COVID-19: INFORMASJON TIL VÅRE KUNDER >>

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Mann som sitter på PC-en

Sjekkliste: Dette må du gjøre med din nye PC

Gratulerer med ny PC! Den er garantert både raskere og mer stillegående enn din gamle, og har du investert i ny bærbar, kan du også glede deg over langt bedre batteritid.

Vær likevel forberedt på at den ikke er helt klar til bruk rett ut av esken.

Før du kan surfe løs på nettet, må du nemlig få den online, oppdatere programvaren og installere dine favorittprogrammer. I tillegg bør du forsikre deg om at viktig innhold som gamle bilder og dokumenter følger trygt med fra din gamle PC, og at PC-en automatisk tar backup av det nye innholdet du legger inn.

Det kan raskt ta litt tid, og her guider vi deg gjennom prosessen.

Sjekklistens 5 steg

Før du starter, er det smart å være litt forberedt.

  • Finn frem koden til det trådløse nettet
  • Ha oversikt over brukernavn og passord på de tjenestene du vanligvis bruker

Det kan for eksempel være til Microsoft-kontoen din, Gmailen, eller til iCloud-universet om du har en Mac. Bruker du allerede i dag en skylagringstjeneste som for eksempel Dropbox eller OneDrive, bør du også finne fram passord og brukernavn til dem.

Tastatur med installasjonsknapp

1: Grunninnstilling og aktivering av Windows

Når du starter opp datamaskinen for første gang må du velge region, språk og aktivere din Windows-kopi ved å taste inn den medfølgende lisensnøkkelen.

Som regel får du også spørsmål om du vil gi PC-en din et navn. Dette er ikke et must, men er alle i familien utstyrt med hver sin bærbare PC fra Acer, kan det være smart for å skille PC-ene fra hverandre på nettverket.

Deretter må du koble PC-en til Wi-Fi-nettverket: Tast inn nettverkskoden, og du er i gang.

PC som oppdateres

2: Oppdatering av PC-ens software

Husk at det gjerne har tatt lang tid fra PC-en din ble produsert til du slår den på. Nye trusler og svakheter har blitt oppdaget, og du må sørge for at PC-ens programvare er up-to-date. På den måten ungår du irriterende småfeil i programmene og samtidig reduserer du risikoen for at PC-en din skal bli angrepet av hackere eller infisert med skadelig programvare.

Det første du bør gjøre når din nye PC er online, er derfor å se etter Windows-oppdateringer:

Åpne startmenyen i Windows (Trykk på Windows-ikonet nederst i venstre hjørne)

 1. Gå til Innstillinger
 2. Velg Oppdatering og sikkerhet
 3. Velg Windows Update
 4. Følg instruksjonene på den siden

MERK: Oppdatering av PC-en kan ta lang tid. Hvor lenge vil avhenge av størrelsen på oppdateringen og ikke minst hvor rask nettforbindelsen din er. Ofte er det også flere oppdateringer som må lastes ned hver for seg, og det er ikke uvanlig at PC-en din restarter flere ganger underveis. Når programvare-nedlastingen har startet, kan det altså passe fint å ta seg en kaffepause.

Har du lyst til at vi skal gjøre jobben for deg?

Se vår tjeneste for Klargjort datamaskin - spesialtilpasset & klar til bruk.

Illustrasjon av filoverføring

3. Overføring av filer fra gammel PC

Familiebilder, filmer, CV-en din, skolematriale eller gode presentasjoner du holdt på jobben. Det er mye du gjerne vil ha med deg over på ny maskin. Det fine er at du ikke trenger å være redd for å miste de gamle filene dine, overføring av innholdet har nemlig blitt enklere enn noen gang.

Den manuelle måten var tidligere å flytte innholdet over på en ekstern harddisk, som du så koblet til den nye PC-en. I dag er imidlertid skylagring det enkleste alternativet: Det vil si at du laster innholdet du vil ta med deg opp i nettskyen, for så å ha backupen din der. Hvis du så ønsker å laste ned hele eller deler av innholdet for å lagre det lokalt på den nye PC-en, er selvsagt også det fullt mulig.

Det er mange som tilbyr lagring i nettskyen: Microsoft har sin One Drive-tjeneste, Apple har sin iCloud, mens Google har sin Google Disk-tjeneste. I tillegg har du store aktører som Dropbox og norske Jottacloud.

Når du kjøper PC hos Elkjøp, får du imidlertid 3 måneders gratis – og helt ubegrenset lagringsplass i Elkjøp CLOUD som driftes av Jottacloud.

Med Elkjøp CLOUD kan du lagre uavhengig av platform og dermed får du tilgang til innholdet på tvers av alle dine enheter, helt uavhengig av om du har en Windows-PC, en MAC, en iPhone eller en Android-mobil. Mange er også opptatt av hvor dataene i skyen lagres, og med Elkjøp CLOUD lagres alt på norske servere i Norge. Dermed er innholdet ditt beskyttet av norske personvernlover og vil være i tråd med GDPR.

Person som sitter på en PC

4. Installering av dine favorittprogrammer

Datamaskinen leveres gjerne med en stor programpakke, men det er langt fra sikkert at akkurat ditt favorittprogram er på plass. Selv om du kan bruke Spotify via nettleseren, vil du kanskje bruke den dedikerte Windows-versjonen i stedet. Den tradisjonelle måten er da å gå til produsentens hjemmeside og laste ned og installere ett og ett program manuelt.

For deg som skal installere mange programmer, finnes det løsninger som laster ned og installerer flere programmer samtidig. For Windows-maskiner er Ninite et populært alternativ. Her kan du for eksempel velge å laste ned ulike nettlesere, Skype, avspillerprogrammene VLC, iTunes, Goom eller Winamp, osv.

TIPS: Synes du det er skummelt å laste ned og installere programvare? Husk at vi kan hjelpe deg å installere og sette opp ny programvare du har kjøpt, samt opprette kontoer.

Person som sitter på en PC

5: Endring av standardprogrammer.

Når PC-en er helt ny, har den normalt noen standardprogrammer den foretrekker. Det kan for eksempel være at PC-en din bruker Microsoft Edge som nettleser, mens du foretrekker å bruke Chrome eller Firefox. Eller at den fortsatt bruker Windows Media Player til å spille av videofiler, selv om du har lastet ned og installert VLC.

Slik endrer du standardprogram:

 1. Åpne startmenyen i Windows ved å trykke på Windows-ikonet nederst i venstre hjørne
 2. → Innstillinger
 3. → Apper
 4. → Standardapper
 5. Under musikkavspiller vises hva som er standardvalget i dag → Trykk på det for å se alternativene
 6. → Velg ønsket alternativ for å sette det som standard.

Les mer om våre produkter: