Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
To hender holder misfarget sølvtøy

Vasker du sølv i oppvaskmaskinen?

Opplever du å få hvite flekker og gul misfarging på sølvtøyet etter at det har vært i oppvaskmaskinen? Sølvtøy kan fint vaskes i oppvaskmaskinen, så hva er årsaken? Vår ekspert deler sine beste tips for et skinnende rent resultat - hver eneste gang!

Alt sølvtøy kan i utgangspunktet vaskes i oppvaskmaskinen, sier Mathilde Marthinsen, markedskoordinator hos Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk i Tønsberg. Har du lurt på om du kan vaske sølv i oppvaskmaskinen er du ikke alene. Marthinsen kommer fra Norges største sølvprodusent, og deler sine beste vasketips til sølv i oppvaskmaskinen. Og kanskje viktigst av alt: hva du ikke bør gjøre.

Sølvkniv, skje og gaffel ligger på tallerken

Sølvet har godt av å brukes ofte

Før i tiden var det kun vanlig å bruke sølvtøyet når festlighetene stod for tur. Og sølvet ble møysommelig pusset skinnende blankt kvelden før. I dagens hektiske hverdag er kanskje ikke tanken på et par timer med sølvpuss det helt store, og da er oppvaskmaskinen en god venn å ha. Vasker du sølv i oppvaskmaskinen er det flere ting du bør tenke på, så du er sikker på at det holder seg pent lenge.

For det er faktisk ikke slik at sølvet bevares best ved kun å brukes i noen få anledninger. Du bør helst bruke det hver dag. Ikke bare trenger det mindre vedlikehold, det er også hygienisk riktig å spise med på grunn av sine antibakterielle egenskaper.

”Merk at man kan risikere at sølvtøyet blir gult hvis det vaskes sammen med kjeler”, forteller Marthinsen og fortsetter: ”Det er også lurt å skille sølvbestikket fra annet bestikk, slik at de ikke står inntil hverandre i bestikkskuffen. Sett sølvbestikket i et annet kammer enn der du har stål, så unngår du unødvendig misfarging."

Den ene halvparten viser pulver som helles i oppvaskmaskinen. Den andre halvdelen viser en oppvasktablett som legges i maskinen

Velg riktig oppvaskmiddel

Mange tror at det er egne vaskeprogram til sølvet i oppvaskmaskinen, men det er faktisk ikke nødvendig. Materialet er solid, og tåler det meste av både varme og intensitet. I stedet bør du teste ut ulike vaskemidler og finne det som passer ditt springvann best. ”Kalkinnholdet i vannet rundt omkring i Norge er forskjellig, og kan skape en reaksjon i sølvet med noen typer vaskemiddel”, forteller Marthinsen.

Hun råder derfor til å prøve deg frem med ulike typer oppvaskmiddel. Heldigvis skal det ikke mer til enn å tørke bort flekkene med en myk klut, så er sølvet like pent. ”Finn et oppvaskmiddel med glansemiddel, så slipper du disse flekkene”, sier hun.

Hvis sølvet ditt har vært pakket bort en stund og vært i kontakt med oksygen, kan det ha blitt gult og misfarget. Hvis så er tilfelle, kan dette pusses vekk med pussemiddel, etterfulgt av en runde i oppvaskmaskinen. Så er du sikker på at alt er både rent og hygienisk etter pussen.

Dette sølvet kan du ikke putte i oppvaskmaskinen

Selv om alt sølvtøy i utgangspunktet kan vaskes i oppvaskmaskin, er det noen ting det er best å ta for hånd. ”Har du lysestaker med filt under seg, kan denne løsne i maskinen” forteller Marthinsen. Og har du vært så heldig å for eksempel arve en hundre år gammel kniv, er denne også best å vaske opp for hånd. Ellers kan skaftet løsne, dersom knivfestet ikke er godt nok. ”Resten kan du trygt putte i oppvaskmaskinen”, sier hun.

Les mer om: