Tilbake på jobben: Gjør sunn luftkvalitet til en prioritering når kontoret skal gjenåpnes
Den pågående Coronavirus-pandemien har rammet bedrifter av alle størrelser og i alle sektorer verden over. Selv om COVID-19 fremdeles er her, i enkelte steder svært bekymringsverdig, er det i andre områder sakte startet med gjenåpning for bedrifter. Andre planlegger for at de ansatte skal komme tilbake til kontoret i de kommende ukene eller månedene.

Forberedelser for å komme tilbake til jobben
Dersom du er sjef eller bedriftseier, og for tiden planlegger for at dine ansatte skal komme tilbake til sine opprinnelige arbeidsplasser, eller dersom du er en ansatt som planlegger å dra tilbake til kontoret, er frykt og nøling to helt rimelige følelser å kjenne på. Disse bekymringene gir flere spørsmål. Hva slags endringer til arbeidsflyten eller til bygningen kan gjøres for å sikre et trygt og komfortabelt miljø? Kan vi raskt og enkelt implementere nye sikkerhetsrutiner som ikke vil skade vårt allerede stramme budsjett?
Ta vare på de ansattes helse og velvære
Bedriftseiere og sjefer vet at deres ansatte er deres største ressurs, og at å beskytte deres helse og velvære må prioriteres. For det første er det viktig å huske av COVID-19 er et luftbåret virus som trives i innendørsmiljøer på grunn av nærhet. Disse faktorene alene vil gjøre det nesten umulig for de fleste arbeidsplasser å være helt like som de var før pandemien. Å følge råd og retningslinjer fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) og lokale helsemyndigheter er nødvendig. Som et resultat av COVID-19 er både helse og velvære nå et intenst fokus på arbeidsplassen. En viktig faktor som alle bør vurdere i denne sammenheng er kvaliteten på luften innendørs.
Tilbake på kontoret på en tryggere måte
Her er fire måter som bedrifter kan komme tilbake til kontoret på en tryggere måte enn noensinne, spesifikt ved å prioritere kvaliteten på lufta innendørs:

1. Diagnostiser kontoret ditt
Du har kanskje hørt uttrykket «Sick Building Syndrome» før. Dette refererer til alle innendørs områder der de som oppholder seg ofte kjenner effektene av dårlig luftkvalitet, som hodepine, halsirritasjon, allergiske reaksjoner eller konsentrasjonsvansker. Du tenker kanskje at «Sick Building Syndrome” ikke angår ditt nybygde, flotte kontor, men virkeligheten er at alle bygg kan bli «sykt» dersom man ikke fokuserer på luftkvaliteten innendørs. Å forstå hva som er i lufta er det viktigste, første trinnet i retning av å skulle optimalisere bygningen og beskytte både bygg og dine ansatte mot å bli syke. Dette kan kun oppnås ved jevn oppfølging av luftkvaliteten over tid, og ved å lokalisere eventuelle problemer som må tas tak i.
2. Undersøk ditt HVAC-system
Alt starter med HVAC (varme, kjøling og ventilasjon)-systemet. Alle kontor bør undersøke deres nåværende HVAC-system, for å sikre at det fungerer som det skal, vaskes ofte og at sirkuleringen av utendørs luft er konstant og effektiv. Gjør den ikke dette, kan det være på tide med et nytt system eller en mer effektiv måte å monitorere nivåene for innendørs forurensning og CO2. Dette vil gi deg data som indikerer om du skal justere ventilasjon, redusere bruken av produkter som forurenser luften eller bytte luftfilter oftere i dine innendørs viftesystemer. Luftkvalitetsteknologi bør i disse dager anses som en nødvendig utgift – men det aller beste er at det kanskje ikke er noen utgift i det hele tatt. Data viser at investering i overvåking vil skape varige energibesparelser for bygninger. Gjennomsnittskostnaden for å forbedre luftkvaliteten i et bygg er minimal i forhold til produktivitetsgevinsten det gir.

3. Hold øye med tilstedeværelse og belegningsgrad
Å begrense antall personer virker som en selvsagt oppgave for å sørge for sosial distansering, men det er ikke perfekt vitenskap. Teknologien bak overvåking av luftkvaliteten kan også brukes for å måle den ideelle balansen for belegget i et rom.
Det er godt dokumentert av for mange mennesker innendørs øker risikoen for spredning av virus. Men er det få mennesker tilstede får du kanskje ikke mest mulig ut av ventilasjonssystemet ditt. Hold øye med belegget ditt for å finne ut hva den ideelle balansen er og hvor folk jobber, ikke bare det faktum at de er på kontoret. Mange ventilasjonsanlegg kjører hele dagen, uavhengig av bygningens belegg, noe som raskt kan doble kostnadene for energi, vedlikehold og slitasje. Det kan være lurt å automatisere systemet til å slå seg av utenfor arbeidstid, eller bare slås på i rom som ofte er i bruk.
4. Husk mellom 30 og 60%
Sist, men ikke minst, forsøk å holde luftfuktigheten innendørs til et sted mellom 30 og 60%. Studier har vist en direkte link mellom spredningen av influensavirus og lav luftfuktighet. Ved nivåer på 23% kunne 70 til 77% av influensaviruspartiklene fremdeles gi infeksjon én time etter noen hadde hostet. Ved å øke luftfuktigheten til 43% reduserte prosentandelen smittsomme partikler seg til kun 14%. Denne trusselen er sammensatt av det faktum at mange kontorbygg som opererer med sentralklimaanlegg har en tendens til å ha ekstremt tørr luft. Samtidig kan for høy luftfuktighet forårsake overflødig dugg og muggsopp. Å opprettholde fuktighetsnivået mellom 30-60% bidrar til å forhindre begge problemene.
