
6 steg som hjelper deg med å finne rett skjerm
Størrelse, oppløsning og bruksområde er viktig å tenke på. Slik velger du den perfekte PC-skjermen som dekker dine behov.
Sitter du foran PC-skjermen flere timer per dag? Da burde du prøve å gjøre tiden foran skjermen så god som mulig. Det finnes mange forskjellige skjermer å velge mellom - les vår guide for å gjøre valget mye enklere!
Først burde du tenke over hva du bruker datamaskinen til mest. Er det kontorarbeid og surfing kan du slippe unna med en enklere skjerm. Liker du å spille, se på film og serier kan det være verdt å legge litt mer penger i skjermkjøpet.

1. Størrelse og format
Har du lyst å feste den på veggen eller bruke den for å se på film, kan en større skjerm fungere bedre. Skal du bruke den til å spille, surfe eller skrive kan en 24" eller 27" stor skjerm være det beste alternativet for deg.
Skjermer måles i tommer - fra kant til kant. Du kan alltid lese skjermens fysiske mål for å se om den passer der du vil plassere den.
Visse skjermer er buede og har et ultrawide format. Dette kan gjøre det mer effektivt å jobbe med flere programmer, side ved side. En ultrawide skjerm kan erstatte behovet for flere skjermer ved siden av hverandre. Gamere kan også ha nytte av det bredere formatet, siden du får et bredere synsfelt. Dette gjør også opplevelsen mer omsluttende.
Buede skjermer gir deg en mer omsluttende opplevelse for spill og filmer. Vær oppmerksom på et de fungerer aller best om du ser på ting alene. Dersom dere er to stykker foran en buet skjerm vil ikke visningsvinkelen være like bra. Du bør også ta en titt på skjermens stativ for å se om den kan justeres opp og ned, og om den kan snus på.

2. Oppløsning
Oppløsning er nummeret horisontale og vertikale piksler som vises på en skjerm. Et høyere nummer betyr et skarpere bilde. I dag har de aller fleste skjermer høy oppløsning, og om du ikke har spesifike behov, som for eksempel fotoredigering, trenger du ikke å tenke så mye på oppløsningen.
De fleste skjermer har i dag minst Full HD 1080p oppløsning, noe som er tilstrekkelig til hverdagsbruk. Vær oppmerksom på at for høy oppløsning på en liten skjerm kan gjøre det vanskelig å se detaljer og å lese tekst. Visse skjermer tilbyr 4K eller til og med 5K. Disse er et utmerket valg for deg som jobber med grafisk krevende oppgaver, som gaming eller foto- og videoredigering. Før du kjøper en slik skjerm er det viktig at du sjekker at din PC er sterk nok til å kunne drive skjermen.
Dersom du har skikkelig lyst på en 4K skjerm, men ser at PC-en din begynner å bli hakket for gammel til å klare det, kan du får hjelp med å finne en ny gaming-PC her!

3. Responstid og oppdateringsfrekvens
Responstiden forteller deg hvor raskt skjermen reagerer på det som skjer på PC-en, og oppdateringsfrekvensen forteller deg antallet ganger bildet oppdateres per sekund. Begge deler er viktig for gamere så sørg for at grafikkortet/prosessoren kan håndtere en god skjerm. Plattformen for synkronisering av bildets oppdateringsfrekvens skal også matche grafikkortet. Nvidia bruker G-Sync, mens AMD bruker FreeSync.

4. Farger og kontrast
Skjermens fargespektrum sier noe om hvor mange farger den kan vise - og hvor presist de gjengis. Dette er for eksempel svært viktig dersom du driver mye med fotoredigering. Kontrastforholdet er forskjellen mellom det mørkeste mørke og det hviteste hvite skjermen kan vise. Et høyt kontrastforhold betyr et vakrere bilde når du ser på mørke scener i filmer og TV-serier.

5. Paneltyper
Ulike paneltyper har sine fordeler og ulemper:
TN (Twisted Nematics): Den eldste, billigste og vanligste paneltypen med høy oppdateringsfrekvens og lav responstid. Ulemper? Ikke så god fargegjengivelse og dårlige visningsvinkler. Konklusjon: Et prisvennlig alternativ for de fleste - inkludert gamere (spesielt for esport).
VA (Vertical Alignment): Ganske like TN, men de er bedre på farger og har bedre visningsvinkler. De har høyere responstid, men et høyt kontrastforhold, noe som gjør dem utmerkede for filmer.
IPS (In-panel-switching): Disse high-end-panelene gir deg det beste fra begge verdener - men de pleier å ha høyere responstid enn TN. De er også dyrere.
OLED/QLED: Alle de andre paneltypene er en type LED. OLED eller QLED er tynnere og lettere - med bedre bildekvalitet enn slektningene sine. De gir deg også bedre kontrastforhold, farger og responstid.

6. Hvilke tilkoblinger trenger du?
De fleste skjermer gir deg muligheten til å velge mellom ulike porter for å koble til PC-en din. Den vanligste standarden, HDMI, er et sikkert valg. Særlig dersom skjermen har støtte for en HDMI 2.0-kabel.
For visse grafikkort kan DisplayPort være et bedre valg. Hvis du spiller er DisplayPort det rette valget, da den har støtte for både FreeSync og G-Sync. Den har også høyere båndvidde, noe som gir deg bedre resultater og oppløsning opptil 8K.