Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Kvinne strekker ut med en sportsklokke på håndleddet

Guide til treningsklokker

Sportsklokke, pulsklokke, treningsklokke, GPS-klokke – kjært barn har mange navn. En sportsklokke kan gi deg litt ekstra motivasjon til å overkomme dørstokkmila og kan hjelpe deg med å trene riktig. Under trening kan du for eksempel se tempoet ditt, distanse og ikke minst puls. Etter trening kan du slenge deg på sofaen og analysere dagens økt. Selv når du ikke trener er sportsklokken et nyttig verktøy til en sunnere hverdag, da de kan måle hvilepuls, søvnkvalitet og generell bevegelse i løpet av dagen. Ofte blir kategorien sportsklokke og smartklokke blandet litt sammen, da mange av klokkene på markedet faller innunder begge kategorier, men ikke alle sportsklokker er smartklokker og omvendt.

I denne guiden gir vi deg tips til de viktigste funksjonene en sportsklokke bør ha, og hva du bør se etter når du skal kjøpe en.
Jente står på en sykkel og ser på sportsklokken sin

Sportsprofiler

Hvilken klokke som er riktig for deg avhenger av hvilke sportsgrener du driver med. Alle sportsklokker kommer med noen ferdige profiler som er tilpasset ulike aktiviteter, slik som løping, sykling, golf eller styrketrening. Ved løping vil for eksempel klokken vise hastighet, distanse og tid, og ved svømming vil klokken vise svømmetak. Ofte kan du selv tilføye profiler manuelt eller hente andre profiler via en app, men det er lurt å sjekke at klokken er tilpasset din sportsgren.

Kvinne og mann måler pulsen mens de ser på sportsklokkene

Pulsmåling

De fleste sportsklokker har muligheten for pulsmåling enten innebygget eller i form av et pulsbelte. Pulsmåling kan være en god måte å måle intensiteten i treningen og kan hjelpe deg med å ikke presse deg for hardt. Hvorvidt du trenger en sportsklokke med innebygget pulsmåling eller med pulsbelte er en smakssak, det er fordeler og ulemper med begge deler. Teknologien i pulsbeltet er litt mer presis og du kan feste klokken i en holder til for eksempel sykling eller kajak-roing og samtidig få målt pulsen. Et pulsbelte kan på sin side sitte dårlig, være upraktisk eller bli borte, mens klokken med innebygget pulsmåler alltid er for hånden – bokstavelig talt.

Sportsklokke med GPS-kart

GPS og navigasjon

Med GPS-klokke kan du kartlegge treningsturen. Du kan enten bruke GPS-funksjonen for å se hvor du var og analysere turen din i etterkant. Eller du kan bruke funksjonen live, slik at du kan få hjelp til å finne veien mens du trener. Noen sportsklokker kan vise deg et fullstendig kart, slik at du enkelt kan finne veien, andre viser et enklere kart der du kun ser omrisset av ruten, eller kun retning du kom fra og hvor mål er. Finn ut av hva som passer deg best. Flere sportsklokker har også innebygget barometer som kan måle trykket ved forskjellige høydemeter. Dette kan være ekstra smart hvis du står på ski, bestiger fjell eller hopper i fallskjerm.

Hør musikk med klokken

Musikkspiller

Noen sportsklokker lar deg lagre og spille av musikk via Bluetooth. På den måten kan du la mobilen bli hjemme på løpeturen og nyte musikk direkte fra håndleddet.

Kvinne sover med sportsklokke på håndleddet

Hvile

I tillegg til å måle aktivitet, kan sportsklokken også hjelpe til å passe på deg når du er i ro. Flere sportsklokker kan for eksempel overvåke søvnen og hjelpe deg til å sove bedre, eller å hjelpe deg til å håndtere stress bedre ved hjelp av pusteøvelser. De fleste klokkene har også en aktivitetsmåler som merker når du har sittet stille for lenge og gir deg en påminnelse om å bevege deg.

Hvilken type sportsklokke bør du velge?

Når du vil anskaffe deg en ny sportsklokke, enten til deg selv eller som en gave, er det noen ting du må tenke over før du kjøper. Hvilke apper ønsker du å bruke sammen med klokken? Hvor lang tid av gangen skal det brukes? Her får du noen tips med på veien som kan hjelpe deg å velge din neste sportsklokke.

Mann overfører data fra sportsklokke til datamaskin

Kompatibilitet med apper

Når du er ferdig med treningen, er det tid for å slappe av og analysere dagens treningsøkt. For mange er nettopp dette noe av det morsomste og mest motiverende med en sportsklokke. Det er en rekke uavhengige apper som kan hjelpe deg å få oversikt over treningen. Blandt de mest populære er Strava, Endomondo, Runtastic eller Runkeeper. Flere produsenter har også egne apper, slik som Garmin Connect og Polar Beat. Før du kjøper en klokke er det lurt å sjekke hvilke apper klokken er kompatibel med og om det tilfredsstiller behovene dine.

Person på fjellvandring har hansker på og trykker på sportsklokken sin

Skjerm og knapper

Når du er midt inne i en hard treningsrunde er det ekstra viktig at sportsklokken er enkel å betjene. Derfor er det smart om klokken kan betjenes med knapper, da dette er enklere enn en berøringsskjerm som kan være problematisk med hanskekledde- , kalde- eller våte fingre. Ettersom skjermen er liten, er det dermed desto viktigere at den er enkel og tydelig å se på – også i sollys. Du kan som regel justere bakgrunnen, noe som kan hjelpe på synligheten.

Kvinne tar en pull-up med en sportsklokke på håndleddet

Batterilevetid

Funksjoner som GPS og pulsmåling tapper batteriet, så dersom klokken skal brukes i mange timer av gangen, for eksempel på en lang vandring, er batterilevetid ekstra viktig. Du kan riktignok slå av disse funksjonene for å spare på strøm. Merk også at dersom klokken er koblet til mobilen via Bluetooth, vil dette også påvirke batteritiden. Til vanlig trening på maks et par timer, klarer alle sportsklokker likevel å henge med.

Forskjellige typer remmer til sportsklokker

Type rem

Til trening er en gummi- eller silikonrem som tåler svette en god tanke. Det er likevel lurt å se om du kan prøve klokken på, slik at du kan teste hva som er mest behagelig for deg. Klokken skal sitte relativt tett på for å måle puls. På mange modeller kan remmen skiftes ut, for eksempel hvis du vil ha en mer stilig metall-eller lærrem, eller bare vil ha flere farger. Gummi- og silikonremmer er enkle å rengjøre med litt lunkent såpevann etter en spesielt hard eller sølete treningstur. Husk å skylle av såperester med kaldt vann, og pass godt på selve urkassen, spesielt dersom klokken ikke er vanntett.

Mann løper i vannet med sportsklokke på håndleddet

Vanntetthet

De fleste sportsklokker er vannavvisende, men pass på å sjekke nøyaktig hvor mye. En lav IP-sertifisering klarer fint svette og en løpetur i regnet. Skal klokken derimot brukes til svømming, må IP-sertifiseringen være høyere. Dersom du skal dykke med klokken, bør du også være ekstra oppmerksom på om klokken tåler trykket. Vanntettheten kan også være forskjellig, alt ettersom klokken skal i salt- eller klorvann. Det er også verdt å være oppmerksom på at vanntettheten blir dårligere med tiden på grunn av påvirkning fra såpe, varme og svette.

To gutter I en gymsal spiller ball. Den ene gutten har en sportsklokke på.

