Hopp over navigasjonen

Profesjonell eller vanlig oppvaskmaskin? Dette er forskjellen

En oppvaskmaskin på arbeidsplassen er ikke bare et verktøy for å holde kjøkkenet rent, men også en investering i effektivitet og hygiene.

Integrert oppvaskmaskin med åpen dør i moderne kjøkkenøy
Bild av Edin Korkman - Elkjøp B2B salg

– Profesjonelle oppvaskmaskiner har funksjoner og kvaliteter som sikrer lengre levetid og økt effektivitet sammenlignet med maskiner beregnet for husholdninger, sier Edin Korkman, fagansvarlig for Proff Hvitevarer i Elkjøp Norge.

Han opplever at stadig flere bedrifter ser verdien av maskiner som er konstruert for å tåle den daglige belastningen i travle miljøer – spesielt når kravene til hygiene er strenge. 

– For bedrifter som prioriterer kvalitet og effektivitet i sine kjøkkenoperasjoner, representerer profesjonelle oppvaskmaskiner en smart og langsiktig investering, sier Korkman.

Her er forskjellene på en vanlig og profesjonell oppvaskmaskin:

 • Vasketid og kapasitet: Profesjonelle oppvaskmaskiner har kortere vasketider sammenlignet med vanlige maskiner – noen ganger ned til fem minutter. Det gjør at kapasitet per time øker betraktelig da du får vasket flere runder på kortere tid. Vær klar over at dette avhenger av modell og kombinasjon av vann- og strømtilkobling.
 • Temperatur, holdetid og hygiene: Profesjonelle maskiner vasker med nokså like grader som ordinære konsumentmaskiner, men forskjellen er at profesjonelle oppvaskmaskiner kjører en hygienisk sluttskylling (80-85 grader) i tilstrekkelig tid for å sikre et hygienisk resultat. Dette hindrer bakteriespredning. Vær oppmerksom på at en profesjonell oppvaskmaskin ikke vasker i 80-85 grader under hele vaskeprosessen, men kun avslutningsvis.
 • Tilpasning og funksjoner: Vanlige oppvaskmaskiner har ofte standardiserte vaskesykluser, mens profesjonelle oppvaskmaskiner tilbyr avanserte tilpasningsmuligheter, slik som desinfiseringsprogrammer og variabel pumpehastighet (bidrar blant annet til en mer skånsom og tilpasningsdyktig oppvaskprosess). Enkelte modeller har også mulighet for å velge midlertidig språk – en stor fordel om maskinen skal benyttes av flere brukere.
 • Kvalitet: Profesjonelle maskiner er bygget med robuste materialer, som syrefast stål, for å tåle hyppig bruk og sterkere rengjøringsmidler. Varmeelementene er også kraftigere. 
 • Strømtilkobling: Enkelte oppvaskmaskiner leveres med fleksibel elektrisk tilkobling hvor du kan velge mellom 230 volt eller 400 volt på maskinen. Har du 230 volt strømstyrke i veggen, må du kjøpe 230v oppvaskmaskin, og tilsvarende for 400 volt.
Vinglass opp ned inne i en oppvaskmaskin

Dette må du tenke over når du velger oppvaskmaskin

Edin Korkman understreker at det slett ikke er slik at alle bedrifter automatisk har behov å investere i en profesjonell oppvaskmaskin:

– For små bedrifter med begrenset oppvask kan en standard oppvaskmaskin være mer enn tilstrekkelig. Og selv om profesjonelle maskiner er kostnadseffektive over tid ved høy bruk, er de samtidig dyrere i innkjøp. Dette er et regnestykke hver enkelt bedrift må vurdere, mener Korkman.

– For bedrifter som restauranter og helseinstitusjoner med strenge hygienekrav, er det gjerne en selvfølge at man investerer i en profesjonell maskin. For mange andre bedrifter vil det dreie seg om en totalvurdering, tilføyer Korkman. 

Tips! Husk at du også kan endre innredningen på vanlige maskiner slik at de er bedre tilpasset bedriftens behov. For eksempel kan du sette inn flere kurver for å få plass til flere glass og kopper.

Her er fire ting du må tenke over:

 • Kapasitet og størrelse. Hva slags type servise skal vaskes – og hvor mye? Hvor skal maskinen stå – og skal den brukes av flere? Større bedrifter med høy oppvaskfrekvens trenger maskiner med større kapasitet. Sjekk også maskinens fysiske størrelse for å sikre at den passer i bedriftens kjøkkenområde. 
 • Effektivitet og hastighet. Hvor mange sykluser kjøres hver dag? En rask vaskesyklus er viktig i et travelt kjøkken for å holde oppvaskhaugen unna – men er ikke nødvendigvis like viktig om det bare dreier seg om noen kaffekopper og tallerkener fra lunsjen.
 • Rengjørings- og hygienekrav. Vurder hvilken type rengjøringsteknologi og hygienefunksjoner som er nødvendige for din type virksomhet. 

Tips! Har du behov for desinfeksjon? Om oppvask og bestikk skal desinfiseres, må du ha en maskin som kan skylle ved 85 grader i minst 3 minutter.

Asko dw60 quick pro integrert oppvaskmaskin i modern kjøkken
Forskjellen på hygiene- og desinfeksjonsprogram

Profesjonelle oppvaskmaskiner kommer med både hygiene- og desinfeksjonsprogram, men hva er egentlig forskjellen? Kort fortalt handler det om nivået av renslighet og sikkerhet programmene gir. Hygieneprogrammet fokuserer på synlig renslighet, mens desinfeksjonsprogrammet sørger for at oppvasken ikke bare er ren, men også fri for skadelige bakterier og patogener. Valget av program avhenger av de spesifikke kravene og forskriftene til serveringsstedet eller institusjonen og hva slags oppvask som rengjøres.

5 smarte funksjoner i profesjonelle oppvaskmaskiner
 • Desinfisering. Profesjonelle maskiner tilbyr desinfiseringsprogrammer som tilfredsstiller strengere krav til hygiene, noe som er kritisk for mange bedrifter eller institusjoner.
 • Variabel pumpehastighet. Tilpass vasking med variabel pumpehastighet. For eksempel: Høyt trykk for ølglass og lavt trykk for plastprodukter.
 • Varmt- eller kald vanntilkobling. Denne funksjonen sparer energi og gir bedre vaske- og tørkeresultater, for eksempel kan glass skylles med kaldt vann slik at de ikke trenger å avkjøles før bruk.
 • Syrefast rustfritt stål. Interiøret i en profesjonell maskin tåler sterkere kjemikalier og hyppigere bruk.
 • Mer kraft og raskere vasketider. Med mer kraft og varmtvannstilkobling kan vasketiden reduseres betraktelig, faktisk helt ned til fem minutter på enkelte modeller.

– Dette er funksjoner som mange av de profesjonelle maskinene leveres med, men sjekk produktspesifikasjonene før du bestemmer deg. Profesjonelle oppvaskmaskiner er stort sett enkle i bruk, med gode muligheter for å tilpasse språk og sette opp egne vaskeprogrammer. I tillegg har flere av maskinene avanserte funksjoner som tvungen viftetørk og automatisk såpedosering. Ta en tur til ditt nærmeste Elkjøp-varehus og få hjelp til å finne maskinen som passer aller best til din bedrift, avslutter Korkman.
 

Profesjonelle oppvaskmaskiner

Se flere profesjonelle oppvaskmaskiner