Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 Firedelt bilde med kvinne med hodetelefoner og høyttalere i ulike farger

Alt om lyd - Fra aktiv støydemping til tweeter

Skal du kjøpe høyttaler, lydsystem, hjemmekinoanlegg eller hodetelefoner, men skjønner ikke hva alle funksjonene og teknologiene produktene har betyr? I denne artikkelen forklarer vi hva som er forskjellen på aktiv og passiv støydemping, hva Dolby Atmos er, hva som menes med hi-res-lyd og multiroom, hva som er forskjellen på en forsterker og en receiver og mye annet.
 Gutt med solbriller som trykker på en høyttaler

Airplay: Airplay er Apples siste teknologi for å streame film og musikk helt trådløst. Du behøver altså bare ha nettbrett eller smarttelefon, Mac eller PC samt en Airplay-mottaker. Ved hjelp av mottakeren kan man sende media fra en annen iOS-enhet. De to samarbeider via et trådløst eller kablet nettverk.

Aktiv høyttaler: Kort fortalt er dette en høyttaler med innebygget forsterker, slik at du ikke trenger en egen forsterker. En passiv høyttaler trenger i motsetning til en aktiv høyttaler en ekstern forsterker for å virke. Dette betyr at du er nødt til å enten ha en forsterker fra før eller investere i en hvis du velger å kjøpe et par passive høyttalere. Folk som foretrekker passive høyttalere, gjør dette fordi de kan velge forsterker ut ifra preferansene sine istedenfor å nøye seg med en som er integrert i høyttaleren.

 Kvinne med Jabra Elite 85h

Aktiv støydemping: Aktiv støydemping (forkortet ANC eller ANR), også kalt støykansellering eller støyredusering, er en teknologi hvor hodetelefonene eller høyttaleren sender ut motsignaler mot støy i omgivelsene slik at støyen kanselleres ut. Resultatet er at du opplever mindre eller ingen ting av bråket rundt deg og kan høre musikk uforstyrret.

Amazon Alexa: Alexa er den virtuelle assistenten til produkter fra Amazon. Alexa er integrert i disse produktene på samme måte som Siri er for Apple-enheter og Google Assistant for Google-produkter. Med Alexa kan du styre enheter, som f.eks. Sonos One eller smarthjemssystemer som Samsungs SmartThings, med stemmen.

 Kvinne på sofa skrur på høyttaler

Bluetooth: Bluetooth er en standard for trådløs overføring av data mellom elektronikk. Bluetooth-tilkobling gjør at du slipper å ha kabel mellom enhetene dine for å overføre innhold eller f.eks. lyd til sammenkoblede enheter. Bluetooth kommer i flere versjoner, hvor den siste utgaven er Bluetooth 5.0. Det som skiller denne fra forgjengeren 4.2, er at den kan overføre data med dobbel så høy hastighet og har fire ganger så lang rekkevidde. Den økte datahastigheten gjør at du kan koble til to enheter via Bluetooth, f.eks. hvis to vil høre på musikk fra én mobil.

Dolby Atmos: Dolby var opprinnelig et selskap som lagde systemer for å dempe sus og støy fra båndopptakere. Senere forbindes Dolby mest med surroundanlegg for kino. Dolby Atmos er den siste versjonen, og den har også tatt steget over til hjemmekinomarkedet. For å ha et fullverdig Atmos-oppsett trenger du flere høyttalere og en forsterker som støtter Dolby Atmos. Litt forenklet tilpasser dette systemet lyden etter hvor lytteren befinner seg, og lar hjemmekinoprosessoren bestemmer hvor mye lyd de ulike høyttaleren må gi for at plasseringen i lydbildet skal bli korrekt.

 Par i sofaen med høyttaler i bakgrunnen

Driver: Driver er en liten høyttalerenhet som sender lyden mot ørene dine. Dette elektromagnetiske elementet omdanner elektriske signaler til lydsignaler. En driver i ulike størrelser finner du i alle hodetelefoner.

Forsterker: Helt enkelt forklart, så tar forsterkeren lydsignalene fra en lydkilde og forsterker dens signaler til strøm, slik at den kan drive høyttalerne og lage lyd.

Hi-res-audio: I motsetning til tilsvarende begreper innen TV og bilde, altså HD, Full HD og 4K, fins det ingen universell standard for lyd. Litt enkelt forklart er hi-res-lyd lyd som er i stand til å gjengi lyd fra opptak som kommer fra musikk-kilder med høyere kvalitet enn CD-er. Ulempen med musikk i hi-res-oppløsning er at disse filene tar større plass på musikkspilleren eller mobilen din.

 Receiver ved siden av en TV

Multiroom: Med et multiromsystem kan du fylle hele hjemmet ditt med trådløs musikk ved å plassere høyttalere i forskjellige rom og koble dem opp til Wi-Fi-nettverket. Sonos er kanskje det mest kjente lydsystemet med multirom-funksjon. Sammenlignet med Bluetooth-høyttalere gir multirom en knirkefri musikkopplevelse som ikke blir avbrutt av telefonanrop eller SMS. Dessuten slipper du å måtte gjenopprette den trådløse forbindelsen mellom smarttelefonen og høyttaleren hver gang du skal høre musikk.

Receiver: En receiver er en forsterker med innebygd radiomottaker, dvs. at du kan høre radio på den.

 Sonos-enheter i et lydsystem rundt en TV

Subwoofer: En subwoofer er en egen basshøyttaler som spiller de dype frekvensene vanlige høyttalere ikke klarer å gjengi. En subwoofer brukes gjerne som supplement til lydplanke eller hjemmekinoanlegg.

Surroundlyd: Surround er en fellesbetegnelse for lydformater som benytter seg av flere enn to kanaler for å formidle lyd. Dette gjøres for å oppnå et mer realistisk lydbilde f. eks til film.

Tweeter: Tweeter, også kalt diskanthøyttaler, er et høyttalerelement i et høyttalersystem som gjengir den øverste delen av toneområdet, fra ca. 4–5 kHz opp til 16–20 kHz.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: