Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Bærbar PC med ulike tilkoblede enheter

Ny bærbar PC? Sørg for at du får de portene du har bruk for

De fleste bærbare PC-er har flere forskjellige tilkoblingsmuligheter på sidene. Vi gir deg oversikt over portene du bør kjenne til.

USB

USB er den vanligste porten på bærbare eller stasjonære PC-er, og designet kjenner du sikkert fra din telefons ladekabel. USB har utviklet seg mye gjennom årene, da bærbare PC-er har blitt slankere. Nå finnes USB-porter som type A, B og C.

Les mer om de beste funksjonene på nye bærbare PC-er her!

Datamaskin med USB-port

USB-A

Denne rektangulære typen USB-port er den vanligste typen. Vi anbefaler at din neste bærbare PC har minst et par USB-A-porter, og vær oppmerksom på fargen inne i porten. Det ideelle er hvis noen av portene er blå eller har merket SS (Super Speed) ved siden av seg. Dette indikerer at portene er i stand til å overføre data raskere, noe som er ideelt for eksterne harddisker. Til tastatur og mus er det nok med en vanlig USB-A-port.

Datamaskin med USB-port

USB-C

USB type C er mindre enn USB-A og har avrundede kanter. Den tillater raskere overføringshastigheter og kan drifte mer strømkrevende enheter, og er derfor den foretrukne løsning for dagens bærbare PC-er. Hvis der er et lyn-ikon på USB-C-porten, betyr dette at det er en Thunderbolt-forbindelse. Denne fungerer på samme måte som USB-C.

Vil du lese mer om de ulike typene USB?

Thunderbolt-kontakt

Thunderbolt 3

Thunderbolt 3-porten minner om USB type C-porter, men vær oppmerksom på at de ikke virker på helt samme måte. Thunderbolt 3-porten kan fungere som en USB type C-port, men ikke omvendt. Thunderbolt 3-portens styrke er hastigheter helt opptil 40 GB/sek, noe som forklarer lyn-ikonet.

Datamaskin med HDMI

HDMI

HDMI er den vanligste måten å overføre lyd og video fra din bærbare PC. Både lyd- og videosignaler sendes til din TV, dataskjerm eller projektor. Selv videosignaler med 4K-oppløsning kan sendes fra HDMI-porten, men bildekvaliteten på skjermen er det fortsatt grafikkortet og skjermoppløsningen som avgjør.

PC med lydjack og hodetelefoner

Jack-inngang for lyd

Denne porten gjør det mulig å koble hodetelefonene dine til PC-en. Enkelte telefoner har ikke lenger denne porten, men den er fortsatt praktisk å ha på PC-en din slik at du kan spare batteriet på dine trådløse hodetelefoner til turer utenfor huset.

Sjekkliste: Disse portene bør du ha:

  • Minst tre USB-porter (minst én bør være type C)
  • Thunderbolt 3
  • HDMI
  • Jack-inngang til hodetelefoner

En bærbar PC kan føles ufullstendig uten disse portene. Heldigvis har de fleste nye datamaskiner alle portene nevnt ovenfor. Noen foretrekker også å ha en SD-kortleser på sin bærbare PC. Denne kan brukes til å overføre bilder fra pro- og semipro-kameraer.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: