Ta vare på mobiltelefonen din på reise med disse tipsene
For mange reisende er mobilen det mest nyttige - eller kanskje til og med det eneste - redskapet de har på seg til enhver tid. Smarttelefonen erstatter kameraet, reiseguiden og kartet, og fungerer som lommelykt, musikkspiller og valutakalkulator. Men hva skal man egentlig være oppmerksom på når man tar telefonen med på tur? Elkjøp har samlet noen gode råd for deg som planlegger en ferie med mobilen som reisekamerat.
Enkel beskyttelse
Mange kommer hjem fra ferie med knuste skjermer på deres dyre iPhone eller Samsung Galaxy, fordi et øyeblikks uoppmerksomhet gjorde at smarttelefonen fikk et ublidt møte med brosteinen under sightseeing på storbyferie. Telefonen dras opp av lommen til stadighet når man er på tur, enten man skal dobbeltsjekke kartet, ta bilder, sjekke anbefalinger på TripAdvisor eller hva det måtte være. Hvis du ikke har panserglass over den dyrebare skjermen, lukket etui eller deksel står telefonen din i fare for å skades. Unngå skår i feriegleden fra knuste skjermer ved å beskytte den med enkelt tilbehør. Sørg også for å holde godt fast i telefonen din - smarttelefoner har stor verdi, og er derfor et yndet mål for lommetyver.
Finn skjermbeskytter som passer din mobil eller les mer om vår mobilforsikring eller mobilforsikring med AppleCare Services! Og skulle uhellet allerede være ute, husk på dette når skjermen knuser!
Digital sikkerhet
Å passe godt på telefonen sin handler ikke bare å beskytte den fysisk mot alt den kan risikere å utsettes for. Det handler også om å ta vare på det digitale innholdet. Derfor er det en god idé å alltid låse skjermen, og å ha kode på telefonen. Ansikts- og irisskannere og fingeravtrykklesere finnes på noen av de mest populære telefonene, og gir økt sikkerhet, med lettere tilgang for deg, samtidig som det blir vanskeligere for langfingrede tyver å komme i nærheten av nettbanken din og andre følsomme personopplysninger. Vær oppmerksom på at ukjente, trådløse nettverk kan være en trussel mot din digitale sikkerhet. Husk også på å sikkerhetskopiere telefonens innhold hjemmefra, slik at ikke alt er tapt hvis du skulle være uheldig og miste telefonen på reisen.
Vann til besvær
Skal du på dykker- eller sportsferie er det vann og svette du bør være oppmerksom på. Vann og elektronikk er ikke venner. Derfor er det også viktig å være forsiktig på steder med høy luftfuktighet eller regntid. Flere av de store smarttelefonprodusentene, som Apple, Huawei, Samsung og Sony, har laget mobiler som er vannbestandige, med forskjellige sertifiseringer som beviser denne smarte egenskaper, men det er ikke nødvendig å friste skjebnen. Tenk godt over om telefonen tåler forholdene du kommer til å utsette den for på din neste reise. Du bør generelt holde telefonen borte fra fuktige håndflater og våte håndklær for å ikke skade elektronikken, men velg i utgangspunktet en telefon som er vannbestandig - for sikkerhets skyld.
Temperaturer og støvbestandighet
Skal du slappe av på stranden eller oppholde deg på steder med høy temperatur, bør du først og fremst holde telefonen unna solen. Hvis du ikke passer godt på kan du risikere at telefonen overopphetes, eller i verste fall at viktige komponenter smelter sammen.
Her får du noen gode tips for hvordan du tar vare på telefonen på skiferie og i vinterkulden.
Sand fra stranden sniker seg inn overalt - ikke bare ned i lommene eller bagen, men også inn i mikrofoner, høyttalere, jack og ladekontakt, hvor den kan gjøre stor skade. Støvbestandige smarttelefoner blir mer og mer populære, men hold allikevel et øye med telefonen. Sanden kan nemlig også ripe opp skjermen.
Høyder og nettverk
Hvis ferien din går opp i høyden, med fjelltur og mountainbiking som hovedformål, bør du blant annet være oppmerksom på at telefonens batterilevetid kan bli kraftig begrenset. Dette er særlig viktig å tenke over dersom du skal bruke telefonen til navigasjon. Dette skyldes delvis fysikkens lover, i form av trykkendringer jo høyere over havet man befinner seg, men også det faktum at nettverksdekningen ofte er svakere i fjellområder. Dermed bruker smarttelefonen mer batteri på å lete etter tilgjengelige nettverk. En måte å unngå dette på er å ha telefonen i flymodus og eventuelt bruke offline-kart.
Reiseadaptere og opplading
En av de tingene du alltid bør sjekke før du reiser er strømforholdene på reisemålet. Det er lett å glemme at stikkontaktene ikke nødvendigvis er de samme som vi har her hjemme, og det er farlig både for deg og telefonen din å bruke laderen i feil stikkontakt. Selv om mange hoteller gjerne har ladere til utlån er det lurt å ha med sin egen for sikkerhets skyld. Kanskje du må lade opp i løpet av dagen fordi du har tatt mange bilder av storslåtte severdigheter, eller brukt kartfunksjonen for å finne frem? En powerbank for opplading på farten er også lurt, og hvis du virkelig vil ha strøm raskt, kan du sette telefonen i flymodus mens du lader.
Reiseadaptere
Mange hoteller tilbyr sine gjester å låne adaptere, men det kan være lurt å ha sin egen. Eller hva med annet reisetilbehør som kofferter og bagasjevekter?