
Ofte stilte spørsmål om aircondition
En aircondition kan sikre at du opprettholder en behagelig temperatur innendørs, men hvordan fungerer den egentlig? Hvor mange grader bør den stå på, hvordan kan den forberede søvnen min og hvordan kan jeg best vedlikeholde den? I denne artikkelen får du svar på de spørsmålene som oftest stilles når det kommer til aircondition.
Aircondition, også kjent som AC, er en av de mest populære og velkjente måtene å kjøle ned temperaturen innendørs på. Dette er et produkt som sikrer at innetemperaturen holder seg behagelig, selv under de varmeste sommermånedene. Det finnes flere forskjellige typer airconditions, men den vi ser oftest i de nordiske landene er den bærbare varianten. Disse kan flyttes rundt i hjemmet eller tas med til for eksempel hytta, noe som gjør dem svært fleksible. De er også enkle å rydde bort når du ikke trenger å bruke dem.
Varmepumper blir ofte nevnt når man snakker om airconditions, siden disse har mange av de samme funksjonene. De kjøler begge ned temperaturen innendørs, men en varmepumpe kan også varme opp hjemmet når det er kaldt ute.
Hvordan fungerer en aircondition?
En vanlig feiloppfatning er at en aircondition tar luft fra utsiden av hjemmet og kjøler denne ned, på samme måte som klimaanlegget i bilen din gjør. I virkeligheten fungerer en aircondition ved å ta varm luft fra rommet, for så å føre luften gjennom en kjølespiral som absorberer varmen og fuktigheten i luften. Den kalde luften sirkuleres tilbake i rommet, mens varmen og fuktigheten ventileres ut av rommet via en slange som går ut gjennom et vindu eller gjennom en ventil i veggen.
En aircondition senker med andre ord temperaturen ved å fjerne varmen i luften fra rommet, og gir deg deretter et kjøligere og mer behagelig inneklima. Ønsker du en løsning hvor du får både nedkjøling og oppvarming, finnes det varmepumper som dekker begge områder.
Det er viktig å velge en aircondition som har tilstrekkelig kapasitet til å kjøle ned rommet du ønsker nedkjølt. Airconditions måler effektiviteten sin i BTU, eller «British Thermal Units» som det også heter. Dette er en måling som sier noe om hvor mye energi en aircondition bruker for å fjerne varme og fuktighet fra luften, vanligvis innen én time (BTU/t). Jo flere BTU en aircondition har, jo bedre utstyrt er den til å kjøle ned større rom. BTU gjøres ofte om til kvadratmeter slik at det er lettere å forstå kjølekapasiteten.
Vi anbefaler å overdimensjonere kapasiteten til aircondition litt i forhold til størrelsen på rommet den skal plasseres i, men samtidig må man ikke overdrive. På denne måten trenger ikke produktet å jobbe med maksimal effekt, noe som vil gi mindre slitasje, støy og energibruk. Hvis du har en aircondition som er alt for kraftig vil den kjøle ned hjemmet for fort for så å slå seg av, og slå seg på igjen når temperaturen stiger. Dette bør unngås for å hindre slitasje. For å få lengst mulig levetid på din aircondition, bør den kjøle ned luften med lav effekt over lengre tid.
Støynivået, målt i desibel (dB), varierer fra produkt til produkt, men generelt vil bærbare airconditions være mer støyende. Hvis du skal ha produktet på soverommet ditt finnes det modeller som har egne sovemodus. Hvis du er veldig følsom for lyd kan det være lurt å sette på din aircondition et par timer før du skal legge deg, slik at rommet er ferdig avkjølt når du skal sove.
Ja, noen AC-systemer har smarte funksjoner og kan koblet opp til ditt smarthjem. Koble din aircondition til WiFi og installer produsentens app på telefonen din. Du kan deretter slå den av og på, justere temperaturen, stille inn en tidsplan, se bruksstatistikk eller kontrollere den på andre måter.
Kostnaden til en aircondition kommer an på funksjoner, kapasitet og merke. På grunn av en enkel installasjonsprosess, betaler du som regel kun for selve produktet. Ønsker du en mer permanent installasjon for å kunne kontrollere temperaturen i hjemmet ditt, kan en varmepumpe være et godt valg. Disse har ofte lavere støynivå og bedre effektivitet. Her må du derimot betale mer for å få installert produktet, men det er kun en engangssum.
En aircondition renser ikke luften, men de har et filter som fjerner støv og større partikler. Hvis du ønsker et produkt som renser luften din på en ordentlig måte, bør du investere i en luftrenser.
Anbefalt temperatur i følge Astma- og allergiforbundet er 20 til 22 grader, men mange foretrekker å ha lavere temperatur på soverommet enn i resten av hjemmet.
I følge lommelegen.no, kan en aircondition ha mange helsemessige fordeler, så lenge din aircondition er godt vedlikeholdt og holdes fri for støv og mugg.
Mange lurer også på om grunnen til at de har blitt forkjølet er fordi de har brukt en aircondition. Svaret er både ja og nei. Det er et virus som gir deg forkjølelse, men noen virus vokser bedre i ulike temperaturer og fuktighetsnivåer. AC-systemer kan bidra til å skape et klima der noen virus vokser bedre enn andre. I tillegg kan overdreven bruk av AC i noen tilfeller redusere immunforsvaret via tørre slimhinner, og dermed kan du bli forkjølet raskere enn vanlig.
For at din aircondition skal ha lengst mulig levetid, er det viktig at du tar godt vare på den. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre det:
- Rengjør luftfiltrene regelmessig. Dette vil hjelpe deg med å opprettholde en god luftgjennomgang og forhindre at systemet overopphetes.
- Hold områdene rundt enheten rent og fritt for hindringer. Sjekk at ventilasjonsåpningene ikke er dekket av møbler og tekstiler. Ved å gjøre dette vil du sikre at luften kan strømme fritt gjennom systemet.
- Hold dekselet på din aircondition rent. Pass på at støv og annet smuss ikke samler seg på klimaanlegget.
Det finnes ulike typer aircondition, og derav også ulike installasjonsmetoder. De fleste modeller har en avtrekksventil som må kobles til et vindu eller en dør ved hjelp av et vindu/dør-kit. De fleste klarer enkelt å installere dette selv, i motsetning til en varmepumpe som krever profesjonell installasjon.
Hvis din aircondition ikke fungerer som det skal, kan du sjekke følgende for å løse problemet før du eventuelt får profesjonell hjelp:
- Kontroller strømforsyningen. Sjekk at enheten er koblet til en strømkilde og at strømforsyningen ikke er avbrutt.
- Kontroller termostaten. Sjekk at termostaten er stilt inn på riktig temperatur, og at den er slått på riktig.
- Kontroller luftfiltrene. Rengjør eller skift ut luftfiltrene hvis de er tette eller skitne.
- Kontroller luftgjennomgangen. Pass på at ventilasjonsåpningene ikke er dekket av møbler eller andre tekstiler.
Tips! Hvis du fortsatt ikke klarer å løse problemet bør du søke profesjonell hjelp. Kontakt oss, så hjelper vi deg!