Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
falske eposter

Slik kan falske meldinger lure deg!

- Via e-post, tekstmelding, sosiale medier og på nett.

Med raske og enkle måter å kommunisere på opplever vi en stadig økning i antall svindelforsøk, godt kamuflert som et rasende godt tilbud. Vi vet at det også gjøres i vårt navn – og derfor vil vi gi en liten advarsel til alle våre kunder. Les mer om de ulike svindelmetodene og hvordan du kan gjenkjenne de her. 

De falske tilbudene kommer gjerne i form av e-poster, tekstmeldinger eller via sosiale medier. Innholdet spenner fra konkurranser og undersøkelser hvor man kan få produkter, til at man er trukket ut som en av få utvalgte som får kjøpe blant annet den nyeste iPhone-modellen eller en Samsung-TV på 55 tommer til 5 kroner. Ofte er det også et tidsaspekt involvert der kunder blir anbefalt å være raskt ute for å sikre seg premier.

Meldingene ser tilsynelatende ut til å være fra oss, og både logo og annet grafisk uttrykk benyttes for å lure deg. Og det skjer i stor skala. Faktisk mottar vi så mye som et titalls henvendelser til vårt kundesenter om merkelige e-poster, meldinger og poster på sosiale medier. Dette gir grunn til bekymring for oss, og vi anmelder alle forhold løpende.

Dersom du mottar noe du syns virker litt suspekt ønsker vi å høre fra deg så fort som mulig. Kontakt oss på våre Facebook-sider eller gjennom kundeservice på telefon 21 00 21 21 dersom du er i tvil om en mottatt melding er ekte. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite!

Hvordan ser du at det ikke er ekte?

Det er flere signaler som bør få det til å ringe en liten bjelle. Så selv om det er lett å la seg rive med, ber vi deg være obs på følgende:

Avsenderadresse

Virker avsenderadressen rar eller samsvarer den ikke med vår nettsideadresse? For Elkjøp sin del sendes alle offisielle nyhetsbrev fra e-posten noreply@elkjop.no. Alle kundekvitteringer sendes fra noreply@elkjop.no eller donotreply@elkjop.no. Vi benytter oss ikke av noen andre plattformer eller mailkontoer når vi sender ut ting.

Man kan derfor si at dersom ikke avsenderadressen på en e-post som tilsynelatende kommer fra Elkjøp ender på «elkjop.no», så har man all grunn til å være skeptisk.

Andre avsendere

I flere av de svindelforsøkene vi oppdager er avsender en annen enn Elkjøp. Dette kan f.eks. være Posten Norge eller et annet transportselskap. Dersom du blir bedt om å hente en pakke du ikke har bestilt, anbefaler vi at du ser bort fra denne og sletter meldingen.

Tidsaspekt

Dersom det er en konkurranse eller et tilbud sendt i e-post der du får beskjed om å handle raskt, der det gjerne telles ned på antall produkter eller på en klokke, da kommer det ikke fra oss. Vi har dagstilbud, noen ganger Happy Hour og andre ganger helgetilbud, men vi har aldri nedtelling.

Betalingsinformasjon

Dersom du blir bedt om å legge igjen en eller annen for betalingsinformasjon så må du IKKE gjøre det. Det vil aldri koste penger å bli med på en konkurranse hos oss, og vi ber kun om kortopplysninger i kassesystemet i nettbutikken vår.

Sjekkliste

For å gjøre det enda enklere for deg å identifisere en falsk melding kan du bruke denne lille sjekklisten.

  • Du må betale for å få en premie.
  • Avsender ber om kortinformasjon.
  • Du utsettes for tidspress, gjerne i form av en klokke som teller ned.
  • E-postadressen ser mystisk ut.
  • Meldingen preges av dårlig rettskriving.
  • Konkurransen eller tilbudet ikke finnes på firmaets offisielle sider.

Og du – vi setter stor pris på om du melder fra til oss så fort du mottar noe du ikke føler deg helt trygg på! Vi trenger din hjelp til å bli kvitt dette voksende problemet.

Nedenfor ser du noen av eksemplene som vi eller våre kunder har kommet over.

Falske nettsider

I tillegg til at man får falske gaver og premier tilsendt på epost, mobil og andre steder finnes det også en rekke nettsider som utgir seg for å være noe annet enn hva de er. Blant nettstedene som har opplevd svindel finner man VG. En falsk versjon av nettavisen gir inntrykk av at Elkjøp selger QLED TV-er til en usansynlig lav pris. Disse sidene er laget skremmende likt originalen, og for mannen i gaten kan det være vanskelig å skille det ekte fra det uekte.

Les mer om dette og andre tilfeller her.