Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
Kvinne åpner eske med ny telefon

5 spørsmål du bør stille deg selv når du kjøper ny telefon

Størrelse, pris, operativsystem og kamerakvalitet. Det er mange sentrale faktorer som påvirker ditt valg av mobiltelefon. Still deg selv disse spørsmålene før du tar din avgjørelse.
Telefoner på utstilling i butikk

1. Bør du velge iPhone eller Android?

”Jeg pleide å være en lojal Apple-kunde, men etter å ha prøvd forskjellige modeller foretrekker jeg nå Android”, sier Torkil Sagafos. Han er produktsjef for teleprodukter hos Elkjøp. Heldigvis har det blitt enklere å bytte mellom telefoner. De fleste produsenter tilbyr nå apper som overfører innhold. Du kan finne hjelp til å overføre data til en ny telefon her.

Det kan derimot være litt mer utfordrende for Apple-kunder. ”Apple gjør nemlig dette for at folk skal fortsette å bruke deres produkter. Alt flettes sammen, spesielt hvis du har både iPhone og Mac. Men en cloud-tjeneste som Google Photo gjør denne overgangen mye lettere”, anbefaler han. ”Mange kunder spør om endring av operativsystemer, og det er vår jobb å tilby hjelp hvis du vil bytte plattform”, sier Sagafos. Elkjøp leverer supporttjenester, og kan også overføre innhold fra din gamle telefon, hvis du vil unngå strevet.

Person sitter foran datamaskin med kredittkort i hånden

2. Hvor mye må den koste?

Spør deg selv om du har bruk for den nyeste topmodellen, eller om fjorårets modell også ville vært ok. ”Vi får mange spørsmål om hva forskjellen er når en ny modell lanseres. Er årets teknologi verdt å betale 3-4000 kroner mer for? Generelt sett er folk innstilt på å bruke et overraskende stort beløp på ny telefon. Abonnementleverandørens løsninger, som Telias Svitsj, gjør det også lettere å kjøpe ny telefon oftere”, sier Torkil Sagafos.

Elkjøp tilbyr også finansielle tjenester, som gjør det lettere å kjøpe ny telefon eller datamaskin og deretter dele opp betalingen i flere månedlige avdrag.

Kvinne putter stor telefon i lommen

3. Har størrelse noe å si?

Våre telefoner har gradvis blitt større. I enkelte tilfeller så store at det kan være vanskelig å bruke telefonen med èn hånd. Det er deilig å se serier på en stor skjerm, men er større alltid bedre?

”Absolutt ikke. De siste årene har det vært fokus på telefoner med en høyere screen-to-body ratio”, sier Sagafos. Det betyr at skjermen har blitt større, mens størrelsen på selve telefonen har forblitt den samme.

”Spør deg selv om du skal ha telefonen i en lomme eller en veske. Og om du vil bruke den med en eller to hender”, sier Torkil Sagafos. Leverandører som Sony og Samsung tilbyr også kompakte versjoner av deres flaggskipstelefoner. Disse har ofte de samme funksjonene, men pakket inn i en mer lommevennlig størrelse.

Mann tar bilde av baby med telefonen sin

4. Hvilken funksjon er viktigst for deg?

Se på dine spesifikke behov. Lag en liste over funksjoner, og ranger de i prioritert rekkefølge. Er du en ivrig fotograf? En veldig aktiv bruker som er avhengig av lang batteritid? Spiller du mye spill? Har du bruk for en robust og vannavstøtende telefon?

”Et godt kamera er den viktigste funksjonen for mange av våre kunder. Kamerainnovasjon er grunnen til at Huawei har vunnet mange kunder fra Apple”, forklarer Sagafos.

”Hvis du tar mye bilder og video kan det være lurt å investere litt mer i internt minne. De fleste mennesker er tilfredse med 128 GB. Men for å være på den sikre siden kan du oppgradere til 256 GB - eller kjøpe et separat SD-kort senere”, foreslår Sagafos.

”For meg betyr batterikapasitet mye. Det er en deal-breaker for meg, hvis jeg skal lade batteriet i løpet av dagen”, tilstår han.

Mann sitter med to telefoner i hånden

5. Hvordan sammenligner jeg ulike modeller?

Det kan være forvirrende å holde styr på alle de forskjellige spesifikasjonene - og hva de virkelig betyr. Men noen ganger er du nødt til å virkelig sette deg inn i de ulike funksjonene for å finne den perfekte modellen tilpasset dine behov. Vil du undersøke hva som gjør Huawei P30 Pro bedre enn den allminnelige P30 eller P20 Lite? Du kan nemlig få et overblikk ved å bruke sammenligningsverktøyet på Elkjøp.no Du kan sammenligne opptil 3 forskjellige produkter samtidig.

”Våre selgere bruker dette verktøyet hele tiden - også når de er med en kunde, for å vise forskjellene mellom alle telefonene. Folk har ofte behov for bekreftelse på at de treffer det riktige valget. De orienterer seg ofte ved å lese produkttester. Hvis en annen har testet telefonen for dem behøver de ikke å utføre alt arbeidet selv”, konkluderer Torkil Sagafos.

Les mer om Elkjøps produkter: