
Smartklokkeguide
Hva er egentlig en smartklokke? En smartklokke er en klokke med en rekke ekstra smarte funksjoner, og du kan gjøre mye av det samme med den som du kan med smarttelefonen din - som for eksempel å ringe noen, sende SMS-er, sjekke e-poster og spille musikk. Og med tilleggsapper får du enda flere spennende funksjoner. Det kjekke med en smartklokke er at du alltid har den tilgjengelig på håndleddet ditt. Ofte blandes kategoriene smartklokke og sportsklokke sammen, da mange av klokkene på markedet faller inn under begge, men ikke alle smartklokker er sportsklokker, og omvendt.
Her i denne guiden gir vi deg tips om hva du kan bruke en smartklokke til, og hvilken smartklokke du bør velge for akkurat ditt behov.
Hva er en smartklokke?
En smartklokke er en portabel enhet som er designet for å ha på håndleddet, akkurat som en tradisjonell klokke. Smartklokker har derimot berøringsskjerm, støtter app-er og registrerer ofte hjertefrekvens og andre vitale tegn. I denne videoen forklarer vi alle mulighetene smartklokker gir.

Funksjoner
Smartklokker kommer i mange ulike former, og med en rekke ulike funksjoner. Vil du kunne ringe fra klokka, høre på musikk eller sjekke e-post? Har du tenkt til å trene med klokka på, eller bruke den til hverdagslige aktiviteter? Velg den klokka som har akkurat de funksjonene du ønsker deg. Husk at mange av funksjonene kan skrus av - ønsker du ikke e-poster når du er på ferie, eller innkommende anrop når du er i et møte, så skrur du bare av disse funksjonene.

Meldinger og telefonsamtaler
Poenget med en smartklokke er først og fremst å ha en forlenget versjon av smarttelefonen din, slik at du ikke må ta den opp av lomma eller ut av veska hele tiden. På enkelte modeller får du et vibrerende varsel dersom du mottar en melding, mens på andre kan du sende og motta meldinger direkte fra klokka.

Apper
Ut ifra hvilken modell du velger finnes der en rekke apper til din smartklokke. Du kan finne apper som lar deg sjekke e-poster eller Facebook. Det finnes apper som gir deg værmeldingen, eller som lar deg skrive handlelister. Det finnes også en rekke apper som sjekker hvordan det står til med helsen din, ved å registrere søvn, eller hvor mye vann du drikker og hvor mye du spiser. Du kan til og med laste ned spill til smartklokken din.

Trening
Mange smartklokker har en rekke treningsrelaterte funksjoner, fra det helt enkle som skrittelling, til mer avanserte funksjoner som følger med på treningsøkten din og gir deg tips og motivasjon underveis. Enkelte smartklokker ha rogså innebygget pulsmåler, slik at du kan måle pulsen uten å måtte bruke et pulsbelte rundt brystet.

Musikkspiller
Enkelte smartklokker kan lagre og spille av musikk via Bluetooth. Dermed kan du la mp3-spilleren eller telefonen bli igjen hjemme når du er på joggetur eller på tur, og nyte musikk rett fra håndleddet ditt

GPS og navigasjon
Med en smartklokke med GPS kan du kartlegge løpeturen, og følge med på ting som hastighet, distanse, høydemeter og tid. Bruker du ikke klokken til trening, kan du allikevel bruke GPS-funksjonen for å finne frem. Dette kommer spesielt godt med på bil- eller sykkeltur, da du kan ha begge hendene fri og bli ledet frem til rett sted med f.eks. vibrasjoner.
Hvilken type smartklokke skal du velge?
Når du er på utkikk etter ny smartklokke er det en rekke ting du bør tenke over før du kjøper klokke. Hva skal du bruke den til? Hvilken type telefon har du som klokken skal passe med? Her får du et par tips som hjelper deg å velge rett smartklokke for deg.

Kompatibilitet
Ettersom hensikten med en smartklokke er at du skal koble den opp mot telefonen din er det viktig at telefonen og klokken er kompatible. For eksempel kan Apple Watch kun kobles opp mot en iPhone, mens smartklokker med Android operativsystem kan kobles til både Android-telefoner og iPhone. Enkelte funksjoner vil likevel fungere bedre med en Android-telefon.

Skjerm
Skjermen til en smartklokke har forståelig nok størrelsesbegrensninger. Så når du er på utkikk etter en smartklokke er det viktig å tenke over om du vil ha touchskjerm eller knapper. Det er egentlig bare et spørsmål om personlig preferanse - om du har ti tommeltotter og syns det blir klønete med touchskjerm, eller om du rett og slett foretrekker en litt mer old-school stil med fysiske knapper.

Batterilevetid
Vær oppmerksom på at smartklokker som ligner på vanlige analoge klokker bruker betydelig mindre strøm enn en smartklokke med touchskjerm. Mange funksjoner som f.eks. GPS og pulsmåling trekker også ned batterilevetiden, men disse funksjonene kan som oftest slås av, dersom du ønsker å spare batteritid.

Type reim
Hvilken reim du skal velge er selvsagt avhengig av smak, men også hva du skal bruke klokken til. Skal du for eksempel bruke klokken til trening er en metall- eller skinnreim ikke det beste valget. På mange modeller kan du heldigvis skifte reim - slik at du kan bytte reim i forhold til om du skal på jobb eller på trening.

Vanntetthet
De fleste smartklokker er vannbestandige, men det kan være lurt å dobbeltsjekke den modellen du har før du tar den med på svømmetur. Hvis du kun skal bruke smartklokken som en vanlig klokke, tåler den nok fint en gåtur i regnet. Skal du derimot bruke klokken til trening eller f.eks. svømming bør du se etter en klokke med høyere IP-sertifisering. Se våre vanntette smartklokker her.

Smartklokker for barn
Skal du kjøpe en smartklokke til barnet ditt er det ekstra viktig å velge en klokke som både er lett å bruke og som er behagelig å ha på seg. Siden barn ofte er aktive, og gjerne utsetter tingene sine for en røffere behandling enn voksne gjør, er det lurt å se etter en klokke som er vanntett og støtsikker. Se mere om smartklokker til barn her.