Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
En mor med en sønn på fanget

Denne familien testet inneklimaet med Airthings

Et dårlig inneklima kan være skadelig for helsen, og høy luftfuktighet, radon og skadelige gasser kan alle være med å påvirke luften man puster inn hjemme. Denne familien testet luftkvalitetsmåleren Airthings for å se hvordan det sto til med inneklimaet i hjemmet.
En Airthings i taket

Viktigheten av et godt inneklima

Luften vi puster inn når vi er inne er på mange måter like viktig som luften vi puster inn når vi er utendørs. Om inneluften er dårlig kan det bidra til eller forverre helseproblemer. Men hvordan vet man egentlig hvordan det står til med inneklimaet?

Airthings Wave Plus er en luftkvalitetsmåler som gir deg den nødvendige informasjonen om inneklimaet ditt, og gir deg målinger på både CO2-nivået, radon, temperaturer, luftfuktighet og VOC-gasser (som blant annet stammer fra rengjøringsprodukter, maling og møbler). I et hus eller større leiligheter anbefales det å installere flere målere, gjerne en kombinasjon av Wave Plus og Wave Mini.

En familie samlet i stuen

I en radon-utsatt sone

Martine og Jan Martin Thoresen Mælum bor i et stort hus med barna Felix og Wilmer. Huset ble bygget på tidlig 70-tallet og ble renovert før de flyttet inn for fem år siden. De senere årene har de bekymret seg mer for inneklimaet, og særlig etter at de fant ut at de bor midt i et radonutsatt område.

- Vi tenkte ikke over inneklimaet før vi flyttet inn, men merket raskt at det enten var for varmt, kaldt eller at luften var tung, forteller Martine.

-Vi tenkte aldri på inneklimaet når vi pusset opp, og det flate taket gir ikke mye plass til ventilasjonsrør. Derimot satset vi på at ventilasjonen i vinduene ville gjøre sitt, legger Jan Martin til.

Varmepumpe på en vegg

Fordelene med en varmepumpe

I løpet av testperioden hadde familien installert en varmepumpe, dette bidro positivt både på temperaturen og luftsirkulasjonen i hjemmet.

Varmepumpen har gjort inneklimaet bedre, og i motsetning til tidligere kan vi ha ventilene åpne uten at det blir for kaldt. Nå har vi en mer stabil temperatur gjennom hele året og slipper utfordringer med temperaturen. Tidligere måtte vi pakke inn barna i ull fordi det var for kaldt på vinteren, og på sommerhalvåret har vi ofte opplevd at det blir ubehagelig varmt, og barna har slitt med å sove.

- Vi ser frem til å teste varmepumpens kjølefunksjon neste sommer, sier Jan Martin med et smil.

Familien sjekker radonmålingen på mobilen

Hva er et trygt radonnivå?

Etter en måleperiode på to måneder er familien bekymret for resultatene. Radonnivået var lavt de første ukene, men samtidig som det ble kaldere ble også målingene høyere – helt opp mot 200 Bq/m3 på visse dager. WHOs generelle anbefaling er at radonnivået bør ligge på under 100 Bq/m3.

Dagen vi var innom kunne Jan Martin se at radonnivået var på 274 Bq/m3 - og tallene lå i gjennomsnitt på 210 Bq/m3. - Jeg ville ikke bekymret meg like mye om det kun var oss som bodde her, men man føler også et ansvar for at barna skal vokse opp i et sunt inneklima. Radon er tross alt en giftig gass som kan føre til kreft, sier Martine.

Mobiltelefon med Airthings-appen

Hva bør familien gjøre?

Vi snakket med Erlend Bolle, produktsjef i Airthings og fortalte om familiens målinger.

- Jeg kan se at radonnivået er over 250 på vise dager. Det er en stor variasjon i målingene, noe som er normalt. Det er derfor viktig å måle over en periode på et par måneder i radonsesongen, som er fra midten av oktober til april, på den måten er man sikret et mer nøyaktig resultat. Men den gjennomsnittlige mengden radon er godt over 100 Bq/m3 så jeg vil anbefale tiltak for å bedre ventilasjonen i kjelleren, forklarer Bolle.

- Prøv å flytte Airthings ned i kjelleren for en periode slik at man kan måle nivået der. Det kan også være lurt å åpne ventiler for å se om dette kan bidra til bedre målinger. Om ikke dette fungerer kan man installere en radonvifte i kjelleren. På den positive siden ser man at både CO2,VOC og fuktighetsnivået er normalt. Luften er også gradvis blitt tørrere, men dette er normalt i vinterhalvåret. Om det blir plagsomt tørr luft kan man vurdere en luftfukter, forteller Bolle.

Radonkart

Når skal du sjekke radonnivået?

Høye radonnivåer er et problem over hele norden, og både Airthings og nasjonale myndigheter anbefaler at alle bør måle nivået i deres hjem, også om de befinner seg i en såkalt trygg sone. Du kan sjekke hvordan forholdene er der du bor her. - Man kan aldri være sikker på at huset er helt trygt, selv om du bor i et nyere bygg med radonsperrer. Det trengs ikke mer enn små hull for at den skadelige gassen skal komme inn i hjemmet, forteller Erlend Bolle.

I tillegg til Airthings finnes det en rekke andre produkter for måling av Radon, og man kan også kontakte selskaper som har spesialisert seg på denne typen målinger.

Airthings

Dette er Airthings

Lurer du på hvordan luftkvaliteten er i hjemmet ditt? Og har du egentlig tenkt på hva luften vi puster inn består av? Man tilbringer 90% av tiden innendørs, og luften kan ofte være minst like forurenset som den vi har utendørs. Med Airthings får du en oversikt over luftkvaliteten i hjemmet ditt og du vil få en detaljert innsikt over temperaturer, fuktighet, lufttrykk og radon.

I 2019 kåret TIME Magazine Airthings til en av årets 100 beste oppfinnelser

Les mer om Airthings her.

Les mer om Elkjøps produkter:

Les mer om Elkjøps produkter:

Se og les om Elkjøps smarte produkter: