Guide: Hvilke hodetelefoner skal du kjøpe?
I denne guiden får du hjelp til å velge riktige hodetelefoner og ørepropper. Vi forklarer hva som er forskjellen på in-ear, on-ear og around-ear hodetelefoner, hva som skiller trådløse fra helt trådløse ørepropper og gir deg tips om hvilke funksjoner du trenger til trening, gaming og på reisen.

In-ear hodetelefoner
In-ear hodetelefoner er det samme som ørepropper. Denne typen hodetelefoner tar liten plass, har lav vekt og er enkle å ha med i hverdagen. Klassiske ørepropper kommer med ledning til musikkspilleren din, mens nyere varianter gjerne bare har ledning mellom øreproppene eller er helt frie for kabler.

On-ear hodetelefoner
On-ears er mellomstore hodetelefoner med flate øreputer som er designet for å hvile mot utsiden av ørene, men ikke dekke dem helt til. On-ear hodetelefoner gir deg kraftfull lyd samtidig som du ikke blir helt isolert fra omverden eller for varm på ørene. Disse har en størrelse og vekt som passer godt til kontorbruk eller på bussen.

Around-ear hodetelefoner
Around-ear hodetelefoner, også kalt over-ear hodetelefoner, omslutter hele øret slik at du får økt komfort og mer fokus på musikken du lytter til. Disse hodetelefonene er gjerne noe større og tyngre enn de to andre typene, men gir deg til gjengjeld generelt et rikere lydbilde med mer bass og kraft.

Trådløse hodetelefoner
Trådløse hodetelefoner kommer uten ledninger til musikkspilleren din. Isteden kobles de trådløst til musikkenheten din ved hjelp av Bluetooth. Denne typen hodetelefoner gir deg mer bevegelsesfrihet og du slipper å bekymre deg for irriterende ledningskrøll.
Hvis du skal bruke hodetelefonene dine med mobilen kan det være lurt å velge trådløst, siden mange av de nyere smarttelefonene ikke lenger har dedikert lydutgang.

Helt trådløse hodetelefoner
Helt trådløse ørepropper er, som navnet tilsier, helt uten ledninger. I motsetning til trådløse hodetelefoner går det ikke ledning mellom proppene, og de har selvsagt heller ikke ledning til musikkilden. Isteden kobles de helt trådløst til musikkilden via Bluetooth. Dette gjør dem spesielt egnet til sport, men de kan selvsagt også brukes når du pendler eller er på farten.
De fleste helt trådløse hodetelefonene kommer med et ladeetui, og selv et fåtalls minutter i etuiet gir ofte flere timers ekstra lyttetid.

Støydemping
Hodetelefoner med støydemping stenger støy fra omverdenen ute slik at du kan høre musikken din uforstyrret. Hodetelefoner med støydemping fins både som aktive og passive modeller. Hodetelefoner med aktiv støydemping, også kalt ANC, har en innebygd mikrofon som måler støynivået rundt deg og deretter sender ut motsignaler som nøytraliserer denne. Denne funksjonen er spesielt effektiv på fly- og togreiser hvor konstante lyder med lav frekvens stenges ute. Passive modeller sender ikke ut motsignaler, men hindrer innkommende støy ved å ha en solid, lyddempende konstruksjon med god passform.

Hodetelefoner til trening
Hodetelefoner til trening bør være lette, ikke for varme, sitte godt og ha god batterikapasitet. De mest vanlige sportshodetelefonene er enten trådløse eller helt trådløse. De trådløse variantene har gjerne noe lengre batteritid enn de helt ledningsløse øreproppene, men gir deg litt mindre frihet med kabel over nakken som kan bevege på seg under treningsøkten. Sportshodetelefoner har gjerne egne treningsapper og pulsmåler som kan hjelpe og motivere deg underveis.

Hodetelefoner til gaming
Dette er hodetelefoner som vil bli brukt mye og lenge. Hvis du spiller flerspiller på nett, er det viktig at et gamingheadsett har justerbar mikrofon. Vi anbefaler også surroundlyd. Da får du en mer autentisk spillopplevelse og hører når motstanderne dine sniker seg innpå deg. De aller fleste headset for spill vil også ha mulighet for å programmere inn forhåndsinnstillinger, slik at man lett kan bytte lydbilde eller andre detaljer når man bytter spill.
Du kan selvsagt også bruke vanlige hodetelefoner når du spiller hvis du ikke har lyst på et dedikert gaming headset, men hvis du spiller på konsoll må du huske på at ikke alle konsoller støtter lyd via Bluetooth, så det kan hende at de trådløse hodetelefonene dine ikke er kompatible.

Hodetelefoner til barn
Kombinasjonen barn og nettbrett kan være i overkant støyende til tider. Hodetelefoner tilpasset barn kan senke både lydnivået og foreldrenes skuldrene hjemme. Barn har sensitive ører, og det er derfor satt en anbefalt desibelgrense som alle barnetilpassede hodetelefoner må holde seg under. Dette betyr at du være sikker på at de aldri vil gi mer enn 85 db og lite bass. Det er ikke anbefalt at barn under tre år bruker hodetelefoner.
Relaterte artikler
Ønsker du å vite mer? Ikke gå glipp av våre andre artikler om hodetelefoner.