Hopp over navigasjonen
Jente sover med teddybjørnen sin

Slik blir barnerommet et bedre sted å sove

Inneklimaet kan være hele fem ganger mer forurenset enn luften utendørs og dette kan påvirke familiens yngste. Dette kan du gjøre for å forbedre inneklimaet.

Kosedyr på en seng

Forurensning på barnerommet

Et dårlig inneklima kan gi hodepine og andre merkbare helseproblemer, men man kan også ha et dårlig inneklima uten å merke noe til det. Dette kan føre til både kort- og langvarige helseutfordringer, og særlig gjelder dette barn.

Forskning viser nemlig at barnerommet kan inneholde en såpass stor mengde giftige partikler at det blir det rommet i huset med dårligst inneklima. Det finnes mange grunner til dette - blant barnas annet bamser og leker. Disse kan inneholde stoffer og kjemikalier som kan påvirke helsen og omgivelsene. De samme stoffene finnes også i tepper, rengjøringsprodukter, luftfriskere, nyere møbler og maling.

Sovende guttunge

Økte utslipp om natten

Når man sover øker utslippene av karbondioksid. En dansk studie viste at halvparten av barnerommene det ble gjort målinger i hadde for høye nivåer med CO2 og mengden øker ytterligere om det sover flere barn i samme rom. Studien viste dessuten at hvert fjerde rom hadde tre ganger så høyt CO2-nivå som anbefalt.

Barnerom

5 tips for et bedre inneklima

1. Prioriter barnerommet hver gang det skal rengjøres i hjemmet. Husk at tepper kan inneholde VOC siden de ofte er laget for at flekker ikke skal sette seg

2. Kjøp en luftfukter som renser luften, fjerner partikler og erstatter den gamle luften med en ny, ren luft.

3. La barna leke i et annet rom slik at ikke lekene befinner seg på soverommet

4. Bamser bør vaskes med jevne mellomrom, minst fire ganger i året. På denne måten unngår du bakterier og midd i bamsene. Man bør også holde sengen fri for kosedyr.

5. Åpne vinduet og luft så ofte som mulig. Det er også viktig å måle luftfuktigheten i rommet gjennom året. Dette kan gjøres med et hygrometer eller med Airthings.

Produkter som forbedrer inneklimaet:

Les mer