Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Kvinne som jubler med fjernkontroll foran TV

Hvordan installere en ny TV

Trenger du hjelp med den nye TV-en din? I denne guiden forklarer vi hva du skal tenke på når du monterer TV på fot eller vegg, hvordan du konfigurerer fjernkontrollen, oppdaterer TV-en, installerer apper og kobler til TV-boks og andre kilder.
 Måling av TV-ens bakside

1.Visuell kontroll før du monterer

Selv om TV-en er godt beskyttet i originalesken, bør du alltid ta en visuell kontroll og se etter transportskader når du tar den ut av esken. Finner du feil må du returnere varen. Dagens TV-er er lettere og smalere enn noensinne, men samtidig kjøper vi nordmenn stadig større TV-modeller, helt fra 65-tommer og oppover. Vi anbefaler derfor at dere alltid er minimum to personer ved utpakking og montering.

 Skruing på TV-ens bakside

2 A. Montering på TV-benk

Mange har TV-en stående på et bordstativ, men husk at dette normalt ikke er montert på TV-en fra fabrikken. Du må altså skru fast stativet selv. Det er viktig at du følger bruksanvisningen nøye: Skruene skal sitte godt, men ikke stram så hardt at gjengene ryker. Når TV-foten er montert er det bare å løfte TV-en over på TV-benken. Husk at benken du bruker må være så bred at TV-foten står trygt, og så solid at den tåler vekten av TV-en.

Har du ikke tid og lyst til å gjøre det selv? La oss montere TV-en for deg.

 2 mennesker henger TV på vegg

2 B. Montering på vegg

Ønsker du å henge TV-en på veggen? Veggfestet følger sjelden med i esken og må derfor kjøpes separat. Her er det flere alternativer å velge mellom. Det viktige er at veggfestet har riktige mål: Det vil si at det takler TV-ens vekt, og at festepunktene på veggfestet har de samme VESA-målene som festepunktene på TV-en.

Et veggfeste består i praksis av to deler: En del som du skrur fast i TV-en, og en del du skrur fast i veggen, før du vipper TV-en på plass. Den delen som skal skrus fast i TV-ens festepunkter klarer alle å forholde seg til. Utfordringen er å være sikker på at den delen som skal skrus fast i veggen, er forsvarlig festet. Husk at en 75-tommers TV fort veier godt over 40 kilo, så her bør du definitivt vite hva du gjør.

Merk deg at det ikke alltid følger med skruer for å feste veggfestet i veggen. Grunnen er at skruetypen vil variere avhengig av om veggen er av gips, tre eller betong. Kanskje trenger du å gå til innkjøp av ekspansjonsbolter, solide treskruer eller betongplugger. I tillegg må du ha tilgang til verktøy som drill, slagbor for betong, vater og gjerne en stenderfinner.

Les mer i vår guide til riktig veggfeste.

Hvor høyt skal TV-en monteres? Her er det ingen fasitsvar, og det viktige er jo at du blir fornøyd. Generelt ser vi likevel at mange henger TV-en sin litt for høyt. Som en tommelfingerregel kan du derfor ta utgangspunkt i at den nederste del av TV-bildet bør være mellom 50 og 60 centimeter over gulvet. Da slipper du å få kink i nakken fordi TV-en henger for høyt, samtidig som den går klar av stuebord og armlenet på sofaen.

Synes du det høres vanskelig ut? La oss montere TV-en din på veggen.

 Samsung QLED-fjernkontroll

3. Koble fjernkontrollen til TV-en

På de fleste TV-er holder det å sette det medfølgende batteriet inn i fjernkontrollen, eventuelt dra ut en liten plastflipp slik at batteriet aktiveres.

Stadig flere TV-er kommer imidlertid med Bluetooth-teknologi. Dette gjør at fjernkontrollen får bedre rekkevidde og ikke er avhengig av at du peker rett på TV-en. Disse fjernkontrollene må ofte pares mot TV-en, og på de fleste merkene gjøres dette ved å holde fjernkontrollen mot TV-en samtidig som du trykker på to knapper. Hvilke knapper vil variere, men hos Samsung er det "Tilbake" + "Play"-knappen. TV-en gir deg en bekreftelse

 Minnepinne møter laptop

4. Få TV-en på nett: Oppdatering av TV og installering av apper

Siden det går en viss tid fra TV-en er produsert til den havner i din stue, vil det mest sannsynlig være en del oppdateringer tilgjengelig. Derfor er det viktig å sette av litt tid til å få dette på plass.

Har du nettverkskabel i stua, er det bare plugge den inn. Siden de aller fleste TV-ene i dag har innebygget trådløst nett, er det likevel ingen grunn til å trekke kabel fra ruteren og inn i TV-en. Finn i stedet fram passordet til ditt trådløse nett, og følg anvisningene på TV-skjermen for å koble den til.

Vil du slippe å bruke tid på å oppdatere og klargjøre TV-en din? La oss gjøre det!

Online-oppdatering:

Alle TV-produsentene forbedrer softwaren på TV-en sin løpende, og nye TV-er sjekker derfor alltid om det finnes ny software tilgjengelig når de oppdager at de er online. Får du spørsmål om å laste ned en ny versjon, bør du svare ja for å unngå småfeil og treghet i TV-en. Mens dette pågår er det ikke unormalt at TV-en din slår seg av og på flere ganger. Hvor lang tid det tar vil variere etter størrelsen på oppdateringen og hvilken netthastighet du har. Husk likevel at det er viktig at du lar TV-en stå i ro mens den laster ned og fullfører installasjonen.

Oppdatering via USB:

Har du TV-en din plassert på et sted hvor det ikke er nett, kan du også laste ned TV-oppdateringer på en datamaskin. Deretter må innholdet kopieres over på en minnepenn, slik at du kan oppdatere TV-en via dens USB-inngang. Fremgangsmåten på dette vil variere fra produsent til produsent, så her er det viktig at du følger oppskriften i bruksanvisningen.

Bruk av apper som Netflix:

Når TV-en er online åpnes det et vell av muligheter. På de fleste TV-ene vil normalt Netflix-appen være forhåndsinstallert. Har du allerede en Netflix-konto er det dermed bare å logge inn med ditt vanlige passord og brukernavn, eller å registrere en ny bruker via TV-en.

Når det gjelder andre apper, som for eksempel Spotify, ViaPlay eller HBO Nordic, må de som regel lastes ned fra TV-produsentens app-store. Dette fungerer som de fleste er vant med fra smartmobilen, og krever normalt bare at du registrerer deg i TV-produsentens app-store. Hvis du allerede har registrert deg, er det bare å logge inn med brukernavn og passord, hvis ikke må du registrere deg via TV-en. Deretter er det bare å laste ned de appene du liker og logge inn på de tjenestene du har lyst til å bruke.

 Fjernkontroll og TV-boks

5. Tilkobling av TV-signaler

Etter at det analoge TV-nettet ble skrudd av i 2009, trenger du en digital dekoder for å se på vanlige TV-sendinger. Dette kan du få på flere måter:

 • Via en ekstern TV-dekoder: Dette er vanlig hvis du har TV-signaler fra GET, Altibox, Viasat eller Canal Digital. Disse dekoderne bør kobles til TV-en med en HDMI-kabel for å oppnå best bilde- og lydkvalitet.
 • Via TV-ens CA-modul: De fleste nye TV-er fra de største TV-produsentene har innebygget digitaldekoder som kan ta imot TV-signaler fra RiksTV, og for deg med parabol fra Canal Digital. Fordelen her er at du slipper en ekstern TV-boks i stua og at du kun trenger å forholde deg til TV-ens fjernkontroll. Installasjonen fungerer ved at du først setter ditt digitale programkort inn i en CA-modul, og så skyver modulen inn i TV-en.

Synes du det høres komplisert ut? Husk at vi kan gjøre jobben for deg – enten under klargjøring av TV-en, eller når vi monterer TV-en på fot eller henger TV-en på veggen.

 HDMI-kabel

6. Tilkobling av andre kilder

Når du skal koble til utstyr som DVD- eller Blu-ray-spiller, eller en spillkonsoll til TV-en, anbefales det at du bruker TV-ens HDMI-innganger. Via HDMI blir både lyd- og bilde-signalet overført digitalt, og du får dermed den beste kvaliteten.

Nye TV-er har normalt 2 til 5 HDMI-innganger for tilkobling av eksterne enheter, og hver enkelt HDMI-inngang vil normalt være nummerert, altså HDMI nr. 1, nummer 2 osv. For lettere å vite hvilken enhet som er koblet til på den enkelte inngang, lønner det seg derfor å navngi inngangene. Dette gjør at TV-ens skjermmeny viser Blu-ray-spiller i stedet for HDMI 1, og Playstation eller Spill i stedet for HDMI 4. Dette gjør du via menyen på TV-en. Mange har også en forsterker eller lydplanke de vil kjøre lyden gjennom, og de mest ivrige brukerne har gjerne en hjemmekino-receiver og et komplett surroundsystem. Hvordan du kobler til dette vil variere helt avhengig av hvilket utstyr du skal koble til, og hvordan oppsettet ditt er. Her må du derfor sjekke bruksanvisningen nøye.

 • Har du lyst til at vi skal gjøre det for deg? Husk at tilkopling av eksisterende og nytt utstyr er inkludert når vi monterer TV-en din på veggen eller bordstativ.
 • Har du allerede prøvd å montere utstyret ditt uten å få det til å virke? Våre teknikere har tilgang til alle TV-modellene vi selger, og sitter derfor med den samme fjernkontrollen du har. Det gjør at vi raskt kan hjelpe deg hvis du har koblet feil eller er usikker. For å gjøre det så enkelt og trygt som mulig, går all dialogen gjennom Rescue Lens-appen (Android + iPhone), slik at du via videochat med teknikeren enkelt kan vise fram hvordan du har koblet utstyret – og bli guidet tilbake på rett spor.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter:

Våre mest populære TV-er

Ingen produkter er tilgjenglig

Philips 65" 65PUS6554 4K UHD Smart TV 65PUS6554/12
På nettlager (100+)  
29553
5 990
Demovare fra kr 5 391
 
 
På nettlager (100+)  
 • 65'' LED Smart-TV
 • Dolby Vision, Dolby Atmos
 • Saphi Smart TV
  
  
 
Samsung 65" Q70R 4K UHD QLED Smart TV QE65Q70RAT (2019)
 
22854
11 990
Demovare fra kr 10 191
 
 
 • 65" QLED Smart-TV
 • Quantum HDR, Direct Full Array 4X
 • Ambient Mode, Q70R-serien
  
  
 
Samsung 75" Q60R 4K UHD QLED Smart TV QE75Q60RAT (2019)
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • 75" QLED Smart-TV
 • Quantum 4K, 100 % fargevolum
 • Ambient Mode, Q60R-serien
  
  
 
Samsung 65" RU8005 4K UHD Smart TV UE65RU8005
På nettlager (50+)  
22879
9 990
Demovare fra kr 8 491
 
 
FØR 11990,-**
På nettlager (50+)  
 • 65" 4K UHD Smart-TV
 • Dynamic Crystal Color, HDR
 • HDMI Auto Detection, 8-serien
**FØR: pris på elkjop.no 15.jun. Gjelder kl.8 29.jun - kl.8 13.jul
**FØR: pris på elkjop.no 15.jun. Gjelder kl.8 29.jun - kl.8 13.jul
  
  
 
Philips The One 65" 4K LED Smart TV 65PUS7354/12 Philips The One 65" 4K LED Smart TV 65PUS7354/12
På nettlager (100+)  
29546
11 990
Demovare fra kr 10 191
 
 
På nettlager (100+)  
 • 65'' LED Smart-TV
 • P5 Perfect Picture Engine
 • 3-sidig Amblight, stemmestyring
  
  
 
Samsung 65" RU7105 4K UHD Smart TV (2019)
På nettlager (50+)  
22887
6 990
Demovare fra kr 4 893
 
 
På nettlager (50+)  
 • 65" 4K UHD smart-TV
 • 4K dimming, PurColor
 • HDMI Auto Detect-funksjon, 7-serien
  
  
 
Samsung 65" Q82R 4K UHD QLED Smart TV QE65Q82RAT (2019)
 
51047
27 990
Demovare fra kr 19 593
 
 
 • 65" QLED Smart-TV
 • Direct Full Array 6X
 • Ambient Mode, Q82R series
  
  
 
Samsung 65" RU7475 4K UHD Smart TV UE65RU7475 Samsung 65" RU7475 4K UHD Smart TV UE65RU7475
 
22896
9 990
Demovare fra kr 8 991
 
 
 • 65" 4K UHD Smart-TV
 • Dynamic Crystal Color, HDR
 • Ryddig kabelløsning, 7-serien
  
  
 
Samsung 65" Q67R 4K UHD QLED Smart TV QE65Q67RAT (2019) Samsung 65" Q67R 4K UHD QLED Smart TV QE65Q67RAT (2019)
På nettlager (100+)  
22859
14 990
Demovare fra kr 12 741
 
 
På nettlager (100+)  
 • 65" QLED smart-TV
 • Quantum 4K, PQI 3100
 • Ambient Mode, Q67R-serien
  
  
 
LG 65" SM8600 NanoCell TV 65SM8600
På nettlager (100+)  
24374
15 990
Demovare fra kr 12 792
 
 
På nettlager (100+)  
 • 65" LED Smart-TV, 4K IPS NanoCell
 • α7 Gen2 Intelligent Processor
 • Dolby Atmos, i SM86-serien
  
  
 
Philips The One 75" 4K LED Smart TV 75PUS7354/12 Philips The One 75" 4K LED Smart TV 75PUS7354/12
På nettlager (100+)  
På nettlager (100+)  
 • 75'' LED Smart-TV
 • P5 Perfect Picture Engine
 • 3-sidig Amblight, stemmestyring
  
  
 
Samsung 65" Q60R 4K UHD QLED Smart TV QE65Q60RAT (2019)
På nettlager (50+)  
22867
13 269
Demovare fra kr 11 278
 
 
På nettlager (50+)  
 • 65" QLED Smart-TV
 • Quantum 4K, 100 % fargevolum
 • Ambient Mode, Q60R-serien
  
  
 
Loading