Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Projektorguide

Projektor - Hvilken skal du velge?

Trenger du hjelp til å velge rett projektor? Gjennom fem enkle steg skal vi forklare det viktigste du bør tenke på når du velger projektor.

Steg 1. Hva skal projektoren brukes til?

presentasjon

Presentasjon

Vil du ha en god presentasjonsprojektor bør du først se etter høy lysstyrke og kompatibilitet med formatet 4:3 (vanlig for presentasjoner). En projektor med over 2000 ANSI lumen, passer generelt bra for presentasjoner. Det finnes også en rekke projektorer med kort kasteavstand (short throw). Disse projiserer et stort bilde på kort avstand, og passer godt for møterom.

Se våre projektorer for presentasjoner 

hjemmekino

Hjemmekino

Når du velger en projektor som skal brukes til hjemmekino, bør du først og fremst tenke på to ting: Lysstyrke og sortnivå. God lysstyrke og godt sortnivå gir til sammen god bildekvalitet. Med en lysstyrke på mellom 1800 og 2500 lumen, passer projektoren godt til hjemmekino. Det vanligste formatet for hjemmekino er 16:9.

Se våre projektorer for hjemmekino 

Bærbare projektorer

Bærbar

Når det kommer til bærbare projektorer, er det som regel vekt og størrelse som er avgjørende faktorer. Er du mye på reisefot, og kun skal bruke projektoren til små forsamlinger, holder det ofte med en liten bærbar projektor. Skal projektoren brukes i lyse rom og for store forsamlinger, blir det en større og tyngre projektor som ofte veier 2-5 kg. Mange av de portable projektorene har enkle integrerte høyttalere.

Se vårt utvalg av bærbare projektorer

Miniguide til lysstyrke

bilde av jublende mennesker foran projektor som viser fotball

Hjemmekino

Lysstyrken i en projektor måles i ANSI-lumen. For hjemmekino er kontrastverdien viktigere for den totale bildeopplevelsen, enn selve lysstyrken i seg selv. En hjemmekinoprojektor bør ha en lysstyrke mellom ca 1000 og 2500 lumen. Det er to hovedfaktorer som i stor grad avgjør hvor mange ANSI-lumen du trenger: Skjermstørrelse og omgivende lys.

- Til lyse rom bør du bruke en projektor med høy lysstyrke (1600 lumen og oppover). 
- Til mørke rom bør du bruke en projektor med lavere lysstyrke.
- Jo større skjerm og jo sterkere omgivende lys, jo høyere verdi på ANSI-lumen trengs.

bilde av jublende mennesker foran projektor som viser fotball

Presentasjoner

1000 ANSI – Disse projektorene ligger ofte i det lavere prissegmentet. Husk at selv om lysstyrken er lav, trenger det ikke bety at bildet blir dårlig.

1000 - 2000 ANSI – Disse projektorene er egnet for normalt store rom og forelesningssaler. Lyset i rommet bør minimeres for at bildet skal bli så bra som mulig.

2000 - 3000 ANSI – Disse projektorene er egnet for store rom og forelesningssaler. Projektoren er lyssterk nok til å brukes i et rom med dagslys. Bildet kan forstørres uten at kvaliteten forringes nevneverdig og kan dermed brukes til større forsamlinger.

3000 ANSI lumens og oppover - Disse projektorene gir de lyseste bildene, og brukes ofte til større forsamlinger som for eksempel konserter, eller i nattklubber.

Steg 2. Hvilken teknologi skal jeg velge?

LCD (Liquid Crystal Display) 

LCD-teknikken separerer lyset rødt, grønt og blått med hvert sitt bildepanel for å bygge opp bildet. De flytende krystallene i panelet blokkerer, eller slipper gjennom lys i varierende grad for å oppnå fargenyanser. Et prisme samler opp de tre fargene til et helhetlig bilde.

LCD

Pluss: Høy lysstyrke og klare farger. Gir generelt flere ANSI lumen enn DLP og fungerer bedre i lyse rom. Bedre for statiske bilder, eller bilder med høy kontrast.

Minus: Kortere levetid og litt dårligere sortnivå enn DLP. På grunn av LCD-panelene, blir som oftest yttermålene større på en LCD-projektor, enn på en DLP-projektor.

Våre projektorer med LCD

DLP (Digital Light Processing) - Passer til film

DLP-teknikken belyser et refleksivt chip som inneholder et tusentalls små mikrospeil, en for hver piksel. Speilene kan vinkles for å reflektere varierende mengde lys. Lyset farges siden via et roterende hjul, med tre fargefelter (foruten de aller dyreste DLP-projektorene).

DLP

Pluss: Lang levetid, høy kontrast og godt sortnivå. Unngår konvergensfeil, da samme piksel bestemmer alle farger. Oftest filterfri konstruksjon. Du slipper i så fall å tenke på renhold og bytte av filter. Projektorene er vanligvis fysisk små, og kan lett transporteres.

Minus: Det kan oppstå regnbueeffekt (små skygger i rødt, blått eller grønt kan ses). Dette kan inntreffe når hvite objekter beveger seg på en mørk bakgrunn. De fleste moderne projektorer har overvunnet dette problemet med bedre chips og høyere rotasjon på fargehjulet.

 

Våre projektorer med DLP

Lampen og dens levetid

En DLP- eller LCD-projektor kan enten få lyset fra en LED-lampe eller en vanlig konvensjonell buelampe, som for tiden brukes i de fleste projektorer. LED-lampe brukes mer eller mindre kun i de minste portable projektorene, og varer ofte lenger enn produktet de sitter i. En LED-lampe trenger ikke like mye kjøling. Dette gjør at LED er godt egnet til for eksempel små møter. Du slipper også å bære tungt. De trenger heller nesten ingen tid til å varmes opp, eller nedkjøles. Ulempen med LED-lampe er at de sjelden kommer opp i samme lysstyrke som en vanlig buelampe.

En lampes levetid estimeres av leverandøren og angis i antall timer. Leverandøren gir ofte en garanti for hvor lenge lampen minst skal holde. Går lampen i stykker før garantien utløper, byttes den ut. Garantien gjelder et visst antall timer eller år, og den verdien som først oppnås er den gjeldende. 

Steg 3. Hvilken oppløsning skal projektoren ha?

bilde av ulike tv-er

Oppløsning for hjemmekino

HD (1280x720 720p) - Er den oppløsningen som i dag ofte anses som mest egnet for hjemmekino og er egnet for tv-titting og innehold som ikke krever så høy oppløsning.

Våre projektorer med HD-oppløsning

Full HD (1920x1080 1080p) – Full HD er en god standard for filmtitting, spill og liknende innhold du vil se i høy oppløsning.  

Våre projektorer med Full HD-oppløsning

 

bilde av ulike tv-er

Oppløsning for presentasjoner

1280x800 WXGA – Mange nye bærbare PC-er som selges nå, har wide-oppløsningen 1280 x 800. På projektorer med denne oppløsningen går det ofte å justere mellom wide-formatet 16:10 eller 4:3, hvilket gjør projektoren til en bra og allsidig løsning for mange. Ettersom oppløsningen er i wide-format, fungerer den også bra til film- og videovisning.

Våre projektorer med 1280x800-oppløsning

Full HD (1920x1080 1080p) - Standardoppløsningen Full HD fungerer også bra for presentasjoner da de fleste PC-er i dag støtter Full HD.

Våre projektorer med Full HD-oppløsning

Steg 4. Hvilke tilkoblinger trenger jeg?

Presentasjonsprojektor

En presentasjonsprojektor bør minst ha én VGA-tilkobling, eller aller helst HDMI, ettersom disse tilkoblingene er de vanligste ved presentasjoner. To VGA-innganger er et klart pluss, da dette gjør det enkelt å veksle mellom ulike foredragsholdere, noe som er tidsbesparende. S-video og kompositt finnes ofte som tilkoblingsmulighet, og gir et lavoppløselig signal. Dette gir dårligst bildekvalitet, og bør kun brukes til enkel videovisning.tilkoblinger

Hjemmekinoprojektor

Best bildekvalitet oppnås om projektoren har DVI eller HDMI. HDMI-koblingen er den mest vanlige for hjemmebruk. HDMI overfører både bilde og lyd i samme kabel. Mange projektorer har også DVI for digital overføring. Dessverre kan ikke DVI-koblingen overføre lyd og bilde i samme kabel.  DVI er et grensesnitt som mer eller mindre fases ut. Komponent er et godt alternativ til HDMI og brukes oftest i videosammenheng, men sender kun bilde. Med andre ord klarer du deg langt på vei med HDMI- og komponentinngang.

Steg 5. Plassering av projektoren

Når du har funnet en projektor som passer deg og dine preferanser, er det på tide å tenke på plasseringen. Zoomen på projektoren er avgjørende for hvor du bør plassere projektoren for å oppnå ønsket størrelse på bildet. Du trenger å vite projektorens kastelengde (throw distance). Kastelengden finner man via en såkalt avstandskalkulator. Kalkulatoren viser den minste og største bildestørrelsen når projektoren står plassert på en gitt avstand fra lerretet.

BenQ avstandskalkulator

Acer avstandskalkulator

Epson avstandskalkulator

Universal avstandskalkulator

Funksjoner for mer fleksible plasseringsmuligheter

Ønsker du mer fleksibilitet når du skal plassere projektoren? Med funksjonene Lens Shift, Keystone og Vertikal Keystone i en projektor, blir det enklere å plassere projektoren i rommet.

 

Lens Shift (Linsejustering): Finnes på noen modeller på markedet i dag. Linsejustering brukes for å flytte hele linsen i projektoren, noe som forenkler installasjon og plassering. En smart løsning når du ikke har mulighet til å plassere projektorens linse i midten av lerretet. Bildet mot lerretet tilpasses, selv om ikke projektoren er optimalt plassert.

 

Keystone: Dersom projektoren ikke kan stå i samme høyde som lerretet, blir bildet kjegleformet. Dette kan kompenserers elektronisk med keystone-funksjonen. Dyre modeller kan ofte også kompensere selv om projektoren står på en sidevegg. Helt perfekt bilde krever likevel at projektoren står ved lerretets midtpunkt.   

Ikke glem tillbehøret

Rett tilbehør er avgjørende for at din underholdning eller dine presentasjoner skal bli så bra som mulig! Ikke glem praktiske detaljer som kabler, kabelsamlere og fester. Dessuten trenger du gjerne et lerret og lyd for å gjøre opplevelsen optimal.

Les mer om våre produkter

Lerret og projektorfester:

Ingen produkter er tilgjenglig

Hama 100" lerret med stativ
 
HAMA18796
990
Outlet-vare fra kr 841
 
 
 
 • Bærbart lerret fra Hama
 • Visningsflate på 100" (180 x 180 cm)
 • Kun ett lerret er inkludert i pakken
  
 
Hama projektorfeste (hvit)
På nettlager (5+)  
HAMA118610
485
Outlet-vare fra kr 412
 
 
På nettlager (5+)  
 • Projektorfeste for tak
 • Maks. vekt 14 kg
 • 4 fleksible armer
  
 
One For All WM 5320 universalfeste for projektor
Bekreftet lagerdato 02.07.2021  
Bekreftet lagerdato 02.07.2021  
 • Takfeste for projektor
 • Maksvekt: 15 kg
 • Monteringsmaterialer medfølger
  
 
Hama projektorfeste til vegg/tak
På nettlager (25+)  
Sammenlign
Legg i handlevogn
På nettlager (25+)  
 • Vegg- og takfeste
 • Til projektorer på inntil 15 kg
 • Laget av solide materialer
  
 
Sanus VMPR1 projektorfeste (sort)
På nettlager (<5)  
Sammenlign
Legg i handlevogn
På nettlager (<5)  
 • Takfeste for projektor
 • Maksbelastning: 22,68 kg
 • Uavhengig rulle-, vende- og pitchjustering
  
 
Vogels Pro PPC 1500 projektorfeste (hvit)
På nettlager (100+)  
176269
1 096
Outlet-vare fra kr 931
 
 
På nettlager (100+)  
 • Takfeste til projektor
 • Maks vekt 15 kg
 • Enkel montering
  
 
Vogels Pro PPC 1500 projektorfeste (sølv)
På nettlager (25+)  
På nettlager (25+)  
 • Takfeste projektor
 • Maks vekt 15 kg
 • Enkel montering
  
 
Nedis manuelt projektorlerret 108"
 
15674
1 199
Outlet-vare fra kr 1 019
 
 
 
 • 16:9 format
 • Fiberglasskjerm
 • Todelt installeringsdesign
  
 
Vogels Pro PPC 1540 projektorfeste (hvit)
På nettlager (25+)  
På nettlager (25+)  
 • Takfeste til projektor
 • Maksvekt: 15 kg
 • 400-550 mm avstand til tak
  
 
Vogels Pro PPC 1540 projektorfeste (sølv)
På nettlager (5+)  
Sammenlign
Legg i handlevogn
På nettlager (5+)  
 • Takfeste til projektor
 • Maksvekt: 15 kg
 • 400-550 mm avstand til tak
  
 
Vogels Pro PPC 1555 projektorfeste (sølv)
På nettlager (25+)  
På nettlager (25+)  
 • Takfeste til projektor
 • Maksvekt: 15 kg
 • 550-850 mm avstand til tak
  
 
Vogels Pro PPC 1585 projektorfeste (hvit)
På nettlager (25+)  
På nettlager (25+)  
 • Takfeste til projektor
 • Maksvekt: 15 kg
 • 850-1350 mm avstand til tak
  
 
Loading