Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Hva er forskjellen på LED, QLED og OLED?

LED, OLED eller QLED - Hvilken TV skal du kjøpe?

Hvilken TV bør du kjøpe? Er det bare en bokstav som er forskjellen på LED, OLED og QLED? TV-produsenter som Sony, Samsung, LG og Philips strør om seg med uttrykk og teknologinavn som virker mer forvirrende enn opplysende. Elkjøp kan lose deg gjennom begrepsjungelen slik at du kan velge rett TV.

LED-TV

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode. En TV med LED-panel er egentlig en videreutvikling av LCD-TV-er, som er gjort mer strømbesparende og energieffektive. Selvsagt er også bildekvaliteten blitt bedre. Pikslene i denne typer TV-er sender ikke ut eget lys, men reflekterer lys fra siden eller bakfra. Disse TV-ene er kjent for sin gode lysstyrke og viser naturtro farger selv på lyse bilder. LED-TV-er også generelt billigere enn de to andre variantene. Ulempene med LED-TV-er at de ikke når samme sortnivå som OLED-TV-er samtidig som lysstyrken er svakere enn hos QLED-TV-er. Innsynsvinklene er også regnet som dårligere enn de overnevnte.

QLED-TV

QLED er en teknologi som er utviklet av Samsung og hovedsakelig brukes i deres TV-er. Betegnelsen QLED henspiller på Quantum Dot-teknologien som i denne typen TV-er kombineres med et LED-belyst LCD-panel. QLED er, med andre ord, en videreutvikling av LED-teknologien. I grove trekk er QD-teknologien kvanteprikker som konverterer lys til nesten hvilken som helst farge. Den fremste fordelen til QLED-TV-er er lysstyrken på skjermen, som i stor grad overgår den hos andre TV-teknologier. Dette er fordelaktig når du ser TV i et rom med mye belysning. På den andre siden går dette utover sortnivået på bildet ettersom lyspartiklene aldri er helt slått av. Resultatet blir at sortnivået ikke når helt opp til det du kan få med f.eks. OLED-teknologi. Dette kan særlig merkes hvis du ser TV i et mørkt rom. QLED har kjent for å ha enda bedre fargegjengivelse enn både LED- og OLED-TV-er med hvitere hvitt og flere detaljer i fargene.

OLED-TV

OLED står for Organic Light Emitting Diode. Denne teknologien er helt annen enn den du finner i LED/LCD-er. I motsetning til QLED, sender hver av pikslene ut eget lys. Disse pikslene kan slås helt av, slik at de ikke gir fra seg noe lys. Det betyr at TV-ene med denne teknologien har et bekmørkt sortnivå som ikke (Q)LED-TV-er kan oppnå, til gjengjeld vil de ikke oppnå samme lysstyrke og hvithetsgrad som de to overnevnte teknologiene. En annen fordel med denne teknologien er at skjermen kan være tynnere ettersom pikslene lager eget lys. Innsynsvinklene er også i stor grad bedre enn hos TV-ene med LCD/LED-teknologi. OLED-TV-er generelt dyrere enn alternativene og kommer ikke i like store størrelser som konkurrentene.

 En Smart-TV gir deg tilgang til apper slik som på mobilen

Smart-TV

Alle de nyere utgavene av TV-er med de overnevnte teknologiene er såkalte Smart-TV-er. De er utstyrt med Smart-teknologi og kan kobles til Internett via Wi-Fi eller kabel slik at du kan blant annet kan surfe på nettet, strømme innhold fra f.eks. Netflix, Viaplay, HBO, TV2 Sumo, NRK eller YouTube og bruke sosiale medier. Smart-TV-er har ulike operativsystemer og brukergrensesnitt lik den du finner i smarttelefoner. Philips og Sony er Android-baserte, Samsung har sin Tizen-plattform, mens LG benytter WebOs. Felles for alle disse er at de er utstyrt med en rekke forhåndslagrede apper og muligheten for å laste ned flere apper skreddersydd for TV.

