Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Kvinne strekker ut med en sportsklokke på håndleddet

Guide til treningsklokker

Sportsklokke, pulsklokke, treningsklokke, GPS-klokke – kjært barn har mange navn. En sportsklokke kan gi deg litt ekstra motivasjon til å overkomme dørstokkmila og kan hjelpe deg med å trene riktig. Under trening kan du for eksempel se tempoet ditt, distanse og ikke minst puls. Etter trening kan du slenge deg på sofaen og analysere dagens økt. Selv når du ikke trener er sportsklokken et nyttig verktøy til en sunnere hverdag, da de kan måle hvilepuls, søvnkvalitet og generell bevegelse i løpet av dagen. Ofte blir kategorien sportsklokke og smartklokke blandet litt sammen, da mange av klokkene på markedet faller innunder begge kategorier, men ikke alle sportsklokker er smartklokker og omvendt.

I denne guiden gir vi deg tips til de viktigste funksjonene en sportsklokke bør ha, og hva du bør se etter når du skal kjøpe en.
Jente står på en sykkel og ser på sportsklokken sin

Sportsprofiler

Hvilken klokke som er riktig for deg avhenger av hvilke sportsgrener du driver med. Alle sportsklokker kommer med noen ferdige profiler som er tilpasset ulike aktiviteter, slik som løping, sykling, golf eller styrketrening. Ved løping vil for eksempel klokken vise hastighet, distanse og tid, og ved svømming vil klokken vise svømmetak. Ofte kan du selv tilføye profiler manuelt eller hente andre profiler via en app, men det er lurt å sjekke at klokken er tilpasset din sportsgren.

Kvinne og mann måler pulsen mens de ser på sportsklokkene

Pulsmåling

De fleste sportsklokker har muligheten for pulsmåling enten innebygget eller i form av et pulsbelte. Pulsmåling kan være en god måte å måle intensiteten i treningen og kan hjelpe deg med å ikke presse deg for hardt. Hvorvidt du trenger en sportsklokke med innebygget pulsmåling eller med pulsbelte er en smakssak, det er fordeler og ulemper med begge deler. Teknologien i pulsbeltet er litt mer presis og du kan feste klokken i en holder til for eksempel sykling eller kajak-roing og samtidig få målt pulsen. Et pulsbelte kan på sin side sitte dårlig, være upraktisk eller bli borte, mens klokken med innebygget pulsmåler alltid er for hånden – bokstavelig talt.

Sportsklokke med GPS-kart

GPS og navigasjon

Med GPS-klokke kan du kartlegge treningsturen. Du kan enten bruke GPS-funksjonen for å se hvor du var og analysere turen din i etterkant. Eller du kan bruke funksjonen live, slik at du kan få hjelp til å finne veien mens du trener. Noen sportsklokker kan vise deg et fullstendig kart, slik at du enkelt kan finne veien, andre viser et enklere kart der du kun ser omrisset av ruten, eller kun retning du kom fra og hvor mål er. Finn ut av hva som passer deg best. Flere sportsklokker har også innebygget barometer som kan måle trykket ved forskjellige høydemeter. Dette kan være ekstra smart hvis du står på ski, bestiger fjell eller hopper i fallskjerm.

Hør musikk med klokken

Musikkspiller

Noen sportsklokker lar deg lagre og spille av musikk via Bluetooth. På den måten kan du la mobilen bli hjemme på løpeturen og nyte musikk direkte fra håndleddet.

Kvinne sover med sportsklokke på håndleddet

Hvile

I tillegg til å måle aktivitet, kan sportsklokken også hjelpe til å passe på deg når du er i ro. Flere sportsklokker kan for eksempel overvåke søvnen og hjelpe deg til å sove bedre, eller å hjelpe deg til å håndtere stress bedre ved hjelp av pusteøvelser. De fleste klokkene har også en aktivitetsmåler som merker når du har sittet stille for lenge og gir deg en påminnelse om å bevege deg.

Hvilken type sportsklokke bør du velge?

Når du vil anskaffe deg en ny sportsklokke, enten til deg selv eller som en gave, er det noen ting du må tenke over før du kjøper. Hvilke apper ønsker du å bruke sammen med klokken? Hvor lang tid av gangen skal det brukes? Her får du noen tips med på veien som kan hjelpe deg å velge din neste sportsklokke.

Mann overfører data fra sportsklokke til datamaskin

Kompatibilitet med apper

Når du er ferdig med treningen, er det tid for å slappe av og analysere dagens treningsøkt. For mange er nettopp dette noe av det morsomste og mest motiverende med en sportsklokke. Det er en rekke uavhengige apper som kan hjelpe deg å få oversikt over treningen. Blandt de mest populære er Strava, Endomondo, Runtastic eller Runkeeper. Flere produsenter har også egne apper, slik som Garmin Connect og Polar Beat. Før du kjøper en klokke er det lurt å sjekke hvilke apper klokken er kompatibel med og om det tilfredsstiller behovene dine.

Person på fjellvandring har hansker på og trykker på sportsklokken sin

Skjerm og knapper

Når du er midt inne i en hard treningsrunde er det ekstra viktig at sportsklokken er enkel å betjene. Derfor er det smart om klokken kan betjenes med knapper, da dette er enklere enn en berøringsskjerm som kan være problematisk med hanskekledde- , kalde- eller våte fingre. Ettersom skjermen er liten, er det dermed desto viktigere at den er enkel og tydelig å se på – også i sollys. Du kan som regel justere bakgrunnen, noe som kan hjelpe på synligheten.

Kvinne tar en pull-up med en sportsklokke på håndleddet

Batterilevetid

Funksjoner som GPS og pulsmåling tapper batteriet, så dersom klokken skal brukes i mange timer av gangen, for eksempel på en lang vandring, er batterilevetid ekstra viktig. Du kan riktignok slå av disse funksjonene for å spare på strøm. Merk også at dersom klokken er koblet til mobilen via Bluetooth, vil dette også påvirke batteritiden. Til vanlig trening på maks et par timer, klarer alle sportsklokker likevel å henge med.

Forskjellige typer remmer til sportsklokker

Type rem

Til trening er en gummi- eller silikonrem som tåler svette en god tanke. Det er likevel lurt å se om du kan prøve klokken på, slik at du kan teste hva som er mest behagelig for deg. Klokken skal sitte relativt tett på for å måle puls. På mange modeller kan remmen skiftes ut, for eksempel hvis du vil ha en mer stilig metall-eller lærrem, eller bare vil ha flere farger. Gummi- og silikonremmer er enkle å rengjøre med litt lunkent såpevann etter en spesielt hard eller sølete treningstur. Husk å skylle av såperester med kaldt vann, og pass godt på selve urkassen, spesielt dersom klokken ikke er vanntett.

Mann løper i vannet med sportsklokke på håndleddet

Vanntetthet

De fleste sportsklokker er vannavvisende, men pass på å sjekke nøyaktig hvor mye. En lav IP-sertifisering klarer fint svette og en løpetur i regnet. Skal klokken derimot brukes til svømming, må IP-sertifiseringen være høyere. Dersom du skal dykke med klokken, bør du også være ekstra oppmerksom på om klokken tåler trykket. Vanntettheten kan også være forskjellig, alt ettersom klokken skal i salt- eller klorvann. Det er også verdt å være oppmerksom på at vanntettheten blir dårligere med tiden på grunn av påvirkning fra såpe, varme og svette.

To gutter I en gymsal spiller ball. Den ene gutten har en sportsklokke på.