Sportsklokker for barn

Sportsklokker til barn kan være en morsom og motiverende måte å få litt mer bevegelse inn i hverdagen. Det kan være så enkelt som å telle skritt, men det kan også være å få barnet til å synes at det er gøy å se hvor høy pulsen var på fotballtreningen eller hvor raskt dere gikk til butikken. Skal du kjøpe en sportsklokke til barnet ditt, er det ekstra viktig at det er enkelt i bruk og behagelig å ha på. Det kan også være lurt å se etter en klokke som er vanntett og støtsikker.

Mann går i skogen

Må du gå 10.000 skritt?

Vi har alle hørt rådet om at det er bra å gå 10 000 skritt om dagen. Med en aktivitetsmåler eller sportsklokke på håndleddet, har du verktøyet som trengs for å holde styr på hvor mange skritt du faktisk går. Men hvorfor bør du gå 10 000 skritt?

Faktisk kommer tallet 10.000 fra en reklamekampanje fra et japansk firma som solgte skrittellere i forbindelse med OL i Tokyo i 1964. Tallet ble valgt fordi det hørtes fint ut, ikke fordi det var basert på forskning.

Selv om man på mange måter kan si at jo flere skritt, dess bedre er det, så viser ikke forskning noen vesentlig forskjell i forventet levealder om du går 7 500 eller 10 000 skritt om dagen.

Dersom vekttap er hovedmotivasjonen for gåturen, er det lurt å gå mer enn du pleier. Du kan for eksempel starte med å legge til 2000 skritt til det du normalt går. Enda viktigere er det likevel at du får opp tempoet litt, slik at du kjenner at pulsen stiger.

For noen vil 10 000 skritt være et urealistisk mål og føles svært demotiverende. For de som trener mye fra før, vil 10 000 skritt kanskje være litt for lett å stoppe ved, selv om man har overskudd til mer.

Kvinnesnører sko, med aktivitetsur på håndleddet

Hvorfor er det bra å gå?

Der er en rekke fordeler med å gå. Det kan bidra til å styrke benbygningen, muskler og lunger, samt opprettholde en sunn vekt. Det kan bidra til å forhindre eller håndtere en rekke sykdommer, slik som hjertekarsykdom, høyt blodtrykk, type 2-diabetes, benskjørhet og flere kreftformer. Det forbedrer balansen, koordinasjonen, kognitiv funksjon og ikke minst humøret.

Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler voksne mellom 18-64 år å holde seg i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag, med moderat til høy intensitet. Denne aktivitet skal komme i tillegg til alminnelige dagligdagsaktiviteter, og dersom aktiviteten deles opp skal hver bolk vare minst 10 minutter. 10 000 skritt tilsvarer cirka en gåtur mellom 30 og 60 minutter, avhengig av tempo og terreng.

Vær oppmerksom på at anbefalingene for barn og eldre er henholdsvis høyere og lavere enn 30 minutter. Det er viktig at du tar utgangspunkt i egen kropp og fysisk form, og verken overanstrenger deg eller stopper for tidlig. Flere aktivitetsmålere og sportsklokker har ikke lengre 10 000 som et obligatorisk mål, men justerer seg etter ditt personlige nivå, slik at du hele veien blir passelig utfordret.

Konklusjonen er at det å telle skritt kan være en god motivasjon for å få mer bevegelse inn i hverdagen og dermed dra nytte av en rekke fordeler, men det er ikke noe som tilsier at det må være nøyaktig 10 000 skritt.

