Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
WiFi-signaler i en mørklagt by

Hvor rask internetthastighet trenger du?

Med fler og fler enheter som kobles til det trådløse nettverket økes kravene for både hastighet og stabilitet. Men hvor raskt internett trenger du egentlig?

Tips for bedre internett i hjemmet:

WiFi-router i et rom

Mange tilkoblede enheter, men ikke alle bruker nettverket samtidig

Det handler om mer enn hvor mange som er tilkoblet.

Om bredbåndet for det meste brukes til å oppdatere apper, sende emails og lese nyheter behøver man ikke å ha et veldig raskt bredbånd uansett om man er en eller flere som deler tilkoblingen. Men om man er flere i familien og spiller onlinespill, livestreamer eller laster ned større filer øker behovet drastisk.

Strømming krever betydelig mindre båndbredde enn nedlastning og tar dessuten ingen plass på harddisken. Dette er en av hovedgrunnene til at teknologien har blitt så populær når det kommer til film, TV og musikktjenester som Netflix og Spotify.

Dame som ligger i sengen og sjekker sosiale medier

Den lille familien

Si at du bor alene, er et par eller maks tre personer i husstanden.

For å strømme film må du ha en hastighet på 5-6 Mbit/s (megabit per sekund) og om noen samtidig leser en nettavis, skyper eller strømmer musikk blir det ytterligere 1,5 Mbit/s.

Det betyr at man skal kunne klare seg med en hastighet på 10 Mbit/s, men så små abonnementer finnes knapt i dag. De minste bredbåndsavtalene pleier å ligge på 25–35 Mbit/s, og det er egentlig mer enn mange trenger. Internettleverandøren angir nemlig makshastigheten for dataoverføring til boligen din. Men når data overføres i hjemmet, til for eksempel PC-en og mobilen minsker hastigheten. Derfor bør du legge til 10–15 Mbit/s når du beregner hvilken hastighet du trenger.

Jente som sitter med et nettbrett, moren og broren er i bakgrunnen

Normalfamilien

Er man tre eller flere personer i familien og har en mobil og kanskje en PC hver hører man hjemme i denne kategorien.

Mobilene er alle koblet til nettverket, en strømmer en film mens andre ser på en tv-serie på nett. Det totale behovet vil derfor øke fra 25 til 50–80 Mbit/s.

Dette gjelder også om du bor alene men bruker flere programmer på nett samtidig, som for eksempel om du strømmer en film samtidig som du laster opp en video du har redigert. Online-spill krever dessuten minst 5 Mbit/s, men dette kan også variere fra spill til spill.

Streamingoppsett med mikrofon på en dataskjerm

Storforbrukeren

Til slutt så har vi superbrukerne, der hele familien bruker internett på en mengde ulike måter fra tidlig morgen til sent på kveld.

Her er det snakk om mye internett og familier som laster opp videoer på YouTube samtidig som de strømmer. Det spilles onlinespill på kvelden og strømmes både musikk og film. Kanskje er noen koblet opp på eksterne servere mens andre bruker både mobilen, spillkonsollen og smart-TV-en.

I dette tilfellet kan man raskt trenge så mye som 150–250 Mbit/s. Noe særlig mer enn dette er ikke nødvendig i et normalt hjem, men man kan bestille 300–500 Mbit/s om man ønsker det.

Les mer om våre produkter: