Har en brukt mobil blitt det nye, smarte valget?
Hvorfor har de som kjøper en brukt mobil grunn til å bli ekstra fornøyd med kjøpet? Har de skjønt noe som ikke alle andre har skjønt? Vi avslører noen nyttige fakta og gode tips.
Kan det være slik at second-hand-trenden fra møbler og klær har truffet mobilmarkedet? En økende andel av forbrukerne går mot strømmen når de skal kjøpe mobiltelefon. I stedet for å kjøpe den nyeste modellen, går de heller for en brukt mobil. Tall som er levert av Statista, et selskap som leverer markeds- og forbrukerdata, viser at markedet doble seg innen 2027, om vi tar utgangspunkt i salget fra 2020. Med andre ord kan det se ut som om en brukt mobil har blitt det smarte valget for bevisste forbrukere.
Men hvordan fungerer dette markedet? Hvordan sikres kvaliteten på de brukte mobilene, og hva bør du være oppmerksom på hvis du vurderer å kjøpe brukt? Vi dykker dypere ned i disse spørsmålene i denne artikkelen.
Må ikke ha det nyeste
– Miljøhensyn, økonomiske fordeler og praktiske løsninger er blant drivkreftene bak denne trenden, forklarer Dag Harald Næss. Han er kategoridirektør for Telecom i Elkjøp Nordic. Vi ser at kundene er mindre opptatt av å ha den aller nyeste telefonen, og det går lenger tid mellom hver gang vi bytter telefon. Nye telefoner har også økt betydelig i pris, og renoverte telefoner har blitt lett tilgjengelige for forbrukerne. I tillegg spiller en trangere økonomi en rolle for folk flest. Da er det selvsagt fristende å få en telefon som er like god som ny, til en lavere pris. Dette er særlig populært hos foreldre som kjøper telefon til barna sine. Da kan de få en toppspekket telefon til en god pris.
Har telefonen din blitt ødelagt, slik at den ikke kan repareres, kan en brukt mobil være et godt alternativ. Da kan den ødelagte telefonen erstattes med en renovert utgave som er prikk lik den du hadde.
Bedrifter i forkant
–Vi registrerer også en økende etterspørsel fra det profesjonelle markedet, fortsetter Næss. Både offentlige virksomheter og bedrifter. Dette er typisk for virksomheter som vil ligge i forkant på bærekraft, og vi ser at andre bedrifter kommer etter.
Unngå fellene
Å kjøpe en brukt mobil kan i noen tilfeller være et sjansespill. En brukt mobil fra en seriøs aktør er derimot trygt og forutsigbart.
–Kjøp telefonen hos de aktørene som tilbyr garantier og følger forbrukerrettighetene, anbefaler Næss. Sjekk også hvordan selve renoveringen er gjort. Våre telefoner er reparert av autoriserte verksteder, med bruk av originale reservedeler. Disse verkstedene lar telefonene gå igjennom en grundig kvalitetsprosess før de selges.
Spesialister på renovering
Foxway er et av selskapene som renoverer telefoner. De henter inn brukte telefoner fra hele Norden og EU. Selskapet har store anlegg som er spesialisert på å renovere mobiltelefoner. Når telefonen kommer inn i produksjonslokalene, blir de først sjekket og vurdert. Der avgjøres det om de skal renoveres eller om de skal gå til gjenvinning.
Omfattende prosess
Selve renoveringen av telefonen kan nesten sammenlignes med en produksjonslinje for nye telefoner.
–Vi har verktøyene og ekspertisen som skal til for å få en brukt mobil til å bli som ny igjen, forklarer Ove Lidström. Han jobber med innovasjon og forretningsutvikling i Foxway. Først og fremst er en smarttelefon særlig egnet for å renoveres, fortsetter Lidström. Det er ingen bevegelige deler, det betyr at alt på innsiden av skallet har svært lang levetid – med unntak av batteriet.
Det første vi gjør er å tømme telefonen for absolutt alle data. Er det slitasje skjer det på utsiden. En skadet skjerm kan byttes, eller riper kan poleres bort. Er det skader på skallet, kan det lakkeres om eller byttes. Finnes det defekte komponenter kan de skiftes, og har batteriet dårlig kapasitet så setter vi inn et nytt batteri.
Når telefonen er ferdig renovert og kvalitetskontrollert, får den ny innpakning og er klar til unboxing av den nye eieren.
Få mest mulig igjen for telefonen
Den beste metoden for å minimere utgiftene til telefon er faktisk å ta godt vare på den telefonen du har. Den reelle utgiften til en telefon er hva du kjøpte den for, minus hva du fikk igjen for den når du leverer den inn. Lidströms beste tips er gode ladevaner, og å montere deksel og skjermbeskyttelse.
–I tillegg til at forbrukeren får en bedre gjenkjøpspris, får vi flere telefoner vi kan renovere, avslutter Lidström.
Gradering
Brukte mobiler graderes etter hvilken tilstand de er slik at du vet hva du kan forvente av en renovert telefon. Telefonene som selges hos Elkjøp er gradert med B eller bedre.
A-Gradering: Telefoner som faller inn i A-kategorien er ofte i som ny-tilstand. De har ingen eller svært minimale tegn på bruk, som små riper som er vanskelige å se med det blotte øyet. Disse telefonene har full funksjonalitet, uten noen form for skade.
B-Gradering: B-kategorien telefoner har moderate tegn på bruk, som overfladiske riper eller mindre kosmetiske skader. Disse tegnene på bruk påvirker imidlertid ikke telefonens funksjonalitet. Disse telefonene har også blitt testet og bekreftet å fungere fullt ut.
C-Gradering: C-kategorien omfatter telefoner med merkbare tegn på bruk, som tydelige riper, bulker, eller annen kosmetisk skade. Skjermen vil imidlertid fortsatt være fullt funksjonell, og selve telefonen vil være i fullt fungerende stand.
Sjekkliste godkjente mobiler
- Kontroll av skjerm og skall
- Av-og-på-knapp
- Batteri (minimum 80% av opprinnelig kapasitet)
- Mobilens knapper og berøringsskjerm
- Kamera (front og bak)
- Ansiktsgjenkjenning (Face ID)
- Fingeravtrykksleser
- Lading
- SD-kortspor
- AUX-port
- Nettverk- og WiFi-tilkobling
- Høyttalere og mikrofon
- Gyrosensor
Les flere liknende artikler:
Kjøp brukt mobil på tryggeste måte
Les merStadig flere ser de opplagte grunnene til å kjøpe en brukt mobil. Likevel har vi full forståelse for at det er et par viktige ting som må være på plass før du går til innkjøp av en slik telefon.
Elkjøp RENEW IT
Les merMed RENEW IT-tjenesten får du en ny måte å få ny elektronikk på. Du får enkelt en ny enhet og rimelig, uten en nedbetalingsplan – og du kan enkelt bytte ut telefon, laptop eller nettbrett med en ny en om du vil, selv én gang i året! Tjenesten kan også velges for 24 eller 36 måneder.
Gjenvinning
Les merLes mer om resirkulering hos Elkjøp. På denne siden finner du våre artikler og guider om gjenvinning.