
Guide: Slik velger du riktig vinskap
Riktig lagring av vin gir deg best mulig smaksopplevelse. Men hvordan orientere seg blant alle vinskap, ulike modeller og forskjellige leverandører? Elkjøp sitter med god kunnskap og forståelse om de ulike alternativene på markedet, og deler nyttige tips og råd til deg som er på utkikk etter frittstående vinskap eller integrert vinskap – og den aller beste smaksopplevelsen av god vin.
Tidligere lagret man gjerne vinflaskene i dekorative hull i peisen eller i hyllen på kjøkkenet. I dag vet vi heldigvis bedre. Denne måten å lagre vin på er uheldig da det ødelegger vinen etter kort tid. Uavhengig om du er en vinsamler eller bare liker å nyte et glass fra tid til annen er et vinskap den beste investeringen du kan gjøre for vinen din. Vi har et stort utvalg frittstående vinskap og integrert vinskap.
Når man skal gå til innkjøp av et vinskap er det flere ting å tenke på:
- Hvordan og hvor skal vinskapet plasseres?
- Skal vinskapet brukes til lagring eller servering?
- Ønsker du en eller to temperatursoner?

Hvordan og hvor skal det plasseres?
Skal vinskapet stå i kjelleren eller boden som et frittstående vinskap, skal det innlemmes som en del av kjøkkenet som et integrert vinskap eller ønsker du en spesialtilpasset løsning hvor vinskapet innlemmes som en del av interiøret i stuen? Det finnes utallige løsninger, størrelser og utførelser det er verdt å merke seg. Du vil være tjent med å gjøre god research slik at du finner den beste løsningen for deg. Ofte ender man opp med noe helt annet enn hva man i utgangspunktet så for seg. Kanskje to mindre vinskap plassert på ulike steder i huset er å foretrekke, fremfor det kanskje mer «opplagte» valget – ett stort vinskap i kjelleren.

Vinskap for servering eller vinlagringsskap?
Tenk grundig gjennom behovene dine, og hvordan du skal bruke vinskapet. Er det primært ment for lagring eller skal du bruke vinskapet til hyppig servering hvor enkel tilgang er en fordel? Dette er spørsmål det er smart å reflektere rundt da det legger viktige føringer for valg av vinskap. Vinskapets størrelse og kapasitet er en ting, men hvordan hyllene er konstruert på innsiden er også verdt å tenke på. For hva har egentlig mange hyller med smalt mellomrom å si, sammenlignet med færre hyller og større mellomrom?
Færre hyller + stor avstand mellom hyllene = vinlagringsskap: Er du en vinsamler, og oppbevarer helst mange flasker vin av samme type vil et lagringsskap være ditt foretrukne alternativ. Lagringsskapet har større plass mellom hyllene, og gir deg en helt annen fleksibilitet ved lagring av større kvantiteter. Som vinsamler har du gjerne et stort antall vin av samme type, noe som gjør det enklere å plassere de like flaskene oppå hverandre.
Flere hyller, mindre avstand mellom hyllene = vinskap for servering og oppbevaring: Er du derimot utelukkende på jakt etter et vinskap hvor vinen skal være lett tilgjengelig og hvor hypping rullering er et poeng vil det være mindre praktisk med et vinskap med stor avstand mellom hyllene. Du har gjerne flere ulike vin med ulik fasong i skapet, og stabling ender opp med å bli utrolig klønete og lite praktisk. Den beste løsningen er derfor å kjøpe et skap med mange hyller slik at du har enkel tilgang til flaskene, uten å risikere at vinflasker faller ned fra hyllen.
Denne type vinskap fås i mange ulike størrelser, og avhengig av hvor stor plass du har til rådighet kan du enkelt finne størrelsen tilpasset ditt behov. Disse skapene får du helt ned til 15 cm bredde, og kan enkelt innlemmes som en del av kjøkkenet.
Veldig mange henger seg opp i kapasitet og antall flasker skapet kan romme når de skal kjøpe vinskap. Det er verdt å merke seg at dette kun er en indikasjon fra leverandøren ved bruk av en standard Bordeaux-vinflaske. En vinsamling vil selvsagt bestå av ulike flaskestørrelser og -former, så flaskeantallet man i realiteten vil ha plass til vil ofte være 20-30 prosent mindre enn det som er oppgitt.

Ulike temperatursoner
Skal man langtidslagre det meste av vinsamlingen sin vil et vinskap med én temperatursone som regel holde. En jevn temperatur på 12-14 grader vil være gunstig for alle typer viner. Er vinskapet tenkt mer som et serveringsskap hvor vinen ikke skal lagres lenge før den skal serveres, vil to temperatursoner være å foretrekke. Da kan den ene temperatursonen benyttes til serveringsklar hvitvin, rosevin og champagne ved 6-10 grader, mens den andre kan benyttes til serveringsklar rødvin ved 14-18 grader.
- 12-14 grader ved langtidslagring av vin
- 6-10 grader for serveringsklar hvitvin, rosevin og champagne
- 14-18 grader for serveringsklar rødvin

Tips for lagring av vin
For riktig og best mulig lagring av vin er det videre fire gylne regler det er viktig å tenke på:
- Korrekt og konstant temperatur
- Riktig luftfuktighet
- Beskyttelse mot sollys og UV-stråler
- Beskyttelse mot lukt og vibrasjoner