
Guide: Minnekort til kamera
Minnekort er kanskje ikke det mest spennende tilbehøret å kjøpe, men med disse tipsene sikrer du at du aldri mister et bilde igjen. Forhåpentligvis.
Generelle tips
I dag har minnekort med god kapasitet blitt såpass rimelige at det første tipset er å anskaffe mer enn ett minnekort. Om uhellet skulle være ute og du mister kameraet og/eller minnekortet, vil du ikke nødvendigvis miste alle bildene du har tatt fra flere år tilbake.
Flere av de dyrere kameramodellene har i tillegg muligheten for å lagre bilder til to minnekort samtidig, enten du velger å duplisere alt, eller lagre JPG og RAW-filer på hvert sitt kort. Dette er spesielt hendig når du er på ferie, fordi du kan oppbevare duplikatkortet et annet sted enn i kameraet når du er på farten.
Hvilket format?
De fleste kameraer i dag benytter seg av SD-kort, og det er i forbindelse med alle bokstavforkortelsene det potensielt kan stokke seg litt.For hva er vel SD, SDHC, SDXC, Micro-SD eller Nano-SD? Det er lett å bli litt forvirret.
La oss ta de fysiske størrelsene først. Standard SD-kort er på størrelse med et frimerke og er de hyppigst brukte minnekortene i dag. De aller minste, Nano-SD, er minnekort som er laget for Huawei-mobiler.
Micro-SD er hakket større igjen, og benyttes også i mobiler, samt små kameraer slik som actionkameraer. I tillegg finnes det adaptere som lar deg bruke Micro-SD-kort som SD-kort. SD står for Secure Digital.

Lagringskapasitet
Bokstavene som kommer etter SD, enten HC eller XC, står for henholdsvis High Capacity og Extended Capacity. SDHC-kort har en lagringskapasitet mellom 4 og 64 GB, mens SDXC-kort har en lagringskapasitet fra 64 GB og oppover.
Men hvor mye plass trenger du egentlig? En tommelfingerregel er å ta utgangspunkt i det antall bilder du regner med å ta, doble antallet og gange med hvor stor plass et gjennomsnittlig bilde tar. Dersom du skal ta opp video, gå for så stor lagringskapasitet som mulig.

Hastighet
Videoopptak i høy oppløsning eller serieopptak av bilder krever minnekort som er raske til å behandle store mengder informasjon. Lese- og skrivehastigheten til minnekortet er derfor verdt å passe på om du trenger å bruke det til denne typen oppgaver. Som regel er skrivehastigheten litt lavere enn lesehastigheten. Dersom du vil være sikker på at minnekortet takler videoopptak i 4K, lønner det seg å se etter kort som er merket med UHS-II.
Vel å merke vil du bare få fullt utbytte av UHS-II-hastigheten dersom kameraet støtter denne standarden. Men ettersom kortene også er bakoverkompatible, er det fullt mulig å kjøpe UHS-II allerede nå dersom du vet at du kommer til å skifte kamerasystem i nær fremtid.
Andre minnekortformater
Noen tidligere brukte minnekortformater, slik som XD og Sony Memory Stick, har ikke tålt tidens tann, og er nå vekk. Compact Flash-kort, forkortet til CF-minnekort, er fremdeles i bruk i enkelte større systemkameraer.