Retur og resirkulering

Elkjøps forhandlere tar i mot alt av elektronikkavfall. Samtlige varehus har returstasjoner med spesialtilpassede containere, bur, bokser og sluser, hvor du i butikkenes åpningstid kan returnere gamle produkter - fra vaskemaskiner til batterier.

Elkjøp er nordisk mester i resirkulering

Elkjøp Nordic as skal ta i mot og resirkulere 27 000 tonn elektronikkavfall årlig. Vi får mye av dette levert til returstasjoner av kundene våre, mens vi henter en del på kommunale miljøstasjoner. Dette er nordisk rekord, og mengden tilsvarer vekten av 66 000 biler. Parkerer du disse støtfanger til støtfanger langs E18, kan du gå på biltak fra Oslo til Kristiansand!

Dette skjer med produktene

Visste du at deler av den gamle vaskemaskinen til onkel Arvid for eksempel kan finnes i en ny Mitsubishi? Når du leverer en gammel maskin til en returstasjon, blir den hentet av vår samarbeidspartner Revac. Den kjøres til deres gjenvinningsfabrikk i Vestfold, hvor den blir puttet i en fragmenteringsmaskin og knust til småbiter. En vaskemaskin inneholder blant annet jern, aluminium, kobber, glass og sement. Hos Revac blir dette sortert og pakket i sekker. De skiller for eksempel ut jern ved hjelp av magnetisme. Strøm, vann og luft er andre metoder. Aluminiumen sendes til smelteverk, som lager nye aluminiumsbarrer. Dette blir igjen brukt i produksjon av for eksempel biler og husholdningsapparater. Hvilken grønn gevinst høster vi av dette? Fabrikken slipper blant annet å fremstille ny aluminium med råvarer fra Moder Jord. Å smelte aluminiumsbarren krever langt mindre energi enn å smelte malm. Utslippet reduseres drastisk, og naturressursene blir ikke berørt. Ved hjelp av onkel Arvids kasserte vaskemaskin.

Vi vil samle inn mer!

Selv om mengdene avfall som samles inn er enorme, finnes det fortsatt mange gamle produkter i skuffer og skap – og dessverre havner mye i restavfallet. Ifølge vår samarbeidspartner ERP Norway, kaster nordmenn mer enn vekten av to Eiffeltårn i det ”vanlige” søppelet. Bare 50 prosent av det småelektriske husholdningsavfallet blir samlet inn og resirkulert. Sammen med våre kunder håper vi at vi kan få gjort noe med statistikken, og heller gjenvinne disse ressursene!

Priser og samarbeidspartnere

Vi er stolte over å ha fått Tollpost Globes miljøpris ”Grønn logistikk” i Norge, og er i tillegg nominert til miljøpriser i Sverige. Miljøhåndteringen vår har også høstet priser i vårt andre store marked, England, hvor vår hovedeier Dixons Carphone er markedsleder. I Norge samarbeider vi med landets største gjenvinningsbedrift Revac, og ERP Norway. I Finland og Danmark opererer vi tilsvarende med Kuusakoski, mens vi i Sverige kjøper tjenester fra returselskapet El-Kretsen.