Hopp over navigasjonen
Burger with chef in the background

Den beste og saftigste burgeren lager du selv.

Hvordan lager man egentlig skikkelig gode burgere? Hemmeligheten er å lage dem fra bunnen av, med de beste råvarene og en god kvern. Er du villig til å gjøre en innsats, skal vi gi deg de saftigste tipsene.

Det aller beste rådet vi har, er at du lager din egen kjøttdeig, og da skal du ikke være gjerrig med fettet. Magre og tørre hamburgere er ikke særlig fristende. Hvilke kjøttstykker du velger å satse på er derfor avgjørende.

Man making burgers

Flere typer kjøtt

Fordelen med å lage deigen selv, er at du vet akkurat hva du putter i deg, og her er et tips vi tror du vil sette pris på: Bruk like deler mørbrad og høyrygg av okse. Det gir en herlig blanding av fett og finesse. Og vil du sette en ekstra spiss på deigen kan du også tilsette litt brystkjøtt. Mørbrad og høyrygg får du tak i de fleste dagligvarebutikker med brukbart utvalg.

Når du har funnet fram de råvarene du vil bruke, skjærer du kjøttet i terninger og tilsetter krydder etter egen smak, men vent med saltet. Rør det godt sammen før du setter det i fryseren i 30-60 minutter til blandingen er kjølig, fast og fin.

Meat coming out of grinder

En god kvern

Nå er det på tide å kverne kjøttet, og har du ikke allerede en kvern i metall som kan brukes til all slags kjøtt, så skaff deg det. Matlaging er mye lettere og morsommere med godt utstyr, og det er ikke noe unntak for hjemmelagde hamburgere.

Da er det bare å fylle på med kjøtt, og kvern i vei til du har en jevn blanding.

Et godt tips er å holde kjøttet kaldt og hendene både våte og kalde mens du jobber med deigen. Da går jobben med å forme hamburgerne mye lettere. Det er viktig at du ikke knar for mye, for det kan gå utover saftigheten. Hvis du vil ha jevnstore burgere, kan du bruke noe du har på kjøkkenet til å måle dem opp med, for eksempel et lokk. Et annet tips for å gjøre hamburgerne saftige er at du ikke lager dem for tynne, to og en halv centimeter er bra.

Burger bread with vegetables and 3 raw burgers

Kaldt og varmt

Skal du ikke steke dem med en gang, lar du dem hvile i kjøleskapet så lenge. Skal de grilles er det et smart tips å starte grillingen mens de rå burgerne er kalde. Når det kalde kjøttet havner på den glovarme grillen, vil fettet inni hamburgerne ekspanderere og gjør dem saftige. Samtidig får de en delikat stekeskorpe på utsiden.

Salt i selve deigen er uheldig, det trekker fuktigheten ut. Saftige hamburgere krever salting på utsiden, rett før grilling eller steking. La burgerne ligge i fred mens de stekes. Ikke press dem, eller flytt dem rundt med stekespaden under steking, og de skal ikke snus mer enn en gang. Alt for saftigheten! Steketiden avhenger av om burgerne stekes i panne eller på grill. For å sjekke om de er ferdige kan du skjære igjennom kjøttet. Det skal være litt rosa, og saften som kommer ut skal være klar. Husk at hamburgerne trenger hvile, for at den saftige innsiden skal sette seg.

Kjøp en kjøttkvern
Les mer