
Guide: Slik finner du den perfekte gaming-skjermen
Den riktige gamingskjermen kan endre hele spillopplevelsen. Den kan gi deg store fordeler i skytespill, forsterke innlevelsen i rollespill og gjøre storslåtte spillverdener levende.
Gamingskjermer kommer med mange forskjellige spesifikasjoner og teknologier, og det er ikke alltid lett å vite hva man bør gå for. Med disse tipsene kan du peile deg inn på den riktige skjermen for dine behov.

Hvilken oppløsning skal du ha?
Høyere oppløsning gir et mer detaljert og naturtro bilde. De vanligste valgene for oppløsning er 1080p, 1440p og 4K. 1080p, ofte kalt full-HD eller FHD, er en oppløsning som de fleste moderne gaming-PC-er takler uten problemer. 4K gir skarphet uten sidestykke, men krever de sterkeste grafikkortene. 1440p blir ofte regnet som gamingens sweet spot, fordi det gir et skarpere bilde enn 1080p uten å være for tung å kjøre for de fleste nye gaming-PC-er
Husk at jo større skjerm, desto høyere oppløsning trenger du for at bildet skal virke like skarpt.

Hvor viktig er farge og kontrast?
Når en skjerm mestrer farge og kontrast, virker spillverdenen mer levende, med rikere farger og dypere skygger.
For best mulig kontrast bør du se etter en skjerm med HDR. Det gir flere detaljer i de mørkeste og lyseste scenene.
I dag er de fleste skjermer bygget på enten VA- eller IPS –teknologi, hvor VA-teknologi gir sterkere kontrast, mens IPS-teknologi er bedre for farger. De aller fineste fargene får du med OLED, som nå også gjør sitt inntog blant gamingmonitorer.

Hvor kjapp skal skjermen være?
Skal du bruke skjermen til kompetitive spill? Da må skjermen holde tritt med det som skjer i spillet, sånn at du kan reagere først i avgjørende situasjoner.
Derfor er det lurt å velge en skjerm med høy oppdateringsfrekvens. Frekvensen måles i Hertz (Hz), og bestemmer hvor mange ganger i sekundet skjermen kan oppdatere bildet. Skjermens oppdateringsfrekvens korresponderer med hvor mange bilder per sekund grafikkortet kan generere. For den beste opplevelsen bør du velge skjerm med nok Hz for det du trenger (vanligvis 144 Hz, høyere for skytespill og kompetitive spill).
På toppen av oppdateringsfrekvens har skjermen også en responstid, som kan være forskjellen på vinn og tap i et skytespill. De fleste skjermer har responstid på ett millisekund, men denne verdien kan både være høyere og lavere.

Hvilket grafikkort har du?
Skjermens oppdateringsfrekvens alene er ikke nok til å sikre at spillet flyter. Hvis grafikkortet i PC-en ikke er sterkt nok, vil du oppleve at spillet hakker, selv om skjermen har mange Hz. Det er synd å investere i en ny skjerm hvis grafikkortet ikke er kraftig nok til å håndtere skjermen.
Hastigheten grafikkortet generer nye bilder i, måles i FPS (bilder per sekund). Det er mange ting som påvirker FPS: Hvis du har høy oppløsning, eller hvis du kjører et spill med avansert grafikk, vil det være tyngre for grafikkortet. Resultater er at kortet vil generere færre bilder per sekund.
Sync-teknologi lar skjerm og grafikkort samarbeide bedre, og forhindrer bildevisningsfeil som «screen tearing». Noen skjermer har en sync-teknologi som er laget for visse grafikkkort-merker, men i dag kommer de fleste skjermer med sync-teknologi som funker bra med alle grafikkort.

Skal skjermen være flat eller buet?
Buede skjermer forsterker innlevelsen. Særlig når du sitter i førersetet i racingspill, eller i en cockpit i flysimulatoren.
Buede skjermer med størrelse på 34” og oppover er som regel ultrawide, dette krever tilvenningstid og støttes ikke av alle spill. Buede skjermer kan være mer eller mindre buet. Betegnelsen er kurve, som oppgis i R. Jo større skjerm, desto mer kurve trenger du. Med buede skjermer bør du sitte på en gitt avstand, som er bestemt av kurven på skjermen, og derfor bør du forsikre deg om at du har plass til å sitte med riktig avstand.

Trenger du flere skjermer?
Med flere skjermer kan du ha musikk, streaming og kompis-chatten tilgjengelig uten å måtte gå ut av spillet.
Flere skjermer trenger ikke å være en luksus. Din andre og tredje skjerm må ikke være dyre høyoppløsningsskjermer hvis du bare bruker dem til chat og musikk. Men hvis du planlegger å kjøre mer enn en skjerm på samme grafikkort, bør du forsikre deg om at grafikkortet ditt passer til dette.

Opplev skjermen før du kjøper
Det er mange elementer ved en skjerm som avgjør det endelige inntrykket, men når du opplever skjermene ser du forskjellen med en gang. Derfor anbefaler vi at du drar til en butikk for å se skjermen selv. Da ser du hva som passer for deg.