Se alle sportsklokkene våre her:

Ingen produkter er tilgjenglig

Polar Ignite treningsklokke M/L (sort/sølv) Polar Ignite treningsklokke M/L (sort/sølv)
På nettlager (100+)  
31668
1 390
Outlet-vare fra kr 1 342
 
 
SPAR 368,-*
På nettlager (100+)  
 • Pulsmåler på håndleddet
 • Innebygd GPS, reim i TPU-plast
 • Søvnsporing, stresshåndtering
*SPAR; lavest pris i markedet 31.mai. Gjelder kl.8 14.jun - kl.8 28.jun
*SPAR; lavest pris i markedet 31.mai. Gjelder kl.8 14.jun - kl.8 28.jun
  
 
Polar Ignite treningsklokke S (hvit/sølv) Polar Ignite treningsklokke S (hvit/sølv)
På nettlager (100+)  
31669
1 390
Outlet-vare fra kr 1 253
 
 
SPAR 368,-*
På nettlager (100+)  
 • Pulsmåler på håndleddet
 • Innebygd GPS, myk silikonreim
 • Søvnsporing, stresshåndtering
*SPAR; lavest pris i markedet 31.mai. Gjelder kl.8 14.jun - kl.8 28.jun
*SPAR; lavest pris i markedet 31.mai. Gjelder kl.8 14.jun - kl.8 28.jun
  
 
Apple Watch SE 44mm GPS (grå alu/sort sportsreim)
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • Integrert kompass og høydemeter
 • Pulsmåler
 • WatchOS 7
  
 
Apple Watch Series 6 44mm GPS (stellargrå/sort sportsreim) Apple Watch Series 6 44mm GPS (stellargrå/sort sportsreim)
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • Always-On Retina-skjerm
 • Pulsmåler og pulsoksymeter
 • WatchOS 7
  
 
Apple Watch SE 44mm GPS+4G LTE (grå alu/sort sportsreim)
På nettlager (100+)  
218259
4 080
Outlet-vare fra kr 3 468
 
 
På nettlager (100+)  
 • Integrert kompass og høydemeter
 • Pulsmåler
 • WatchOS 7, 4G LTE
  
 
Fitbit Versa 3 smartwatch (sort aluminium)
På nettlager (100+)  
204292
2 499
Outlet-vare fra kr 1 874
 
 
På nettlager (100+)  
 • 24/7 aktivitets- og søvnmåling
 • GPS, Wi-Fi 4, Bluetooth 5.0
 • 50 m vannbestandighet
  
 
Apple Watch Series 6 44mm GPS+4G LTE (stellargrå alu/sort sportsreim)
På nettlager (100+)  
218372
6 180
Outlet-vare fra kr 5 253
 
 
På nettlager (100+)  
 • Always-On Retina-skjerm
 • Pulsmåler og pulsoksymeter
 • WatchOS 7, 4G LTE
  
 
Apple Watch SE 40mm GPS (stellargrå alu/sort sportsreim)
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • Integrert kompass og høydemeter
 • Pulsmåler
 • WatchOS 7
  
 
Apple Watch Series 3 42mm (sort/hvit sportsreim)
På nettlager (100+)  
11596
2 449
Outlet-vare fra kr 1 959
 
 
På nettlager (100+)  
 • 42 mm urkasse stellargrå/aluminium
 • Sort sportsreim
 • GPS, svømmebestandig, Watch OS 5
  
 
Apple Watch Series 3 38 mm (sort sportsreim)
På nettlager (100+)  
11606
1 990
Outlet-vare fra kr 1 691
 
 
På nettlager (100+)  
 • 38 mm urkasse stellargrå/aluminium
 • Sort sportsreim
 • GPS, svømmebestandig, Watch OS 5
  
 
Apple Watch Series 3 38 mm (sølv alu/hvit sportsreim)
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • 38 mm urkasse sølv/aluminium
 • Hvit sportsreim
 • GPS, svømmebestandig, Watch OS 5
  
 
Huawei Watch GT2 smartklokke 46 mm (sort)
 
SPAR 94,-*
 
 • Varslinger på håndleddet
 • Puls- og søvnsporing
 • 15 sportsmoduser og fitnesstrener
*SPAR; lavest pris i markedet 31.mai. Gjelder kl.8 14.jun - kl.8 21.jun
*SPAR; lavest pris i markedet 31.mai. Gjelder kl.8 14.jun - kl.8 21.jun
  
 
Loading