
Hvor organisert er kjøleskapet ditt?
Har du tenkt på hvor viktig det er å organisere maten i kjøleskapet ditt? Når du plasserer matvarene på riktig sted i kjøleskapet, vil de ikke bare holde seg ferske og fine lenge, men du vil også redusere matsvinn. Og det er bra både for miljøet og lommeboka.
Det er to viktige grunner til hvorfor du bør prøve å holde orden i kjøleskapet:

1. Du får full kontroll over maten
Det er enklere å holde styr på hva som snart går ut på dato, og hva du snart må handle inn, når matvarene ikke ligger oppå hverandre i et rotete og overfylt kjøleskap. Ved å holde det ryddig og organisert kommer du til å kaste mindre mat.
2. Matvarene opprettholder riktig temperatur
Fordi varm luft stiger opp, har ulike matvarer sin naturlige plass i kjøleskapet alt etter hvilken temperatur de holder seg best i. Nyere kjøleskap har til og med egne soner beregnet på forskjellige typer mat.

Fem typiske kjøleskapsfeil
Vi gjør gjerne fem feil når det gjelder plassering av mat i kjøleskapet. Hvis du passer på å unngå disse feilene, kommer maten til å holde seg lenger.
1. Frukt i kjøleskapet
2. Grønnsaker som ikke ligger i grønnsaksskuffen
3. Kjøtt som plasseres øverst i kjøleskapet og ikke nederst eller i egne nullsone-skuffer
4. For høy temperatur eller for store temperaturforskjeller i kjøleskapet
5. Fullpakkede kjøleskap uten faste plasser for ulike typer matvarer

Tips! Sjekk temperaturen i kjøleskapet
Mange har stilt inn altfor høy temperatur i kjøleskapet. Det er lurt å sjekke om temperaturen er riktig. Tegn på at temperaturen ikke er som den skal, er hvis det danner seg rim på bakveggen, eller at melken blir dårlig før holdbarhetsdatoen. Dette kan bety at temperaturen svinger eller at den er for høy.
Ved holde riktig temperatur, mellom 2 og 4 °C, kan du forlenge holdbarheten til de fleste matvarer og forhindre fremvekst av sykdomsfremkallende bakterier. Melk for eksempel holder seg flere dager lenger når temperaturen er riktig.
Slik sjekker du temperaturen i kjøleskapet:
Sett et termometer i et halvfullt glass med vann i midten av kjøleskapet, og les av temperaturen etter en stund. Du kan også sjekke hver enkelt hylle for å få full oversikt.
8 smarte kjøleskapstips
1. Spis restematen! Kikk godt i kjøleskapet før du stikker i butikken for å handle mat. Hva med å lage tapaskveld med restene?
2. Sett det som må spises opp først, ytterst i kjøleskapet. Det gjør det lettere å prioritere hva du skal ha på brødskiva.
3. Pakk inn maten. Pakk inn rester i bokser eller poser, for at de skal holde seg godt så lenge som mulig. Bruk gjennomsiktige bokser, så vet du hva de inneholder.
4. Sett maten raskt inn i kjøleskapet. Hvis du er ute og shopper, må du handle mat til sist.
5. Ikke sett varm mat i kjøleskapet. Temperaturen øker, og kondensen skaper gode vekstforhold for bakterier.
6. Planlegg innkjøpene. Lag en liste som du fyller ut etter hvert som du går tom for mat. Ikke vent med å lage handleliste fem minutter før du skal i butikken.
7. Les bruksanvisningen. Kanskje kjøleskapet har noen smarte funksjoner du ikke vet om?
8. Fortell det videre! Det hjelper ikke om du organiserer kjøleskapet, hvis resten av familien lager rot.
Organiser lettere med disse produktene:
Få hjelp med å finne riktig fryser og kjøleskap
Vi vet at det kan være vanskelig å finne ut hvilken type fryser eller kjøleskap som er den perfekte for deg og dine behov. Det er så mange modeller og funksjoner å velge mellom.
Men du trenger ikke å bekymre deg for dette! I vårt store utvalg av frysere og kjøleskap vil du helt sikkert kunne finne noe som passer deg.