Logo Elkjøp
Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter

Falske sms og eposter

Slik kan falske e-post og SMS lure deg for penger

Flere nordmenn har de siste månedene mottatt falske tilbud og konkurranser fra Elkjøp både på e-post og på SMS. Slik gjennomskuer du svindlerne.

De falske tilbudene kommer i form av eposter og tekstmeldinger. Innholdet spenner fra konkurranser og undersøkelser hvor man kan få produkter, til at man er trukket ut som en av få utvalgte som får kjøpe blant annet en iPhone 6 og en Samsung-TV på 55 tommer til 5 kroner. Ofte er det også et tidsaspekt involvert, og kunder blir anbefalt å være raskt ute for å sikre seg premier.

Svindel-epostene og -SMSene ser ut som de kommer fra Elkjøp, fordi kjedens grafisk uttrykk og logo er benyttet. Det er et klart brudd på kjedens varemerke.
Generelt har faktisk har så mange som seks av ti nordmenn mottatt falske e-post eller SMS fra noen som utgir seg for å være en kjent bank eller butikkjede, viser en undersøkelse meningsmålingsselskapet YouGov står bak. Nå advarer man folk mot å ukritisk klikke seg videre i disse falske henvendelsene.

- Vi mottar daglig noen titalls henvendelser fra folk som har benyttet seg av disse falske tilbudene, derfor advarer vi nå. Vi oppfordrer alle til å sjekke nøye både avsenderadressen og innholdet før de klikker seg videre og ikke minst før man legger igjen bankkortinformasjon, sier Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge.

Et av siste skuddene på stammen i rekken av svindelforsøk er en invitasjon til "Elkjøp Bingo", der man tilsynelatende kan spille for 5 kroner for så å ha muligheten til å vinne premier. Har du fått e-posten om dette bør du slette den umiddelbart.


– Kontakt oss på våre Facebook-sider eller gjennom kundeservice på telefon 81532000 dersom du er i tvil om e-poster eller SMS-er er ekte. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite, sier Bakke.


Det finnes et stort nettverk av bedrifter som driver business på å etterligne store varemerker, og nettsvindlerne har blitt stadig ivrigere og flinkere til å etterligne kjente og kjære logoer og kjennemerker.


Vanskelig å finne ut hvem som står bak

- Det er en type svindel som er blitt utrolig vanlig. Mange store norske kjente bedrifter, deriblant Elkjøp, har i løpet av det siste året blitt etterlignet for å lokke penger fra godtroende nordmenn. Det er vanskelig å finne frem til hvem som står bak for de er flinke til å gjemme seg bak et nettverk av ulike selskaper, sier høgskolelektor Tom Heine Nätt ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold.

Nätt er en av forfatterne bak boken «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer». Han sier at nordmenn som blir lurt og som blir trukket penger trolig kan se langt etter å få tilbake det tapte.


– De setter opp konkurranser der du kan vinne fine premier. Men med liten skrift står det at dersom du melder deg på, tegner du samtidig et abonnement der de kan trekke penger fra kontoen din hver måned. Siden du har haket av at du har lest vilkårene, er det vanskelig å kreve pengene tilbake, sier Nätt.


For Elkjøp sin del sendes alle offisielle nyhetsbrev fra epost-adressen noreply@elkjop.no. Alle kunde-kvitteringer fra adressen informasjon.cc@elkjop.no. Generelt sett kan man si at dersom ikke avsenderadressen på en mail som ser ut som den kommer fra Elkjøp ender på «elkjop.no», så har man grunn til å være skeptisk.

Jobber med å stoppe mailene

- Vi forfølger alle brudd på bruk av Elkjøps varemerke, og jobber også med å stoppe disse forsøkene på svindel. Dessverre er det ikke enkelt, da de som står bak utsendelsene er dyktige på å gjemme seg. Så lenge vi ikke vet hvem som står bak, har vi heller ikke mulighet til å stoppe utsendelsen av falske tilbudene, sier Fredrik Tønnesen i Elkjøp.


De siste forsøkene på svindel har hatt overskrifter som: «Gratulerer – du er en av 100 utvalgte kunder» og «Du har blitt utvalgt til å delta i denne eksklusive undersøkelsen».


Man har også sett at overskriften "Det er en pakke til deg i dag. Hent den nå" har blitt tatt i bruk. Teksten i mailen videre er som følger: "10 kunder fra hele landet har blitt valgt ut i vår mest sjenerøse promotering i 2016. Og du er en av disse 10 utvalgte".


SMSene som er sendt ut lyder blant annet slik: Gratulerer! Du har blitt valgt ut til e motta ett gratis Samsung 55" UDH Smart TV - fe premien din her. Teksten etterfølges av en link fra et nettsted ved navn newzoutlet, en aktør Elkjøp ikke samarbeider med eller har samarbeidet med tidligere. Svindlere har også ved tidligere tilfeller laget falske Facebook-sider som ligner på Elkjøps sine egne, men som inneholder langt mindre materiale enn originalen.


– Svindlerne er blitt flinkere. Tidligere lignet presentasjonen deres på oss. Nå er den helt lik. De banale skrivefeilene er luket bort, og logoen er nøyaktig lik vår egen. Du må ha på kritiske briller for å se forskjeller. Derfor er de så farlige, sier Elkjøp-sjefen Bakke.


Biter du på agnet, risikerer du at betalingsinformasjonen din kommer i hendene på folk som ikke bør ha den. Svindlerne kan bruke informasjonen til det de ønsker, nemlig å trekke penger fra kontoen din uten at du legger merke til det.


E-posten er trolig falsk dersom:

  • du må betale for å få en premie
  • avsender ber om betalingskortinformasjon
  • du utsettes for tidspress, gjerne i form av en klokke som teller ned
  • e-postadressen ser mystisk ut 
  • meldingen preges av dårlig rettskriving
  • konkurransen eller tilbudet ikke finnes på firmaets offisielle sider


Nedenfor ser du noen av eksemplene som vi eller våre kunder har kommet over

Merke

Søkeordforslag

-

Søkeordforslag