Hopp over navigasjonen
en luftrenser i et rom med ulike møbler

Guide: Ting å vurdere når du skal kjøpe en luftrenser

Et godt innendørsklima er viktig for helsen - og en luftrenser kan hjelpe å få til det. Den sirkulerer luften i rommet og fanger opp partikler og gasser. En luftrenser hjelper deg å holde hjemmet fritt for støv, virus, bakterier, allergener og ander skadelige partikler. Her er noen faktorer du bør tenke over før du kjøper en luftrenser.  

Kvinne med sinussmerter og hodepine som ligger på sofa

Luft fri for virus, bakterier og pollen

Man tenker kanskje ikke så mye på at inneluften er forurenset så lenge hjemmet er rent, men luften inne og overflater kan faktisk inneholde millioner av influensapartikler. I motsetning til overflater som enkelt kan rengjøres er det en større utfordring med luften man puster inn. Med en luftrenser kan man derimot fjerne selv de minste partikler i luften, og man vil kunne redusere luftbårne bakterier og virus. Dette innebærer ikke bare forkjølelse og influensa, men også støv, pollen, muggsporer, dyreflass og partikler fra røyk. En luftrenser i seg selv vil ikke kunne erstatte godt renhold men derimot redusere mengden luftbårne partikler og redusere muligheten for smitte via luften i rommet.

Om du sliter med pollen og allergi kan man for eksempel gjøre soverommet allergifritt. Om du tenker å skaffe deg en luftrenser kan det anbefales å begynne med å sette denne på soverommet, da dette er et av rommene man tilbringer mest tid på, og et sted man i tillegg ønsker hvile. Ved vanlig lufting vil man dessuten slippe pollen og støvpartikler inn, mens luftrenseren gir en ren og frisk luft.

Mor som holder et barn

Forurenset inneluft

Luften inne er langt mer forurenset enn mange tror, og den kan i mange tilfeller være dårligere enn den luften man finner utendørs. Inneluften forurenses av partikler utenfra, i tillegg til støv, pollen, bakterier og virus. Tett luft merkes godt - man får hodepine, blir slapp og man kan få tørr, kløende hud. For å få et optimalt innemiljø, med renere luft og færre bakterier som kan gjøre deg syk, hjelper det å bruke en luftrenser. Da renses luften og tett luft blir byttet ut med ny, frisk.

Om vinteren kan luften dessuten være en stor utfordring, da den blir tørrere etterhvert som gradestokken kryper nærmere frysepunktet. Les mer om hvordan du kan unngå tørr luft her.

Finn din luftrenser her

Se alle luftrensere