
Guide: Hvordan komme i gang med podcast
Du har noe å fortelle verden, men hvordan skal du få det ut dit? Ikke fortvil. Denne guiden tar deg gjennom planlegging, hvilket utstyr du trenger og publisering av din første podcast – slik at du kan ta lytterne med storm.

Snakk om det som interesserer deg
Er du lidenskapelig opptatt av finans eller gamle biler? Baking eller Barbie? Sannsynligheten er stor for at det finnes noen der ute som er akkurat like interessert som deg. I såfall finnes det også podcaster om alle tenkelige temaer, og i mange ulike formater. Hvor lange episoder, hvor smalt eller bredt tema – det finnes et hav av muligheter.
På podtoppen.no kan du la deg inspirere av de mest populære podcastene i Norge. Her finner du alt fra komipodder, slik som Tusvik & Tønne sin, til krimpodder, sportspodder (og Fantasy Football), selvhjelpspodder, aktualitetspodder og «Kvinneguidens venner», en podcast som tar for seg det som foregår på nettets store diskusjonsforum. Spennet er stort!

Noen ting er likevel lurt å tenke over:
- Finn en tittel som er akkurat passe spesifikk til å fortelle hva podcasten handler om, samtidig som den ikke er så smal at det blir vanskelig å få innholdet til å passe inn.
- Gode fortellinger fungerer alltid. Gi lytteren noe å respondere emosjonelt på, enten det er med nysgjerrighet, gjenkjennelse, engasjement, latter eller empati.
- Skal du ha en medprogramleder eller ikke? En samtale mellom to eller flere mennesker vil ofte få en bedre dynamikk enn om man prater alene.
- Dersom du skal intervjue noen, gjør grundig research i forkant sånn at du kan stille målrettede spørsmål og drive samtalen fremover.
- Engasjer lytteren før du runder av. Gjør de nysgjerrige på neste episode, eller få de til å sende inn spørsmål.

Hva trenger du?
Første bud er et egnet innspillingslokale, et sted der du ikke forstyrres av lyd utenfra. Ideelt sett er lokalet fritt for harde, store overflater som kan gi ekkoeffekter når du spiller inn lyd. En rimelig, hjemmesnekret løsning vil være å henge opp en plate med eggekartonger.
Du vil også trenge en mikrofon eller to, avhengig av hvor mange dere er. Et pop-filter på disse vil gi bedre lydkvalitet. Mikrofonstativ – eller mikrofonarm er mer plasseringsvennlig og sikrer en god arbeidsposisjon. Sist, men ikke minst: Gode hodetelefoner er også et must. Noen av mikrofonene lar deg koble hodetelefonene direkte til dem.

Redigering eller ikke
Mest sannsynlig kommer du til å ønske å redigere opptaket ditt i etterkant. Kanskje du trenger å sette sammen flere klipp fra ulike kilder, eller kanskje det er segmenter som må kuttes ned. Til dette trenger du et redigeringsprogram. Du vil også trenge en PC å redigere lyden på. Se etter PC-er i «Create»-kategorien for å være sikret en PC som egner seg til tyngre redigeringsjobber.
Det finnes enkle og gratis programmer, slik som Garageband og Audacity, som kan være fine å begynne med. Et annet alternativ er Adobe Audition, som du kan inkludere i ditt Creative Cloud-abonnement. Dette programmet gir deg avanserte redigeringsmuligheter.

Publisering
Når du har mikset ferdig lydfilen din, er det viktig å tagge den med informasjonen din. Pass på at du får med tittel på episoden, navnet på podcasten, hvem som er med, når det er spilt inn og sjanger. Her kan du også legge til et bilde som vil fungere som coveret til episoden.
Deretter kan du laste opp episoden til din foretrukne podcast-vertstjeneste. Her finnes det en rekke tjenester å velge mellom, så det gjelder å finne den som tilbyr det du har behov for. Noen tjenester genererer en egen profilside for podcasten din, mens andre tjenester lar deg integrere podcasten på din egen nettside. .
Når podcasten er lastet opp til vertstjenesten er tiden kommet for å legge den til i diverse strømmetjenester, slik som Spotify og iTunes/Apple Podcasts. Noen vertstjenester har en egen funksjon for å gjøre dette, men det er også mulig å gjøre manuelt via strømmetjenestens portaler for dette.

Produkter for produsering av podcast:

Guide: Innspilling og redigering av en podcast
Har du noen gang lurt på hvordan profesjonelle podkastere får den der polerte lyden? I denne artikkelen viser vi deg hvordan du får det perfekte lydbildet ved hjelp av rett utstyr, god mikrofonteknikk og litt etterbehandling-magi.