Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Ta bedre bilder med kameraet på din smarttelefon

10 tips når du skal ta bilder med smarttelefon

Kameraene i dagens smarttelefoner blir bedre og bedre. Selv om de ikke tar like gode bilder som mer avanserte kamera, har de en klar fordel - du har dem alltid lett tilgjengelig. Vi hjelper deg å få mest mulig ut av kameraet på din smarttelefon, slik at du får enda finere bilder.

1. Finn det beste smarttelefonkameraet

De fleste smarttelefoner i dag har et utmerket kamera, men er du spesielt opptatt av å ta gode bilder bør du legge ekstra vekt på kameraet når du kjøper ny smarttelefon. Det er ofte her telefonene skiller seg fra hverandre. Her er en liste over ting du bør sjekke:

Blenderåpning: Blenderåpningen brukes for å justere mengden lys som treffer sensoren. En lavere verdi gir en større åpning, slik at sensoren blir utsatt for mer lys. Jo mer lys, jo bedre bilder.

ISO: Hvis du ikke har nok lys til å ta gode bilder skrur kameraet opp ISO-nivået. Dette hjelper på lysnivået, men kan også gi kornete bilder. Sjekk hvor høyt ISO-nivået kan gå før det blir kornete.

Megapiksler: Jo flere piksler, jo flere detaljer og bedre oppløsning får du. Dette er riktignok viktigst om du ønsker å skrive ut eller vise frem bildene dine i stort format.

Bildestabilisering: Denne funksjonen reduserer risting på bildene dine.

Skjerm: Skjermen er søkeren din, så jo større skjermen er, jo mer ser du. Og Høyere skjermoppløsning gjør at bildene ser bedre ut på telefonen din.

Lagring: Bilder tar opp plass, så sjekk at det er nok lagringsplass på telefonen eller at den har mulighet for å utvide med et SD-kort ved behov.

Andre kamerafunksjoner: Har kameraet andre funksjoner du kunne tenke deg, som panorama, bokeh, super slow motion, osv.?

Hvis du ønsker en mer utfyllende test av smarttelefonkamera kan du lese mer hos DxO Mark - en side som spesialiserer seg på kameratesting

Husk å holde linsen ren

2. Hold objektivet rent

Dette er et enkelt tips, men det utgjør en stor forskjell på bildene dine når objektivet ditt er fritt for støv og fettete fingeravtrykk. Du finner også rengjøringssett til mobilen hos Elkjøp.

Få mindre risting på bildene med en selfiestang

3. Hold kameraet i ro

Det er alltid irriterende når blinkskuddet ditt ble uklart på grunn av risting. Et kjapt tips som kan hjelpe er å støtte hånden eller armen du holder kameraet med på for eksempel et bord eller en vegg. For enda mindre risting kan du kjøpe et stativ eller en selfiestang som hjelper deg Se Elkjøps utvalg av selfiestenger og stativer.

Bruk knappen på headsettet ditt som utløser

4. Bruk en annen utløserknapp

Du kan stille inn telefonen slik at for eksempel volumknappen fungerer som utløser, slik at du får et litt bedre tak på telefonen når du tar bilder, sammenlignet med når du bruker den tradisjonelle utløserknappen. Du kan også koble til headsett og bruke knappen på headsettet til å ta bilder. Og sist, men ikke minst: Du kan også stille inn telefonen med timer, slik at du har et par sekunder på deg fra du trykker på utløseren til bildet tas. Dermed får du tid til å både få ro på hånden og smilet på plass.

Bildekomposisjon er viktig

5. Få komposisjonen på plass

Bildekomposisjonen spiller en stor rolle for om bildet blir et blinkskudd eller litt kjedelig. Selv om du ikke er en profesjonell fotograf er det et par komposisjonstips det er verd å huske på:

Hold horisonten rett: Det kan være distraherende når en linje som burde være vannrett - som for eksempel horisonten - er skjev. Du kan aktivere hjelpelinjer på telefonkameraet som hjelper deg på plass.

Flytt hovedmotivet ditt bort fra midten: Bildet kan bli litt flatt og kjedelig hvis movedmotivet ditt er i midten av bilder. Prøv å flytte det litt til siden. Se for deg at du deler skjermen din i et 3x3-gitter, og plasser så motivet på en av gitterstrekene, eller der to streker krysser hverandre.

Gi litt plass: La det være litt luft i kantene.

Sjekk hjørnene: Sjekk om det er noe som forstyrrer bildet, som for eksempel en fingertupp som har sneket seg med i hjørnet på bildet.

Skift synsvinkel: Prøv for eksempel å stå på en stol for å ta bildet ovenfra.

Skygg for solen med hånden din

6. Skygg for solen

Sollys kan bli en kul effekt, men det kan også ødelegge bildet slik at du ikke ser motivet. I skarpt sollys kan du skygge med hånden over telefonen, og dermed få bedre og klarere bilder.

Du kan selv styre fokus i bildet ditt

7. Velg fokus

De fleste telefonkamera har autofokus, men det er ikke alltid de fokuserer der du ønsker. Derfor er det en god idé å velge fokus manuelt. På de aller fleste telefoner gjør du dette ved å trykke på skjermen der du ønsker å fokusere. Deretter dukker det opp en sirkel eller firkant der du trykket, og dette vil fremstå tydeligere enn resten av bildet.

Ta massevis av bilder med din smarttelefon

8. Ta mange bilder

Siden du ikke trenger å tenke på filmruller eller fremkalling er det bare å skyte løs med kameraet. Det eneste du trenger er lagringsplass, og hvis ikke telefonen har nok innebygget plass, kan du ofte utvide med et SD-kort. Jo flere bilder du tar, jo større er sjansen for at ett av dem blir helt perfekt. Ta en hel bunke med bilder og sorter dem etterpå, enten på telefonen eller på en større skjerm.

Lagre bildene dine i skyen

9. Ta vare på bildene dine

Når du har brukt tid på at ta alle disse vakre bildene er det viktig å lagre dem et annet sted enn på telefonen. Ikke bare tar de opp plass, men du risikerer også at telefonen blir stjålet eller går i stykker, og så er bildene dine borte for alltid. Du kan stille inn telefonen din til å automatisk lagre bildene dine i en skytjeneste som Google Drive eller Apple iCloud. Begge disse tjenestene har gratis lagring av en viss mengde data. Når du har brukt opp denne plassen kan du også kjøpe mer. Du kan også kjøpe et familieabonnement til Elkjøp Cloud.

Skriv ut bildene dine med en Sprocket

10. Vis frem bildene dine

Når du har lyst å vise frem bildene dine er det mange måter å gjøre det på. Du kan legge dem ut på Facebook eller Instagram, eller du kan lage en lysbildefremvisning og vise frem når venner eller familie kommer på besøk. Vi ønsker også å foreslå to alternative, morsomme måter å vise frem bildene dine på:

  1. Miniskriver: Skriv ut bildene dine raskt og enkelt rett fra smartelefonen din med en Sprocket og klistre dem opp på veggen, bruk dem som bordkort eller hva du enn kan komme på.
  2. Lag en kaffekopp, et mobildeksel, et veggbilde, en kalender eller en hel bok med bildene dine. Med Elkjøpsfotoservice Cewe, kan du lage mange forskjellige typer fotogaver, enten til deg selv eller til familien din.

Les mer om Elkjøps produkter: