Guide: Alt du trenger å vite om måling av radon
Hva er radon og hvorfor er det viktig at du måler hvor mye av det du har hjemme? Radonmåling er kanskje ikke det første du forbinder med et sunt inneklima, men det er viktig å tenke på at for høy konsentrasjon kan føre til helserisiko.
Hva kan gjøres hvis du finner ut at du har for høy konsentrasjon av det hjemme? I denne guiden finner du alt du trenger å vite om radon og hvordan du måler det.
Hva er radon?
- Radon er en radioaktiv gass og kan ikke luktes, sees, føles eller smakes. Høy konsentrasjon av radon i inneluften øker risikoen for å utvikle lungekreft.
- Det er anslått at radon i boliger forårsaker rundt 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge. Risikoen er høyest for de som aktivt røyker eller har røykt. Risikoen ved radoneksponering er nemlig rundt 20 ganger større for røykere enn for personer som aldri har røykt, men risikoen er også betydelig for ikke-røykere. (Ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet)
- Du må måle for å finne ut om det er radon i boligen din.
- Har du målt radonnivåer over 100 Bq/m³ i boligen din, bør du gjøre tiltak for å redusere nivået. Radonnivået bør være så lavt som praktisk mulig og alltid under 200 Bq/m³.
- Radonmåling må gjennomføres over en sammenhengende periode på minst to måneder mellom 1. oktober og 30. april («fyringssesongen»).
Slik måler du radon
Radonmåling må gjennomføres over en sammenhengende periode på minst to måneder mellom 1. oktober og 30. april ("fyringssesongen").
Grunnen til at målingen må gjennomføres i løpet av disse månedene er at konsentrasjonen av radon varierer med sesongen. I de kalde månedene trekkes det mer kald luft inn i huset nedenfra, og radonkonsentrasjonen i huset er derfor høyest i disse månedene. Mesteparten av tiden er det også mindre ventilasjon i de kalde månedene, noe som kan føre til høyere konsentrasjoner av radon i inneluften.
Leier du ut en bolig? Da er du selv ansvarlig for å måle radoninnholdet i huset eller leiligheten!
Airthings - radonmålere
Les mer om AirthingsSørg for at du har sunn innendørs luftkvalitet hjemme. Med smarte radonsensorer som Airthings kan du enkelt måle radonnivået og følge målingen på smarttelefonen.
Airthings er smarte innendørs luftkvalitetssensorer som hjelper deg med å optimalisere ventilasjon og vedlikehold av hjemmet for energibesparelser, sunt inneklima og sikre at du holder radonnivået på et minimum.
Fakta om Airthings:
- Airthings kan måle og hjelpe deg med å holde øye med Radon, fukt, mugg og karbondioksid (CO2) nivåer.
- Airthings har den mest avanserte innendørs luftkvalitetsmåleren med radondeteksjon.
- Med Airthings får du oversikt over inneklimaet ditt og hva som kan forbedres med andre klimaprodukter.
- Følg med i Airthings-appen om hvordan justeringene du har gjort bidrar til å forbedre inneklimaet ditt.
- Airthings-produktene kan integreres med ditt smarte hjem ved hjelp av IFTTT, Google Assistant og Amazon Alexa. Gjør ditt smarte hjem til et sunt hjem!
Forstå målingen
Resultatet av en radonmåling vil bli gitt som en estimert årlig gjennomsnittsverdi med enheten Bq/m3. Bq/m3 er en forkortelse for becquerel per kubikkmeter. «Referanseverdien» er 100 Bq/m3 for radonkonsentrasjon i bygninger. I bygg fra før 2010 er det anbefalt at referansenivået ikke overskrides, mens det ved nybygg og større renoveringer er et krav som fremkommer i byggteknisk forskrift.
Hvis radonnivået i boligen din er mellom 100 Bq/m3 og 200 Bq/m3, kan du ofte redusere nivået med enkle og små forbedringer. Hvis radonnivået overstiger 200 Bq/m3, vil du typisk måtte gjennomføre større og mer effektive forbedringer for å redusere radonnivået.
Hvilke tiltak kan du gjøre?
Nedenfor kan du lese mer om hvordan du kan redusere et for høyt radonnivå i boligen din med disse strakstiltakene:
Ventilasjon og utlufting
God ventilasjon og utlufting kan redusere radonnivået i huset ditt. Forbedring av ventilasjonsforholdene kan gjøres ved hjelp av åpne vinduer og dører og naturlig lufting via ventilasjonskanaler.
Lufttetting
Du kan forhindre at radon kommer inn i hjemmet ved å sørge for at det ikke er sprekker, sprekker eller lekkasjer i boligens konstruksjon - spesielt mot bakken.
Oppfølgingsmåling
Hvis du vil vite om forbedringstiltakene dine har hatt effekt, kan du utføre en ny radonmåling tilsvarende den opprinnelige målingen.
Vedlikehold
Du bør regelmessig sjekke at radontiltaket virker. Du bør blant annet sjekke om vifter og annet elektrisk utstyr fungerer, at rør som fører radonholdig jordluft er hele, og at tetningstiltakene fortsatt er lekkasjefrie.
Les mer om inneklima:
Inneklima: Guider og artikler
Les merSliter du med allergi eller hodepine fra dårlig luftkvalitet? Lær mer om luftrensere, luftfuktere og luftavfuktere i våre guider og artikler.
Luftkvalitet: Guider og artikler
Les merLær mer om hvordan du får bedre innendørs luftkvalitet med våre guider og artikler.
Avkjøling: Guider og artikler
Les merHer finner du våre informasjonsrike og nyttige artikler og guider om alt som handler om vifter, varmepumper, aircondition og andre avkjølingsprodukter. Vi dekker et bredt spekter av emner som hjelper deg å holde deg avkjølt i de varme sommermånedene.
Oppvarming: Guider og artikler
Les merPrøver du å holde kulda ute? Våre guider og artikler om oppvarming hjelper deg å velge ovn - og bruke ovnen din trygt og effektivt.
Slik blir barnerommet et bedre sted å sove
Les merEt dårlig inneklima kan være skadelig for barn. Les mer om hvordan du kan forbedre inneklimaet på barnerommet.
Å ha et sunt inneklima er viktig for helsen din
Les merÅ ha et sunt inneklima er viktig, ettersom det drastisk kan forbedre helsen din. Luften inne kan være like skadelig som forurenset luft utendørs.