Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
seks personer ser på mobiltelefonene sine

9 tips for å få mer ut av smarttelefonen din

En mobiltelefon kan hjelpe deg mye i hverdagen, så lenge du vet hvordan. Den kan gi deg timevis med underholdning, hvis du har husket å lade den. Den kan holde lenge, hvis du passer godt på den. Den kan ta vare på gode minner, og de blir ekstra gode, hvis du lærer hvordan man tar bedre bilder med mobilkameraet. En mobiltelefon kan hjelpe deg med å holde kontakten med de du er glad i, enten du velger å ringe, skrive eller sende bilder. Her gir vi deg 9 tips til hvordan du kan få enda mer ut av duppeditten du alltid har med deg.
Person holder ødelagt telefon

1. For deg som er litt klønete…

…eller bare uheldig. Vi har alle opplevd å glippe telefonen, og noen ganger er vi heldige nok til at den lander mykt eller i den rette vinkel. Andre ganger er vi uheldige og mister den på et hardt flisegulv med skjermen ned, slik at den knuses. I slike tilfeller ville det hjulpet med et deksel eller en skjermbeskytter som kan beskytte telefonen mot de verste slag og riper. Vi kan til og med hjelpe deg med å montere skjermbeskyttelsen. Hvis du er redd for at telefonen skal få seg en dukkert, er det praktisk med en vanntett telefon. Se etter en telefon med IP-sertifisering IP67 eller IP68. Du kan lese mer om denne type sertifisering her.

Person holder mobiltelefon og powerbank

2. Til deg som har lett for å glemme…

Oppdaget du først nå at der kun er 3% batteri igjen på telefonen? Og at du ikke vil ha tilgang til en stikkontakt før om flere timer? Og at du venter en viktig samtale eller at du har mye du trenger å gjøre på telefonen? Her kan en powerbank redde deg - forutsatt at den er ladet opp vel å merke. Sitter du i bilen, kan en billader også hjelpe deg i nødens stund. Visste du at det mest gunstige ladetidspunktet er når telefonen nærmer seg 40%? Slik vil batteriet leve lenger. Få flere tips om lading her.

Kvinne tar muffins ut av ovnen

3. Til deg som har bruk for hjelp…

Du har sikkert brukt videoanrop til å prate med venner og familie. Denne typen kommunikasjon er på mange måter genial når du har behov for å se noen du savner og som er langt borte. Ikke bare kan du se ansiktene deres, du kan også få sett den nye leiligheten til kompisen din, eller en tegning fra nevøen din. Men har du tenkt på at det også kan hjelpe deg med praktiske ting i hverdagen? Du kan ringe bakemesteren i familien og få bekreftet om det er slik kaken skal se ut. Eller du kan ringe din nevenyttige venn og spørre hvilken knapp du skal trykke på for å slå av sikringene. Med videosamtaler kan du gjøre avstanden mindre og få hjelp til det meste.

Mann sitter i en sofa og ser på smartklokken sin

4. Til deg som ikke vil gå glipp av noe…

Noen ganger blir vi litt for klistret til våre smarttelefoner, og i andre situasjoner er man nødt til å legge dem bort. Men hva hvis noen ringer eller skriver om viktige ting i mellomtiden, tenker du kanskje? Et kompromiss kan være å skaffe seg en smartklokke. Med en slik på armen kan du motta varslinger når noen skriver eller ringer og raskt se om det er viktig eller ikke, kun ved å se ned på håndleddet. En smartklokke kan også være god å ha hvis du ofte har mobilen på lydløs og ikke oppdager når noen ringer. Da vil du kunne se eller kjenne det på håndleddet slik at du raskere kan reagere.

Mann ligger i en sofa og ser på smarttelefonen sin

5. Til deg som har lett for å kjede deg…

En smarttelefon er nesten blitt mer et underholdningsmedium enn et kommunikasjonsverktøy. Du kan surfe på nettet, sjekke Facebook, Instagram og så videre, samt spille spill, lese e-bøker, se filmer og TV-serier og lytte til musikk, lydbøker, podkaster eller radio. Vet du hva du skal se etter hvis du vil kjøpe en telefon med en skjerm som er velegnet til å streame film og serier på? Hvis ikke kan du finne gode forslag her. Det finnes også mange forskjellige typer mobilholdere eller deksler som gjør det enklere å se filmer og TV-serier, fordi du selv ikke trenger å holde telefonen din.

 Person tar bilde av strand og badebro med mobiltelefonen sin

6. Til deg som vil ta vare på gylne øyeblikk…

Mobiltelefonen er ofte førstevalget når det kommer til å ta bilder. Den er nemlig lett tilgjengelig, og kvaliteten på mobilkameraer er blitt såpass gode at du kan ta virkelig gode bilder. Men gode bilder tar ikke seg selv. I vår guide kan du få tips til hvordan du kan ta bedre bilder, samt tips om smarttelefoner med gode kamera. Hvis du trenger hjelp til å få mer stabile bilder, kan du også kjøpe holdere, stativer eller kamerastativ.

Person holder telefon foran Eiffeltårnet

7. Til deg som liker å utforske…

Å ha med seg mobiltelefonen på reisen kan redde dagen. Den kan hjelpe deg med å finne frem, og med de rette appene, kan den også hjelpe deg med å finne spennende severdigheter, eller en koselig plass å spise når det er tid for en matbit. Videre kan du lagre flybilletter og få beskjed hvis flyet er forsinket. Telefonen kan også fortelle deg hvordan været blir slik at du vet hva du skal pakke med deg. I tillegg kan den si hva klokken er hjemme i Norge, slik at du ikke ved et uhell ringer hjem midt på natten fordi du glemte å tenke på tidsforskjellen. Det finnes også apper som kan hjelpe deg med å finne nærmeste toalett, og hvis språket er utfordrende, kan Google Assistent (og til dels Siri) hjelpe deg med å oversette både skrift og tale. Dermed kan du for eksempel spørre «kan jeg låne toalettet» på alle språk.

Kvinne videochatter med mann

8. Til deg som elsker en som er langt borte…

Hvis du fikk oversettelsesfunksjonen på telefonen din til å fungere såpass godt at du traff drømmekvinnen eller drømmemannen på ferie, så kan den heldigvis også hjelpe deg med at holde kontakten. Du vil også kunne holde kontakten med vennen din som bor i utlandet, eller familien, hvis du selv har flyttet ut i den store verden. Men mange lange samtaler til utlandet kan bli dyrt, så husk å sjekke abonnementet, slik at det ikke blir økonomien som setter en stopper for kjærligheten. Hvis du har nok mobildata eller ringer når du er koblet til wi-fi, vil også videosamtaler kunne være en praktisk løsning.

Kvinne sitter ved et bord og snakker i telefonen

9. Til deg som alltid ringer…

Er du av typen som liker å holde kontakten med alle dine kjære? Og synes du det er hyggeligere å snakke enn å skrive? Da er mobiltelefonen kanskje din beste venn. Sørg for å skaffe deg et abonnement med fri tale, eller i hvert fall at du får mye inkludert taletid. Kom gjerne innom en av Elkjøps butikker hvis du vil vite mer om våre abonnementer. Det er også en god idé å finne en telefon med en god høyttaler og mikrofon, slik at både du og personen du snakker med vil høre hverandre tydelig. Hvis samtalen blir lang, kan det også være lurt med ekstra lang batterilevetid (se eventuelt tips nr. 2)

Les mer om Elkjøps produkter: