Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
 Kvinne ved bærbar pc. Velg den rette bærbare til den rette pris

Slik finner du en god, billig bærbar PC!

”Hvilken bærbar PC er den beste? Det spørsmålet får jeg nesten hver dag,” sier Richard Phan, selger hos Elkjøp i Oslo. Han forteller at man kan få en fullt fungerende bærbar PC uten at lommeboken svir, og at en billig modell kan dekke noen kunders behov. Men selvfølgelig: Hvilken PC du bør kjøpe - og hvor mye du må betale - avhenger helt av hva du skal bruke den til og hvilke funksjoner du ønsker at den har.

God, bærbar PC gjort enkelt

Siden de færreste kunder orker å sette seg inn i alt dette, har Elkjøp gjort det enkelt for kundene å finne en bærbar (og stasjonær) PC som dekker deres behov.

Selskapet UL Benchmarks tester alle Elkjøps PC-er, og plasserer dem i fire kategorier utfra hva PC-en egner seg til.

PCMark by UL
BASIC

BASIC: Enkle PC-er for surfing, epost og sosiale medier.

HOME

HOME: Hvis du i tillegg bruker PC-en til å strømme video og TV-serier eller videosamtaler i Skype, er dette et godt valg.

PRODUCE

PRODUCE: For tyngre kontoroppgaver hvor du kjører flere programmer samtidig, samt enkel foto- og videoredigering, er en PC i produce-kategorien et godt valg hvis du samtidig vil ha en billig PC.

CREATE

CREATE: Hvis du trenger en PC til mer avansert videoredigering eller å photoshoppe mange bilder, bør du velge en datamaskin i create-kategorien. Det samme gjelder hvis du vil kjøpe gaming-PC. Flere tips til å kjøpe gaming-PC finner du her.

Verdt å vite om billige bærbare

Det første valget du må gjøre, er hvilket operativsystem du ønsker deg. Om du velger en Windows-PC, en MacBook eller Chromebook avhenger blant annet av hva du er vant med, hvilket operativsystem dine andre enheter kjører, ønsket funksjonalitet og pris. Du får for eksempel mye kvalitet for pengene med en Chromebook. Om du ønsker å gjøre et dypdykk i valgmulighetene er det noen faktorer som utgjør en stor forskjell. Ifølge Richard Phan er dette de viktigste:

Størrelse på laptopen

Størrelse på laptopen

Fordelen med en bærbar PC er at den er nettopp bærbar. Men hvor ofte skal du egentlig ha den med deg? Å få plass til kraftige komponenter i en liten laptop koster nemlig penger. Hvis PC-en stort sett skal stå hjemme, kan du derfor få samme spesifikasjoner til en litt lavere pris ved å velge en litt større laptop.

Om størrelsen er viktig kan du bruke filtrene for vekt og høyde på Elkjøps oversikt over bærbare PC-er. Eller velg enten klassisk, portabel eller ultraportabel fra oversikten over de fire kategoriene.

Batteritiden

Batteritid og ladetid

Hvis du skal bruke laptopen på skolen eller på farten, bør du velge en bærbar PC med lang batterilevetid. Richard Phan anbefaler å se på testresultatet fra PCMARK10. Denne levetiden er basert på reelle tester. Du finner scoren for batterilevetid ved videoavspilling ved å scrolle ned til produktsiden for hver bærbar. Her får du noen tips til hvordan å forlenge batteritiden på din bærbare PC.

En annen funksjon som er praktisk når du er på farten, er hurtiglading. På den måten kan du på kort tid få fullt batteri igjen. Står den bærbare PC-en derimot hovedsakelig hjemme, er ikke dette nødvendigvis en funksjon du vil ha bruk for – eller ønsker å betale for å ha.

Hvor stor harddisk trenger du?

Hvor stor harddisk trenger du?

Også størrelsen på harddisken, altså lagringsplassen på den bærbare PC-en, varierer.