OLED eller QLED

Tre teknologier som trenger forklaring

Det er ikke bare navnet på de ulike typene TV-panel som kan skape forvirring. Teknologiene som produsentene putter i TV-ene sine er gjerne forkortelser, og det kan virke uklart hva de betyr. Her kommer en forklaring på hva 4K/UHD, Ambilight og HDR betyr.

4K og UHD

4K og UHD (Ultra High Definition) er to begreper som nærmest har blitt synonymer. Men fullt så enkelt er det ikke. 4K er opprinnelig en profesjonell produksjon- og kinostandard, mens UHD er en skjerm- og kringkastingsstandard som henvender seg til kunder. 4K er pikselforholdet 4096x2160, hvor antallet vertikale piksler er drøyt 4000. Ultra High Definition er nivået over Full HD (1920x1080) med en oppløsning på 3840x2160. Dette er ikke nøyaktig det samme som 4K, men likevel er tilnærmet alle TV-er som er oppgitt som 4K egentlig UHD. UHD handler om skjermens oppløsning. Jo høyere oppløsning TV-en har jo skarpere, klarere og mer virkelighetstro blir bildet. Dette er særlig viktig for store TV-er hvor det blir ekstra tydelig hvor god oppløsningen er. Samtidig er det viktig å merke seg at selv om TV-en har UHD-oppløsning, blir ikke bildet bedre enn oppløsningen på innholdet du vil se på. Foreløpig er utvalget av innhold i 4K forholdsvis lavt, men blir stadig større.

Ambilight

Ambilight er en forkortelse for ambient lightning. Ambilight er et lyssystem du kun finner hos Philips-TV-er. Ambilight skaper en lyseffekt rundt TV-en som gir inntrykk av at skjermen er større samtidig som skjermen blir mer behagelig å se på. Ambilight-lyset kan automatisk justere lysstyrken og fargen etter innholdet på skjermen eller stilles inn på en gitt farge- og lysstyrke som passer stemningen eller innredningen i rommet. Philips har modeller hvor Ambilight-belysning dekker to eller tre sider av TV-en.

HDR

HDR= High Dynamic Range. Tilnærmet alle nye TV-er i det midtre til øvre prissjiktet har HDR-teknologi. HDR har to hovedfunksjoner. HDR utvider TV-ens spenn for hva den kan vise av lyse og mørke bilder. Med denne teknologien blir lysstyrken på skjermen lysere samtidig som sortnivået blir mørkere. Den andre egenskapen til HDR er fargegjengivelsen. HDR-teknologien sørger for at fargene på skjermen blir mer nøyaktige og virkelighetstro.

 LED-TV
LED-TV
Pluss Minus
Prisgunstig Svakere sortnivå
God Lysstyrke Svakere innsynsvinkler enn alternativene
 QLED-TV
QLED-TV
Pluss Minus
God lysstyrke Sortnivå
Mulighet for store størrelser Tykkere skjerm enn OLED
 OLED-TV
OLED-TV
Pluss Minus
Sortnivå Lysstyrke
Tynnere skjerm enn LED/QLED Færre store størrelser

Velg TV etter merke:

Samsung
LG
Philips
Sony
TCL
Thomson
Toshiba
Strong
Toshiba
Grundig
49 990
 
Sammenlign
Vis produkt
På nettlager (25+)  
  • 65" QLED Smart-TV
  • 8K AI oppskalering
  • Kun én ledning til TV-en
Les mer om Samsung 65" Q950 8K QLED UHD Smart-TV QE65Q950RBT (2019)
21 990
 
Sammenlign
Vis produkt
Bekreftet lagerdato 29.08.2019  
  • 65" QLED Smart-TV
  • 4K UHD, Quantum HDR
  • Art-modus, Samsung Collection
Les mer om Samsung The Frame 65" 4K Smart-TV QE65LS03RAU (2019)