COVID-19: INFORMASJON TIL VÅRE KUNDER >>

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Hvit resirkuleringslogo av tre piler som danner en trekant og peker i sirkel, på en bakgrunn av multifargede plastpellets

Jakten på den perfekte bærepose

Bærekraft er viktig for Elkjøp. Som markedsleder i salg av elektroniske produkter i Norden, har vi et spesielt ansvar for å sørge for at vi gjør klimafotavtrykket vårt så lite som mulig. Det innebærer å ta en rekke valg daglig. Et av disse er å tilby kundene våre den mest bærekraftige bæreposen – selv om den ikke er så pen å se på. La oss forklare litt nærmere.
To hvite og grønne lastebiler kjører på en motorvei omringet av grønn natur

Plast vs papir

De siste årene har bevisstheten rundt plast som miljøproblem økt. Det har fått kunder og butikker til å se etter andre, mer miljøvennlige alternativer. Mange har kikket til papirposer, fordi disse er lettere nedbrytbare.

Fullt så enkelt er svaret likevel ikke. Papirposen har nemlig cirka 10 ganger mer volum enn plastposen. Det vil si at det må kjøres 10 lastebiler for å transportere like mange papirposer som 1 lastebil med plastposer kan.

I tillegg er det også rundt 10 ganger høyere CO2-utslipp ved produksjon av papirposer kontra plastposer. Dermed blir klimafotavtrykket til en papirpose 100 ganger større enn fra en plastpose.

Plast er heller ikke plast. Posene som brukes her i Norden er tykkere enn for eksempel posene som brukes lenger sør i Europa, og det er mer sannsynlig at de blir brukt flere ganger. Så viser også undersøkelser fra Miljødirektoratet i Norge at nordmenn bruker 82 prosent av posene til å kaste avfall i.

En grønn skurtreskemaskin høster hvite bomullsdotter fra et jorde

Livstidsløpet

Miljøstyrelsen, som er underlagt det danske Miljødepartementet, offentliggjorde i mars 2018 en større undersøkelse som kikket på livstidsløpet til de ulike posealternativene, og på hvor mange ganger hver pose måtte brukes for å ha samme klimafotavtrykk som en plastpose.

Her konkluderte de med at en papirpose må brukes 40 ganger, mens en stoffpose i vanlig bomull må brukes hele 7100 ganger for å tilsvare én enkelt plastpose. For økologisk bomull var tallet hele 22 000 ganger.

Med andre ord må du bruke en økologisk bomullspose hver eneste dag i over 60 år for at den skal ha samme klimafotavtrykk som den ene plastposen. Og da vil du likevel antagelig trenge rundt 6000 andre plastposer til avfallet ditt, gitt at du kaster to poser med søppel i uka.

Multifargede plastbiter

Resirkulert plast

Plast ble derfor valget. Og ikke hvilken som helst type plast. Selvfølgelig skal den være resirkulert plast. Derfor vil du kanskje legge merke til at posen kanskje ikke er blant de peneste. Den ser til og med kanskje litt – brukt ut? Kanskje har den vært en støvsuger i et tidligere liv, eller skallet på en gammel TV ingen lenger hadde bruk for.

Våre nye bæreposer lages av rundt 50 prosent resirkulert PCR plast, som står for post consumer recycled. Når teknologien etter hvert blir bedre, vil prosentandelen resirkulert plast også bli høyere, men foreløpig er denne fordelingen et kompromiss mellom miljøvennlighet og kvalitet.

Logo for Elkjøpfondet på blå bakgrunn

Elkjøpfondet

Overskuddet fra salget av plastposene våre, går til Elkjøpfondet. Vår visjon er «to give everybody the amazing world of technology», og Elkjøpfondets mål er å bidra til å hindre digitalt utenforskap. To ganger i året deles det ut diverse elektronisk utstyr til formål som skal hjelpe oss med å oppnå dette.

Det kan for eksempel være å utstyre barne- og ungdomsavdelinger på sykehus med diverse underholdning som kan gjøre hverdagen på sykehus litt bedre, eller utstyr som kan hjelpe noen å ta del i den digitale verdenen som ellers ikke ville fått muligheten. Vi har også vært med og støttet TENK Tech Camp 2018.

Hvis du vil vite mer om hva Elkjøp gjør for miljø og samfunn, kan du lese mer her.