COVID-19: INFORMASJON TIL VÅRE KUNDER >>

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 LED-TV

Dette får du med LED-TV (LCD)

  • Mye TV for pengene 
  • Store TV-er til hyggelige priser 
  • God bildekvalitet

            Se våre LED-TV-er

 OLED-TV

Dette får du med OLED-TV

  • Bilder med uslåelig sortnivå og kontraster
  • Sylslank design med lavere vekt
  • Fantastisk bildekvalitet

            Se våre OLED-TV-er

 QLED-TV

Dette får du med QLED-TV

  • Bilder med enestående lysstyrke og farger
  • Stilrent design – som kun én kabel til TV-en
  • Fantastisk bildekvalitet

            Se våre QLED-TV-er

LED, OLED eller QLED - Hvilken TV skal du kjøpe?

Hvilken TV bør du kjøpe? Er det bare en bokstav som er forskjellen på LED, OLED og QLED? TV-produsenter som Sony, Samsung, LG og Philips strør om seg med uttrykk og teknologinavn som virker mer forvirrende enn opplysende. Elkjøp kan lose deg gjennom begrepsjungelen slik at du kan velge rett TV.

LED-TV

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode. En TV med LED-panel er egentlig en videreutvikling av LCD-TV-er, som er gjort mer strømbesparende og energieffektive. Selvsagt er også bildekvaliteten blitt bedre. Pikslene i denne typer TV-er sender ikke ut eget lys, men reflekterer lys fra siden eller bakfra. Disse TV-ene er kjent for sin gode lysstyrke og viser naturtro farger selv på lyse bilder. LED-TV-er også generelt billigere enn de to andre variantene. Ulempene med LED-TV-er at de ikke når samme sortnivå som OLED-TV-er samtidig som lysstyrken er svakere enn hos QLED-TV-er. Innsynsvinklene er også regnet som dårligere enn de overnevnte.

QLED-TV

QLED er en teknologi som er utviklet av Samsung og hovedsakelig brukes i deres TV-er. Betegnelsen QLED henspiller på Quantum Dot-teknologien som i denne typen TV-er kombineres med et LED-belyst LCD-panel. QLED er, med andre ord, en videreutvikling av LED-teknologien. I grove trekk er QD-teknologien kvanteprikker som konverterer lys til nesten hvilken som helst farge. Den fremste fordelen til QLED-TV-er er lysstyrken på skjermen, som i stor grad overgår den hos andre TV-teknologier. Dette er fordelaktig når du ser TV i et rom med mye belysning. På den andre siden går dette utover sortnivået på bildet ettersom lyspartiklene aldri er helt slått av. Resultatet blir at sortnivået ikke når helt opp til det du kan få med f.eks. OLED-teknologi. Dette kan særlig merkes hvis du ser TV i et mørkt rom. QLED har kjent for å ha enda bedre fargegjengivelse enn både LED- og OLED-TV-er med hvitere hvitt og flere detaljer i fargene.

OLED-TV

OLED står for Organic Light Emitting Diode. Denne teknologien er helt annen enn den du finner i LED/LCD-er. I motsetning til QLED, sender hver av pikslene ut eget lys. Disse pikslene kan slås helt av, slik at de ikke gir fra seg noe lys. Det betyr at TV-ene med denne teknologien har et bekmørkt sortnivå som ikke (Q)LED-TV-er kan oppnå, til gjengjeld vil de ikke oppnå samme lysstyrke og hvithetsgrad som de to overnevnte teknologiene. En annen fordel med denne teknologien er at skjermen kan være tynnere ettersom pikslene lager eget lys. Innsynsvinklene er også i stor grad bedre enn hos TV-ene med LCD/LED-teknologi. OLED-TV-er generelt dyrere enn alternativene og kommer ikke i like store størrelser som konkurrentene.

 En Smart-TV gir deg tilgang til apper slik som på mobilen

Smart-TV

Alle de nyere utgavene av TV-er med de overnevnte teknologiene er såkalte Smart-TV-er. De er utstyrt med Smart-teknologi og kan kobles til Internett via Wi-Fi eller kabel slik at du kan blant annet kan surfe på nettet, strømme innhold fra f.eks. Netflix, Viaplay, HBO, TV2 Sumo, NRK eller YouTube og bruke sosiale medier. Smart-TV-er har ulike operativsystemer og brukergrensesnitt lik den du finner i smarttelefoner. Philips og Sony er Android-baserte, Samsung har sin Tizen-plattform, mens LG benytter WebOs. Felles for alle disse er at de er utstyrt med en rekke forhåndslagrede apper og muligheten for å laste ned flere apper skreddersydd for TV.

TV med 4K, HDR og Ambilight-logoer

Tre teknologier som trenger forklaring

Det er ikke bare navnet på de ulike typene TV-panel som kan skape forvirring. Teknologiene som produsentene putter i TV-ene sine er gjerne forkortelser, og det kan virke uklart hva de betyr. Her kommer en forklaring på hva 4K/UHD, Ambilight og HDR betyr.

4K og UHD

4K og UHD (Ultra High Definition) er to begreper som nærmest har blitt synonymer. Men fullt så enkelt er det ikke. 4K er opprinnelig en profesjonell produksjon- og kinostandard, mens UHD er en skjerm- og kringkastingsstandard som henvender seg til kunder. 4K er pikselforholdet 4096x2160, hvor antallet horisontale piksler er drøyt 4000. Ultra High Definition er nivået over Full HD (1920x1080) med en oppløsning på 3840x2160. Dette er ikke nøyaktig det samme som 4K, men likevel er tilnærmet alle TV-er som er oppgitt som 4K egentlig UHD. UHD handler om skjermens oppløsning. Jo høyere oppløsning TV-en har jo skarpere, klarere og mer virkelighetstro blir bildet. Dette er særlig viktig for store TV-er hvor det blir ekstra tydelig hvor god oppløsningen er. Samtidig er det viktig å merke seg at selv om TV-en har UHD-oppløsning, blir ikke bildet bedre enn oppløsningen på innholdet du vil se på.

Ambilight

Ambilight er en forkortelse for ambient lightning. Ambilight er et lyssystem du kun finner hos Philips-TV-er. Ambilight skaper en lyseffekt rundt TV-en som gir inntrykk av at skjermen er større samtidig som skjermen blir mer behagelig å se på. Ambilight-lyset kan automatisk justere lysstyrken og fargen etter innholdet på skjermen eller stilles inn på en gitt farge- og lysstyrke som passer stemningen eller innredningen i rommet. Philips har modeller hvor Ambilight-belysning dekker to eller tre sider av TV-en.

HDR

HDR= High Dynamic Range. Tilnærmet alle nye TV-er i det midtre til øvre prissjiktet har HDR-teknologi. HDR har to hovedfunksjoner. HDR utvider TV-ens spenn for hva den kan vise av lyse og mørke bilder. Med denne teknologien blir lysstyrken på skjermen lysere samtidig som sortnivået blir mørkere. Den andre egenskapen til HDR er fargegjengivelsen. HDR-teknologien sørger for at fargene på skjermen blir mer nøyaktige og virkelighetstro.

Velg TV etter merke:

Samsung
LG
Philips
Sony
TCL
Grundig