
Dette får du med LED-TV (LCD)
- Mye TV for pengene
- Store TV-er til hyggelige priser
- God bildekvalitet

Dette får du med OLED-TV
- Bilder med uslåelig sortnivå og kontraster
- Sylslank design med lavere vekt
- Fantastisk bildekvalitet

Dette får du med QLED-TV
- Bilder med enestående lysstyrke og farger
- Stilrent design – som kun én kabel til TV-en
- Fantastisk bildekvalitet
LED, QLED, Mini-LED eller OLED?
Er det bare en bokstav som er forskjellen på LED, OLED og QLED? TV-produsenter som Sony, Samsung, LG og Philips bruker flittig uttrykk og teknologinavn som virker mer forvirrende enn opplysende. Elkjøp veileder deg gjennom de ulike begrepene og alternativene, slik at du velger rett TV.
LED-, OLED-, Mini-LED og QLED-TV-er:

Hva er QLED?
QLED er en teknologi som er utviklet av Samsung, men også brukes av TCL. LG har også en liknende teknologi med liknende kvaliteter som de kaller NanoCell. Betegnelsen QLED henspiller på Quantum Dot-teknologien som i denne typen TV-er kombineres med et LED-belyst LCD-panel. QLED er, med andre ord, en videreutvikling av LED-teknologien. I grove trekk er QD-teknologien kvanteprikker som konverterer lys til nesten hvilken som helst farge. Den fremste fordelen til QLED-TV-er er lysstyrken på skjermen. Dette er fordelaktig når du ser TV i et rom med mye belysning. QLED er kjent for sin god fargegjengivelse og detaljer i fargene.

Hva er OLED?
OLED står for Organic Light Emitting Diode. Denne teknologien er helt annen enn den du finner i LED/LCD-er. I motsetning til QLED, sender hver av pikslene ut eget lys. Disse pikslene kan slås helt av, slik at de ikke gir fra seg noe lys. Det betyr at TV-ene med denne teknologien har et bekmørkt sortnivå. En annen fordel med denne teknologien er at skjermen kan være tynnere ettersom pikslene lager eget lys. Innsynsvinklene er også veldig gode. Samsung Display, panelfabrikken som eies av Samsung, har også utviklet en ny OLED-teknologi, som definitivt kan være verdt å utforske hvis du er interessert i teknologi og utmerket bildekvalitet.

Hva er Mini-LED?
Mini LED er en ny og mer effektiv måte å bakgrunnsbelyse en LCD-skjerm på. Som navnet antyder, krymper Mini LED LED-diodene som gir bakgrunnsbelysning til LCD-skjermer. Det grunnleggende prinsippet er at mindre LED-dioder åpner for flere LED-dioder. Med flere og mindre LED-dioder bak LCD-pikslene, kan bildene bli lysere og mørke områder bli enda mørkere. Kontrollen av bakgrunnsbelysningen blir dermed mer målrettet og presis og kontrastene enda sterkere. De mer premium Mini LED-TV-ene har tusenvis av dimmesoner som gjør at de kan komme veldig nær de svarte nivåene til en OLED. Og kanskje det viktigste med Mini-Led, er at teknologien gir deg utmerket bildekvalitet.
TV-produsentene bruker ulike navn på Mini LED-teknologien. Samsung kaller den Neo-QLED, LG kaller den QNED, mens Philips, Sony og TCL bruker Mini LED-navnet.

Hva er LED-TV?
LED er en forkortelse for Light Emitting Diode. En TV med LED-panel er egentlig en videreutvikling av LCD-TV-er, som er gjort mer strømbesparende og energieffektive. Selvsagt er også bildekvaliteten blitt bedre. Pikslene i denne typer TV-er sender ikke ut eget lys, men reflekterer lys fra siden eller bakfra. Disse TV-ene er kjent for sin gode lysstyrke og viser naturtro farger selv på lyse bilder.

Smart-TV
Alle de nyere utgavene av TV-er med de overnevnte teknologiene er såkalte Smart-TV-er. De er utstyrt med Smart-teknologi og kan kobles til Internett via Wi-Fi eller kabel slik at du kan blant annet kan surfe på nettet, strømme innhold fra f.eks. Netflix, Viaplay, HBO eller YouTube og bruke sosiale medier. Smart-TV-er har ulike operativsystemer og brukergrensesnitt, men felles for disse er at de er utstyrt med en rekke forhåndslagrede apper og muligheten for å laste ned flere apper skreddersydd for TV.
Tips! Hvis du vil ha den smarteste mulige TV-en og det beste utvalget av apper, bør du vurdere en TV basert på Google TV, Tizen, WebOS eller Android. Alternatively, kan du investere i en mediespiller som Chromecast eller AppleTV i tillegg til TV-en.
Flere ting du bør vurdere når du velger TV
- Oppløsning. Det er hovedsakelig tre typer her. 1080P (FHD) 1920x1080, 2160P (4K) 3840x2160 og 4320P (8K) 7680x4320. Selv om det ikke er vanlig å vise filmer og apper i 8K nå, er det verdt å vurdere da stadig flere av dagens mobiltelefoner kan filme i 8K. Du kan også finne videoer i 8K på YouTube. Hvis du vil se disse videoene i best mulig kvalitet og også oppleve oppskalering av innhold med lavere oppløsning, bør du ha en 8K-TV.
- Oppdateringsfrekvens (Hertz). Uansett bildefrekvens har høyere oppdateringsfrekvenser en tendens til å eliminere uskarphet fra rask bevegelse. Vi anbefaler på det sterkeste å kjøpe en 120Hz TV hvis du er en ivrig gamer, en dedikert sportsfan, eller hvis du bare vil at filmene og programmene dine skal se best mulig ut.
- Skal du bruke den til gaming? Hvis du planlegger å koble TV-en til konsoller som PlayStation 5 eller Xbox Series X, bør du velge en TV med HDMI 2.1 som har VRR (Variable Refresh Rate) og ALLM (Automatic Low Latency Mode). Sagt med andre ord, lar dette deg kjøre 4K med 120 Hz oppdateringsfrekvens.
VRR-teknologi (Variable Refresh Rate) er en funksjon noen skjermer, for eksempel PC-skjermer og TV-er, bruker til å justere oppdateringsfrekvensen i takt med bildefrekvensen til signalet når dette hele tiden endres. Det er spesielt nyttig for gamere når bildefrekvensen for spillet varierer, og det bidrar til å redusere tearing - Auto Low Latency Mode (ALLM). En spillkonsoll, PC eller annen enhet sender et signal til skjermen, noe som vil føre til at den automatisk bytter til en lav latens, lav forsinkelsesmodus for spill.