"De aller enkleste surfe-PC-ene har bare 32 GB. Det holder til å surfe, men husk at operativsystemet bruker rundt 20 GB. Dermed har du svært liten plass igjen til å laste ned programmer eller lagre dokumenter. 128 GB er nok til å lagre Word-filer og annet du trenger i studiene. Da kan du bruke skylagring, eller en ekstern harddisk," sier Richard Phan.

Hvis du er avhengig av å ha mange store filer tilgjengelig uten nettilkobling, bør du imidlertid velge en bærbar PC med større harddisk.

Hvor mye RAM trenger du?

Hvor mye RAM trenger du?

"Hvis du skal kjøre flere programmer samtidig, eller tunge programmer, trenger du mer RAM enn de aller billigste bærbare PC-ene har," sier Richard Phan.

Han anbefaler å velge en bærbar PC med minst 4 GB RAM. "Da vil laptopen fungere helt fint til vanlig skriving, surfing, litt Youtube og Skype. Til gaming, video- og bilderedigering og andre tunge programmer, bør du ha minst 8 GB RAM," forklarer han.

Bærbar PC i sollys

Velg riktig skjermtype

Skjermstørrelsen på den bærbare PC-en avgjør, sammen med tykkelsen og vekten, hvor stor selve maskinen er. Hvis du velger en laptop med minst 13 tommers skjerm, får du full størrelse på tastaturet. Er PC-en mindre enn dette, vil tastene stå litt tettere enn vanlig. Hvis du ønsker talltastatur på høyresiden, må du ha en 15-tommer.

En billig bærbar PC har i dag full HD-oppløsning. Dette holder til det meste, selv om både Netflix, GoPro-kameraer og en del videokameraer også tilbyr høyere oppløsning. For mange er det viktigere å velge mellom matt eller blank skjerm. "Hva som er best for deg, er egentlig smak og behag. Hvis du vil bruke laptopen ute i sola eller sliter med migrene, bør du velge en matt skjerm. De gir mindre gjenskinn," sier Phan. Lysstyrke er også viktig dersom du vil jobbe ute, da vil du trenge en skjerm som er lyssterk nok til å håndtere solskinn. Kikk også etter fargegjengivelse, jo bedre fargegjengivelse, dess bedre er skjermen til å håndtere video og foto på en livaktig måte.

Person spiller fotballspill på en PC med bakbelyst tastatur

Bakbelyst tastatur

Et opplyst tastatur forbindes typisk med gaming-bærbare. Til gaming kan det være en praktisk og stilig funksjon som hjelper deg å treffe de riktige tastekombinasjonene, særlig når du spiller i mørket. Her kan du også ofte selv velge farger og lysmønstre, slik at belysningen kan koordineres med resten av gaming-utstyret.

Til annet bruk, slik som strømming av serier og film, surfing, skriveoppgaver og lignende er dette en behagelig funksjon, men langt fra nødvendig. De fleste modeller i dag har innebygget opplyst tastatur, men du kan altså spare noen kroner ved å velge vegg denne funksjonen.

Kvinne logger inn på PC-en ved hjelp av fingeravtrykksleser

Sikkerhet

Hvordan vil du låse opp PC-en? De fleste av oss kjenner fingeravtrykksleseren og ansiktsgjenkjenning som opplåsningsmetoder på mobilen. Det er en enkel måte å sikre at uvedkommende ikke får adgang til PC-en og alle dataene på den.

Fingeravtrykksleseren stilles inn til å kun gjenkjenne ditt fingeravtrykk. Og ansiktsgjenkjennelsen fungerer ved at et spesielt kamera registrerer ditt unike ansikt og øyeblikkelig låser opp PC-en. Det er både kjappere (i gjennomsnitt opp til tre ganger kjappere) og mer sikkert enn bruk av kode alene. Finn ut hva som fungerer best for deg og velg en bærbar PC som støtter din foretrukne metode.

WiFi 6 tekst

Den nyeste wi-fi standarden

For å få den beste internettopplevelsen, bør PC-en din støtte den aller nyeste wi-fi-standarden. Dette vil det som regel kun være de nyeste og dyreste modellene som gjør fra starten, så det er verdt å tenke over når man velger en rimelig PC. Den nyeste standarden – Wi-Fi 6 – vil gi flere fordeler til all PC-er, men for å utnytte Wi-Fi 6s egenskaper fullt ut, slik som makshastighet, trenger du en enhet som kan motta Wi-Fi 6-signaler. Les mer om Wi-Fi 6 her.

Les mer om:

Kjøp en billig bærbar PC hos oss her:

Ingen produkter er tilgjenglig

Asus Vivobook S14 14" bærbar PC (Dreamy White)
På nettlager (100+)  
181271
6 487
Outlet-vare fra kr 5 189
 
 
På nettlager (100+)  

 • AMD Ryzen™ 3 3250U-prosessor
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 128 GB PCIe NVMe-disk
  
 
Lenovo Ideapad 3 14" bærbar PC (platinagrå)
Utgått produkt 
Sammenlign
Ikke tilgjengelig
Utgått produkt 

 • Intel® Core® i5-1035G1-prosessor
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 256 GB NVMe SSD
  
 
Lenovo Ideapad 3 14" bærbar PC (platinagrå)
Utgått produkt 
Sammenlign
Ikke tilgjengelig
Utgått produkt 

 • AMD Ryzen 3 3250U-prosessor
 • 4 GB DDR4 RAM
 • 128 GB NVMe SSD
  
 
Asus Vivobook S14 14" bærbar PC (Indie Black)
 
181282
6 487
Outlet-vare fra kr 5 189
 
 
 

 • AMD Ryzen™ 3 3250U-prosessor
 • 8GB DDR4 RAM
 • 128 GB PCIe NVMe-lagring
  
 
Asus Vivobook S14 14" bærbar PC (Indie Black)
 
181279
5 997
Outlet-vare fra kr 4 797
 
 
 

 • AMD Ryzen™ 4500U-prosessor
 • 8GB DDR4 RAM
 • 256 GB PCIe NVMe-lagring
  
 
 

 • Intel® Pentium® Gold 6405U CPU
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 256 GB NVMe SSD
  
 
Asus VivoBook 15,6" bærbar PC
Utgått produkt 
181287
Outlet-vare fra kr 1 948
 
 
Sammenlign
Ikke tilgjengelig
Utgått produkt 

 • AMD Ryzen 3 3250U-prosessor
 • 4 GB DDR4 RAM
 • 128 GB NVMe PCIe-disk
  
 
Asus Vivobook S14 14" bærbar PC (Indie Black)
 
181277
6 997
Outlet-vare fra kr 4 198
 
 
 

 • AMD Ryzen™ 4700U-prosessor
 • 8GB DDR4 RAM
 • 512 GB PCIe NVMe-lagring
  
 
Asus Vivobook 15 15,6" bærbar PC (klar sølv)
Utgått produkt 
181292
Outlet-vare fra kr 4 796
 
 
Sammenlign
Ikke tilgjengelig
Utgått produkt 

 • AMD Ryzen™ 3250U-prosessor
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 512 GB M.2 NVMe PCIe SSD
  
 
Asus Laptop 14 bærbar PC
Utgått produkt 
81928
 
 
Sammenlign
Ikke tilgjengelig
Utgått produkt 

 • Intel® Pentium® N5000
 • 4 GB DDR4 RAM
 • 128 GB eMMC
  
 
Acer Swift 3 14” bærbar PC (sølv)
Utgått produkt 
Sammenlign
Ikke tilgjengelig
Utgått produkt 

 • AMD Ryzen 3 4300U-prosessor
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 256 GB NVMe SSD-disk
  
 
Acer Aspire 3 15,6" bærbar PC (sort)
 
177235
6 987
Outlet-vare fra kr 5 240
 
 
 

 • Intel® Core™ i5-1035G1 prosessor
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 512 GB M.2 PCIe NVMe SSD