tar de seg ut på ulik måte. Fra at lyskilden ikke synes i det hele tatt, til at lampen er selve blikkfanget i stuen. En ting er imidlertid viktig: Det er lett å forelske seg i designet, men hvordan den lyser har vel så mye å si. Hvilken retning lyset går, og hva slags mønster lampen lager rundt på veggene, er det lurt å teste før du kjøper.

Downlights
Downlights tar lite plass og gir godt lys. Lyset vil komme ovenfra og lyse ned mot gulvet. Dette kan gi god grunnbelysning, men også godt arbeidslys. Utenpåliggende downlights er et smart alternativ om det ikke allerede finnes integrert.

Taklamper
Taklamper passer utmerket til grunnbelysning, pass bare på at den har et mykt og behagelig lys, gjerne med opalglass. Sitter den helt opptil taket, og er rundtlysende, vil den kunne stå for grunnbelysningen i et mindre rom som for eksempel soverommet.

Takpendler
Takpendler kan gjøre flere jobber samtidig. Et par fine pendler over spisebordet kan være svært dekorative, bidra med funksjonelt lys, og kan samtidig dimmes ned og lage god stemning. Henger en flott pendel over stuebordet kan den fremstå som stuens stiligste møbel, samtidig som den lager stemningslys.
En takpendel som henger over spisebordet bør henge så høyt at man ser hverandre på tvers av bordet, men samtidig ikke så høyt at man ser opp i lyspæren. Tenk også på at en takpendel kan henge i et hjørne, gjerne ved en sofa eller i en lesekrok.

Lyslister / LED strips
Lyslister / LED-strips er snarveien til effektfull og stilig grunnbelysning. Lyslister kan legges slik at de lyser inn på taket, ned langs veggen, eller ut på gulvet. Det finnes også egne typer listverk som kan ettermonteres der du setter lyslisten bak.
Ledstrips er svært enkle å montere, og de er lette å tilpasse til akkurat den lengden du trenger. En ting er likevel viktig: Pass på at stripsene plasseres slik at selve LED-diodene ikke blir synlige. Du skal kun se lyset fra dem.

Vi hjelper deg
Hos Elkjøp kan vi hjelpe deg med smarte løsninger for belysning. Du finner kort og godt alt du trenger av ulike produkter. Fra de enkleste startpakkene som du kan teste ut i liten skala, til mer avanserte løsninger for hele boligen. Pluss at de som jobber i butikken kan gi deg gode råd til hvordan produktene brukes på smarteste måte. Husk også at du kan snakke med en Live Shopper om du handler på nett. Se etter Live Shopping-ikonet neste gang du handler.