
6 gode tips til godt inneklima på jobben
Vi er nøye på å ha det feteste møterommet, de beste PC-ene og de nyeste telefonene. Det vi ikke er så nøye på er inneklimaet. Men visste du at dårlig inneklima kan føre til lavere produktivitet og økt sykefravær?
Du kjenner sikkert igjen følelsen av å komme inn på et møterom hvor det nettopp har vært mange mennesker. Luften er tung, og det er bokstavelig talt en trykkende stemning. Det samme skjer ofte i kontorlandskap – det blir vanskeligere å puste, og du føler deg utmattet. Kjennetegnet på dårlig inneklima på arbeidsplassen din er at du føler deg dårligere jo lengre du oppholder deg der, men når du går for dagen føler du deg bedre igjen etter hvert.
Dårlig inneklima kan gi deg astma
På jobben kan du puste inn mye rart du egentlig ikke vil vite noe om, blant annet husstøvmidd, alger, pollen, virus, bakterier, råte, og sopp- og muggsporer. Det sier seg selv at dette er helseskadelig. Dårlig inneklima kan føre til en rekke plager som:
- Astma og allergi
- Hodepine
- Konsentrasjonsvansker
- Trøtthet
- Luftveisinfeksjoner
- Irriterte slimhinner i øyne, nese og hals
- Tørr hud, kløe og eksem
Hvis du har opplevd eller jevnlig har noen av disse symptomene selv, er det gjerne vanlig å skylde på at man er sliten, stresset eller kjedelige arbeidsoppgaver. Men sannsynligheten er stor for at du isteden bør skylde på inneklimaet, og det er det enkelt å gjøre noe med.
Dette kan du gjøre for å få bedre inneklima på jobben
Dersom du er bedriftsleder er det du som har ansvaret for inneklimaet på arbeidsplassen. Til og med i arbeidsmiljøloven står det at inneklimaet “skal være fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet og velferd”.
Om du synes det blir dyre investeringer for å få godt inneklima, vil både du og dine ansatte oppnå store helsegevinster. Disse investeringene kan du fort tjene inn igjen, i form av økt trivsel, høyere effektivitet og lavere sykefravær.

1. Renhold
Renhold er superviktig for klimaet på et kontor. Støv kan legge seg på pulter, nedsenkede himlinger, hyller og bøker - som så samler lukt og kan frigi gasser. Et godt tips for å få mindre støv er å plassere ting inn i skap, unngå stoppede møbler, tekstiltapeter og tekstiler generelt. Man kan også investere i en robotstøvsuger som man kan bruke i tillegg til vanlig rengjøring.. Der er det bare å trykke på en knapp, så gjør den hele jobben.
Har dere tepper på arbeidsplassen, er det viktig å være ekstra nøye med rengjøringen. En gammeldags støvsuger kan også føre til at støv, gass og lukt går gjennom filteret og spres ut i rommet, og da er man egentlig like langt. Da er det lurt å gå for en støvsuger med Hepafilter. Den typen støvsugere sprer ikke partikler ut igjen.

2. Temperatur
For høy temperatur kan irritere slimhinnene, og for lav temperatur øker sjansen for råte. Som hjemme og for trivselens skyld, prøv å holde rundt 21 grader på arbeidsplassen også. Hvis du ikke plasserer møbler foran og over varmekilder får du en jevnere temperatur. Pass i tillegg på at ingen sitter og jobber der det er trekk fra vinduer eller ventilasjonsanlegg. Har du mulighet for det, er varmepumpe en sikker vinner for å få optimal temperatur. For de ekstra varme sommerdagene, kan du ha en portabel aircondition.
Om sommerkontoret er litt for varmt, kan du alltids klare deg med en vifte også. Her har du mange å velge mellom, om det så er en gulv- eller bordvifte.
3. Luftrenser
Dette er kanskje den beste og enkleste investeringen du kan gjøre for å få godt inneklima på arbeidsplassen, da luftrensere kan bidra til å redusere innholdet av støv og pollen i luften. En effektiv luftrenser kan også fjerne inntil 99 prosent av alle virus og bakterier, og det er dessuten en svært rimelig investering: Et eksempel på dette er denne luftrenseren – for omtrent 8000 kroner får du ren og frisk luft til et rom på 100 kvadratmeter i løpet av kun få minutter. I tillegg er den stillegående, som gjør at dere ikke blir forstyrret.
4. Støy
Det å være sosial og pratsom på kontoret er vel og bra, men av og til kan det være greit å få litt ro. Da kan det være praktisk å benytte et noise cancelling headset, slik at du kan blokkere ut støyen, eller sette på favorittmusikken og fortsette arbeidsdagen. Det finnes mange typer å velge mellom, så du finner helt sikkert din favoritt.
5. Lys
Feil lys kan føre til irriterte øyne, hodepine og konsentrasjonsproblemer. Legg merke til at vi skriver feil lys, for det kan både være for lite og for mye – spesielt er det mange som reagerer på lysstoffrør. Her er det viktig med gode individuelle tilpasninger på pultene, og å velge lys med varme farger. Glem heller ikke å trekke fra gardiner og persienner, slik at du får naturlig lys.
Her har vi også Phillips Hue. Et smartlampe-system der man kan stille inn forskjellige moduser utifra hva man foretrekker, og da styre de forskjellige lyspærene med en app på telefonen.
6. Planter
Et supertips er å ha mange planter på arbeidsplassen, og det er det flere gode grunner til. For det første renser og fornyer de luften, for det andre bedres dermed helsen vår og for det tredje skaper de en hyggelig atmosfære – alle setter pris på litt natur på arbeidsplassen.
Våre anbefalte produkter

Husk at når det gjelder inneklima er det store forskjeller fra person til person. Det som er kaldt for en, er varmt for en annen – det som er mye støy for en, er stille for en annen. Derfor er det viktig at du snakker med medarbeiderne, da de som regel vet hva både utfordringen og løsningen er.
Har du spørsmål eller vil vite mer om hvordan du får godt inneklima på jobben? Da kan du ta kontakt med oss i Elkjøp Bedrift.