Hopp over navigasjonen
mann holder fast i front-coveret på en varmepumpe på vegg

Hvordan bør varmepumpen plasseres?

Jobben er ikke over når du har bestemt deg for riktig varmepumpe. Feil montering og plassering av varmepumpen kan redusere både effekt og levetid.

Varmepumper er et enkelt og raskt tiltak for å spare strøm til oppvarming, men husk at plassering og montering må gjøres helt etter boka. Plassering kan du selv påvirke i stor grad, mens montering må gjøres av en godkjent montør. Selv om monteringskostnaden kan virke høy, er dette vel investerte penger. Riktig montering er avgjørende for hvor mye du skal få ut av varmepumpen.

Det du kan gjøre selv, før montøren kommer, er å planlegge hvor utedelen og innedelen skal monteres. 

utomhusenhet värmepump

Utedelen

Skal varmepumpen stå på husveggen bør den monteres på grunnmuren. Unngå trevegg, eller trekonstruksjoner slik som en terrasse. Da oppstår det lett vibrasjonsstøy. Alternativt kan den monteres på en markkonsoll som står på et betongfundament. Det må støpes så stort at markkonsollen får plass på fundamentet. Bruk alltid vibrasjonsdempere, uansett hvordan utedelen monteres.  

PSEESA20SPS0000K

Hold avstand

Varmepumpen bør plasseres minimum en halv meter over bakken, og sørg for god avstand til soveromsvinduer og terrassedører. Avstanden til naboen bør være minimum ti meter. En hekk, busker eller en bod vil dempe lyden. Du kan også sette opp en støyskjerm. Gress absorberer også lyden godt, i motsetning harde dekker.  

AdobeStock_117236332

Ikke steng den inne

Varmepumpen trenger mye luft. Derfor må den ikke plasseres på trange steder. Sørg også for at det ikke er busker eller annet som står så tett at det hindrer sirkulasjonen. Vil du gjøre utedelen mindre synlig kan du montere et varmepumpehus som du maler i samme farge som huset. De får du kjøpt som ferdige byggesett, eller du kan bygge det selv. Bygger du selv må du sørge for at det er godt med åpninger slik at luften kan strømme fritt.   

SDA - Heat pump - Outdoor unit in the snow in front of a house

Vær og vind

Uansett bør varmepumpen skjermes mot vær og vind. Hvis den ikke får et eget hus, vil et tak også gjøre nytten. Skjerm varmepumpen for vær og vind. Snø, regn og annet hardt vær vil føre til økt slitasje. Pakker det seg snø på baksiden av pumpen er det stor sannsynlighet for at den går i stykker. Hvis du ikke vil kle inn varmepumpen med et hus, er et tak et godt alternativ.  

Heat pump hanging in living room

Innedelen

Hvor innedelen av varmepumpen bør plasseres, avhenger av hvilken type varmepumpe du velger. Tips nummer en er å plassere den i et rom der du oppholder deg mye. Som for eksempel oppholdsrom eller stue. På denne måten vil du oppnå best mulig spredning av varmen. Viften i innedelen setter luften i bevegelse, og kan lage lyd. Derfor er det ikke så lurt å plassere den rett bak godstolen. Har boligen flere etasjer, er det lurt å plassere varmepumpen i første etasje, gjerne nær en åpen trapp.  Da vil varmen stige oppover, og du vil få maksimalt ut av varmepumpen. For at ute- og innedelen skal samarbeide best mulig er det best å plassere innedelen på en yttervegg. Den skal også helst være 1 meter og 80 centimeter over gulvnivå. Dette gjelder særlig i boliger med tregulv, siden gulvet kan tørkes ut om den står for lavt

SDA - Heat pump - Businessman is sitting on a chair in his office controlling heat pump with a remote

Sjekkliste:

  • Unngå trevegg og trekonstruksjoner
  • Hold avstand til soveromsvinduer og naboer
  • Sørg for god lufttilgang rundt varmepumpen
  • Plasser innedelen i rom der dere oppholder dere mye.
SDA - Heat pump - Man's hand holding remote controller pointed towards heat pump

Visste du at…?

Visste du at hvitevarer som skal kobles til vann bør monteres av en sertifisert fagperson? Og at det samme gjelder for elbillader? Hos oss kan du selvsagt få hjelp til sikker montering, og våre fagfolk sørger for at dine hvitevarer, TV, elbillader eller varmepumpe blir montert på en trygg og riktig måte. 

Les mer om montering

Se alle våre varmepumper:

Les mer
     
     
     
     
     
     
     

Les mer om varmepumper: