Elkjøps guider og artiklerInneklima: Guider og artiklerOppvarming: Guider og artiklerOljeovn, panelovn eller konvektorovn - hvilken bør du velge?

Oljeovn, panelovn eller konvektorovn - hvilken bør du velge?
Det nordiske klimaet er kjølig store deler av året. Derfor er varmeovnene essensielle for å bevare innekosen. Hvilken type ovn passer best for deg og dine behov?
Det finnes mange former for oppvarming, og i jungelen av muligheter er det kanskje ikke alltid helt lett å vite hva du burde velge. Bør du velge oljeovn eller panelovn? Og hva er egentlig forskjellen på en konvektorovn og en oljeovn?

Panelovn – festet til veggen
En panelovn er en varmeovn som henger fast på veggen, og avgir varme ut i rommet. - For 30 år siden var disse effektstyrte, som betyr at du satte på for eksempel 500 eller 1000 watt, også sto ovnen bare på, forteller Philip Bryn-Haugland fra Mill. Panelovnene på markedet i dag er nemlig egentlig konveksjonsovner. Istedenfor å kun avgi strålevarme via et lukket system, der varmen strålte fra ovnen og ut i rommet, er varmen nå mye mer fordelt. - Det blir varmt i hele rommet, ikke bare rundt ovnen, forteller han.
Rent teknisk fungerer dette etter konveksjonsprinsippet med at varm luft stiger. - Den kalde luften nedenfra dras inn i ovnen, varmes opp, og stiger ut igjen, forteller Bryn-Haugland. Ser du ned i en panelovn, vil du se et varmeelement av aluminium. - Dette elementet blir varmt, og varmer deretter opp luften rundt elementet ved hjelp av en masse riller med luft imellom, forteller han.
De nyere panelovnene er temperaturstyrt, og bruker en fast mengde watt. - Panelovnene fungerer slik at de har en termostat, med en temperatursensor, som enten er på eller av. Den regulerer seg selv, sier han. Det vil si at dersom du har en panelovn på 600 watt, så vil den alltid bruke enten 600 watt eller ikke noe. - Du kan ikke regulere den til å for eksempel bruke halvparten, 300 watt, forklarer han.
Fordelene ved en panelovn er at den holder den temperaturen du ønsker til enhver tid. Den tar ikke plass på gulvet, men du må bruke en del av veggen. - Det er en basisoppvarming, og du kan ha den på hele tiden, forteller Bryn-Haugland. - Den varmer jo også opp lokalt, så du må plassere ovnene strategisk, jevnt spredt utover et rom.

Konvektorovn – frittstående med mye varme
En konvektorovn varmer raskt opp rommet, og bruker de samme prinsippene som hos en panelovn. Hovedforskjellen mellom de to ligger i at konvektorovnen er flyttbar, derav kallenavnet gulvovn. Vanligvis lages disse med 2000 watt, der panelovnen er på 300-1200 watt. - Konvektorovnen har altså høyere watt enn panelovnene, og derfor gir den også raskere varme, forteller Bryn-Haugland. Ovnene er også temperaturstyrt, med tre ulike effektnivåer. Dette betyr at du kan kontrollere hvor mye watt du til enhver tid vil bruke. - Du kan for eksempel sette på 750 watt og si at du ønsker 23 grader i rommet, da tar det bare lengre tid enn hvis du hadde satt den til 2000 watt, sier han.
Fordelene ved konvektorovner er altså at de er flyttbare, og varmer opp rommet raskt. Likevel må du passe på å ikke la ovnen stå på uten tilsyn. Panelovnene står for eksempel på hele tiden, men konvektorovnene må kun brukes når det er folk i huset. - Dette er ikke denne typen ovn du bruker til å få hytta varm før du kommer opp, presiserer han.

Oljeovn – bra for allergikere
På oljeovnene ligger varmeelementet inne i ribbene, og har derfor ikke kontakt med luften. Dette gjør at luften ikke tørkes ut, hvilket er supert for deg som er allergiker. Ovnene kan flyttes rundt, og de dyrere modellene har også digital temperaturstyring. - Disse ovnene kombinerer den skånsomme varmen fra den oljefylte radiatoren med konveksjonsvarme, forteller Bryn-Haugland.
Med en oljeovn legger varmen seg som en sky rundt ovnen, noe som gjør at du bør vurdere hvor du plasserer den. - Om høsten og vinteren kommer det gjerne litt kald luft inn fra vinduene, noe som vi kaller kaldras, forteller han. Da bør du kanskje ty til andre typer ovner ved vinduene, som panelovn, fordi oljeovnen ikke vil klare å motvirke kulden på samme måte.
Bryn-Haugland forteller at mange tror oljeovner kan være brannfarlige, da oljen noen ganger kan lekke ut av ovnen. - Dette skjer sjelden, men det hender det drypper litt ut, sier han. - Noen tenker at hele huset kan ta fyr dersom den kommer i kontakt med flammer, men det stemmer ikke. Oljen som brukes i ovnene er nemlig en spesialolje, og vil ikke antenne.