Sportsklokker for barn

Sportsklokker til barn kan være en morsom og motiverende måte å få litt mer bevegelse inn i hverdagen. Det kan være så enkelt som å telle skritt, men det kan også være å få barnet til å synes at det er gøy å se hvor høy pulsen var på fotballtreningen eller hvor raskt dere gikk til butikken. Skal du kjøpe en sportsklokke til barnet ditt, er det ekstra viktig at det er enkelt i bruk og behagelig å ha på. Det kan også være lurt å se etter en klokke som er vanntett og støtsikker.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter:

Se alle sportsklokkene våre her:

Ingen produkter er tilgjenglig

Huawei Watch GT treningsklokke (sølv)
12547
Huawei Watch GT treningsklokke (sølv)
1 990
Demovare fra kr 1 691
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Aktivitetsmåler/treningsveiledning
 • Måler puls og søvn
 • Smartbeskjeder
  
 
Huawei Watch GT treningsklokke (sort)
12546
Huawei Watch GT treningsklokke (sort)
1 990
Demovare fra kr 1 492
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Aktivitetsmåler/treningsveiledning
 • Måler puls og søvn
 • Smartbeskjeder
  
 
Garmin Fenix 5 multisportsklokke (skifergrå/sort)
12497
Garmin Fenix 5 multisportsklokke (skifergrå/sort)
2 990
Demovare fra kr 2 541
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Daglig aktivitetsmåler
 • 1,2" skjerm, 47 mm urkasse
 • Bluetooth-tilkobling
  
 
Polar M430 HR treningsklokke (sort) Polar M430 HR treningsklokke (sort)
M430BLACK
Polar M430 HR treningsklokke (sort)
1 559
Demovare fra kr 1 169
 
 
 • 24/7 aktivitetsmåler
 • Løpeprogram
 • Pulsmåler, GPS
  
 
Polar Ignite treningsklokke M/L (sort/sølv) Polar Ignite treningsklokke M/L (sort/sølv)
31668
Polar Ignite treningsklokke M/L (sort/sølv)
1 990
Demovare fra kr 1 492
 
Sammenlign
Legg i handlevogn
Bekreftet lagerdato 17.12.2019  
 • Pulsmåler på håndleddet
 • Innebygd GPS, reim i TPU-plast
 • Søvnsporing, stresshåndtering
  
 
Garmin Vivomove HR Sport hybrid smartklokke S/M (hvit)
GARVIMOHRRGM
Garmin Vivomove HR Sport hybrid smartklokke S/M (hvit)
1 579
Demovare fra kr 1 184
 
Sammenlign
Vis produkt
Bekreftet lagerdato 17.12.2019  
 • Aktivitetsmåler
 • Diskret display
 • Pulsmåler
  
 
Huawei Band 4 smartbånd (grafittsort)
53009
Huawei Band 4 smartbånd (grafittsort)
449
Demovare fra kr 381
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • Smarttelefon-varslinger
 • Pulsmåling
 • Vannbestandighet: 5ATM
  
 
Samsung Duolader på kjøpet**
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • 1,4" Super AMOLED touch-skjerm
 • Pulsmåler, søvn-/stressanalyse
 • LTE, WiFi, GPS, Bluetooth, NFC
**Registrer kjøpet av din Active 2 og Samsung sender deg en gratis Duo Charger
  
 
Garmin Forerunner 235 treningsklokke (sort/blå)
GARFOR235BHR
Garmin Forerunner 235 treningsklokke (sort/blå)
1 689
Demovare fra kr 1 266
 
 
 • GPS-sporing
 • Innebygd pulsmåler
 • Bluetooth
  
 
Polar Vantage M multitreningsklokke M/L (sort)
POLVANMBLKML
Polar Vantage M multitreningsklokke M/L (sort)
2 490
Demovare fra kr 1 743
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (5+)  
 • Nøyaktig håndleddspulsmåler
 • Hjelper deg med å trene riktig
 • Utskiftbare klokkereimer
  
 
Polar M430 HR treningsklokke (hvit) Polar M430 HR treningsklokke (hvit)
M430WH
Polar M430 HR treningsklokke (hvit)
1 559
Demovare fra kr 1 091
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (100+)  
 • 24/7 aktivitetsmåler
 • Løpeprogram
 • Pulsmåler, GPS
  
 
Sammenlign
Vis produkt
Bekreftet lagerdato 17.12.2019  
 • Varslinger på håndleddet
 • Puls- og søvnsporing
 • 15 sportsmoduser og fitnesstrener
  
 
Loading