
Projektorer - guiden til hjemmekino og sport på storskjerm
Skal du ha en skikkelig storskjerm eller hjemmekinoanlegg, gir projektorer deg mye bilde for pengene. Men hva skal du egentlig se etter når du kjøper en projektor for film eller sport? Denne guiden forklarer begrepene du møter når du skal kjøpe projektor og hjelper deg med å velge riktig projektor til hjemmekinoen din.

Oppløsning
Oppløsningen sier noe om detaljnivået og skarpheten i bildet. Har du en projektor med 720 p kan man enkelt se de ulike pikslene på lerretet. Når kvaliteten går opp i Full HD, kan man nesten ikke se pikselpunktene, mens ved Ultra HD er bildet helt jevnt og glatt.
For hjemmekinobruk er det to oppløsninger du kan velge mellom. Den vanligste er Full HD-kvalitet med 1920 x 1080 piksler, mens stadig flere kommer i Ultra HD - 3840 x 2160 piksler. Disse 4K-projektorene kommer imidlertid i to ulike varianter. De rimeligste variantene bruker en 1080p chip som i kombinasjon med XPR pikselsvitsjing lager de drøyt 8 millionene piksler som 4K krever. Bildet på lerretet blir imidlertid betraktelig skarpere enn med en 1080p-projektor, men likevel er ikke dette ekte UItra HD. Skal du få en projektor med ekte Ultra HD må du opp på et prisnivå som starter fra 40 000 kr. Da får du imidlertid en projektor som er betydelig større og som ikke nødvendigvis gir en bedre bildekvalitet som forsvarer den høye prisen. Samtidig skal man ikke se seg blind på oppløsningen til projektoren. Faktorer som kontrastnivå, lysstyrke og fargegjengivelse har minst like stor innvirkning på kvaliteten du får på lerretet.

Lysstyrke & Lumen
Lysstyrken til en projektor har betydning for hvor lyst det kan være i rommet og hvor stort lerret man kan ha før bildet blir for dårlig. For lite lys vil føre til et blast bilde hvor f.eks. projektoren ikke klarer å gjengi realistisk dagslys, mens for mye lys vil være slitsomt og vil som regel også føre til et mer utvasket bilde med lavere kontrast.
Når man skal kjøpe en projektor er antallet Lumen det mange ser etter først. Lumen er et mål på hvor mye lys projektoren produserer. Ettersom beregningen av antallet Lumen ikke er standardisert, kan det være vanskelig å sammenlikne dette fra projektor til projektor. Det er her ANSI Lumen kommer inn i bildet. ANSI Lumen er bransjens standardiserte mål for Lumen og slår fast hvor mye hvitt lys projektoren maksimalt kan vise. Dette nummeret sier imidlertid ingenting om lysstyrken på fargene eller hvor nøyaktig fargene er gjengitt. Hvitnivået kan være lyst, men fargene kan være uklare eller upresist gjengitt. For å kompensere for uklare bilder, må gjerne projektorer ned i lysstyrke for å gjengi et balansert bilde, og da hjelper deg ikke at Lumentallet er høyt. av de største utfordringene med en projektor er lyset i rommet der du skal se. Sortnivået på bildet du får servert vil aldri bli bedre enn hvor mørkt du har det rundt deg. Riktignok får du projektorer som er kapable til å bidra med nok lys til at du kan ha noe lys på i rommet uten av bildet vaskes helt bort, men fortsatt er det en stor fordel å ha minst mulig lys i rommet.

Plassering av projektoren
Plasseringsfleksibiliteten er svært viktig når du skal kjøpe projektor. Det nytter ikke å kjøpe en fantastisk projektor hvis den ikke kan plasseres i rommet du vil bruke den. Linsevinklingen sier hvor mye du kan justere plasseringen av bildet i forhold til projektorens plassering. Kasteavstanden forteller om hvor langt projektoren kan plasseres fra lerretet for at du skal få ønsket størrelse på bildet. Har du liten plass er du avhengig av kort kasteavstand for å få optimalt bilde. Zoomfunksjonen sier hvor mye bildet kan forstørres og dermed hvor fleksibel projektoren er plasseringsmessig.

Kontrastnivå
Kontrastnivået eller kontrastforholdet er forskjellen mellom de mørkeste og lyseste områdene i et bilde. En projektor med høyt kontrastforhold gir deg dypere sortnivå og en følelse av dybde og dimensjon i bildet. Høyere kontrastnivå betyr flere detaljer i mørke scener og et bedre sortnivå. Kontrastforholdet er viktigere for hjemmekinoprojektorer enn møteromsprojektorer, ettersom kontrasten blir mye mer merkbar i rom med lite lys.

LCD-projektor vs. DLP-projektor
De to mest vanlige projektortypene til privatbruk bruker LCD- eller DLP-teknologi. LCD -projektorer kommer med tre LCD-panelchips, i rødt, grønt og blått. Projektorer med LCD-teknologi blander rødt, grønt og blått sammen for å lage hvitt. Projektorer med DLP-teknologi (digital light processing) har én chip og lager farger ved å projisere en farge om gangen i sekvenser, normalt ved hjelp av et fargehjul. At LCD-projektorer har tre fargechips betyr imidlertid ikke at fargene til LCD er tre ganger lysere enn på DLP. Det handler ikke om hvor lyse fargene egentlig er, men snarere hvor lyse de ser ut. Det kan mer presist kalles belysningsstyrke. Belysningsstyrken på fargene sier, i likhet med ANSI Lumen, ingenting om hvor presise fargegjengivelsen er eller om hvor mye kalibrering som skal til for at bildet blir tilfredsstillende.
Når belysningsstyrken på fargene (også kalt Color Light Output (CLO) eller Color Brightness) måles, gjøres det med en liknende metode som når ANSI Lumen måles. Her måles fargemønstrene for rødt, grønt og blått og resultatet legges sammen. Tallet man får da er den maksimale belysningsstyrken på fargene. Da skrus alle tre fargekanalene på for fullt og for en projektor med 3000 ANSI Lumen blir da CLO-tallet det samme. Dette gjelder for LCD-projektorer. For DLP-projektorer blir CLO-nummeret ofte betydelig lavere enn ANSI-nummeret. Det er derfor også at leverandører av DLP-projektorer ikke har noe å vinne på å oppgi CLO-nummeret. Det er ikke dermed sagt at LCD-projektorer leverer bedre bilder. Hvis belysningsstyrken på fargene maksimeres, vil det svært ofte gå ut over bildet og fargebalansen.
LCD-fordeler:
- Egner seg til godt opplyste rom
- Imponerende fargestyrke
- Mer plasseringsvennlig
- Livaktige bilder uten henging
- Mer energieffektiv enn DLP-projektorer
- Mer stillegående enn DLP-projektorer
DLP-fordeler:
- Lettere, mer kompakte projektorer
- Egner seg til DVD, Blu-ray, HDTV og 4K
- Jevne bevegelse i videoer og raske scener
- Dypere sortnivå enn LCD-projektorer
- Høy fargekontrast
- Bildekvalitet
Se våre projektorer

Lydanlegg
En lydplanke gir deg god lyd i stuen, men hvis du vil ha kinofølelsen trenger du et hjemmekinoanlegg. Et hjemmekinoanlegg består av høyttalere som plasseres rundt deg og gir deg følelsen av å være midt i handlingen – lik den på kino. Hjemmekinoanlegg har surround-lyd hvor det registreres hvor lyden skal sendes ut slik at den kommer til rett høyttaler og lyden passer til handlingen. Har du surround-høyttalere vil anlegget styre hvor lyden vil komme ut. Kommer det for eksempel en person fra venstre i filmen, så vil du høre ham gå fra venstre, gjennom midten og ut den høyre høyttaleren.
Hjemmekinoanlegg har gjerne et tall etter produktnavnet, som f.eks. 5.1, 3.1 eller 2.1. Førstnevnte betyr at anlegget har 5 lydkanaler (høyttalere) og 1 subwoofer, mens 2.1 betyr at det har 2 høyttalere og 1 subwoofer. En subwoofer er en høyttaler som er konstruert for å gjengi lydfrekvenser i bassområdet og de lave frekvensene av lydbildet. Hvis man har et 5.1 lydanlegg er det vanlig å ha to høyttalere til venstre og høyre i front, to høyttalere for surroundlyd på hver side bak, én høyttaler i midten foran og en subwoofer. Da får du et fullverdig lydanlegg som står til storskjermen din.