Tips ved kjøp av vinskap
Vin er et levende produkt som utvikler seg over tid. Derfor er riktig oppbevaring og lagring av vin svært viktig, uansett om man ønsker å langtidslagre vinen eller drikke den i løpet av kort tid.
En riktig temperert og oppbevart vin vil gi en bedre smaks- og vinopplevelse. Ulike typer viner og druer krever dessuten en egen serveringstemperatur slik at smaken blir optimal. Før i tiden oppbevarte man gjerne vinflaskene i dekorative hull i peisen eller i hyllen på kjøkkenet. I dag vet vi bedre, og at dette er en dårlig oppbevaring av vinen som vil ødelegge den i løpet av kort tid. Når man skal gå til innkjøp av et vinskap er det flere faktorer man bør tenke på:
- Budsjett
- Hvor stor plass man har til vinskapet
- Hvor mange flasker det skal romme
- Om man trenger en eller to temperatursoner
Antall flasker
En vinsamling har en tendens til å vokse, og det rimelig raskt! Derfor kan det være lurt å gå til innkjøp av et noe større vinskap enn det man tror man har bruk for i utgangspunktet, noe en sjeldent vil kunne angre på. Alle vinskap kommer med en indikasjon på hvor mange flasker vinskapet kan inneholde. Dette er kun en indikasjon ved bruk av en standard, Bordeaux vinflaske. En vinsamling vil selvsagt bestå av ulike flaskestørrelser og -former, så flaskeantallet man i realitet vil ha plass til vil ofte være 20-30 % mindre enn det som er oppgitt.
Temperatursoner
Skal man langtidslagre det meste av vinsamlingen vil et vinskap med én temperatursone som regel holde. En jevn temperatur på 10-12°C vil være optimalt for alle typer viner. Er vinskapet mer tiltenkt som et serveringsskap hvor vinen ikke skal lagres lenge før den skal serveres, vil to temperatursoner være å foretrekke. Da kan den ene temperatursonen benyttes til serveringsklar hvitvin, mens den andre kan benyttes til serveringsklar rødvin.
Riktig lagring og oppbevaring av vin
For korrekt og optimal lagring av vin er det fem gylne regler som det er viktig å tenke på:
- Korrekt og konstant temperatur
- Riktig luftfuktighet
- Beskyttelse mot sollys og UV-stråler
- Beskyttelse mot lukt og vibrasjoner
1. Riktig og konstant temperatur
Riktig og konstant temperatur er vesentlig, og det viktigste punktet når det kommer til lagring av vin. Generelt kan man si at alle typer vin kan lagres på en temperatur på mellom 10-12°C. Temperaturen bør også være mest mulig konstant over tid, uten for mye svingninger. For mer nøyaktig lagring av vin, vil hvitvin lagres best på rundt 6-8°C og rødvin 15-17°C.
Dersom vin oppbevares på for varm temperatur vil vinens utvikling akselerere, noe som gjør at den modnes raskere enn normalt og ofte får smak av overmoden, kokt frukt. For kald oppbevaring av vinen kan derimot gjøre modningen langsommere, samt at det kan dannes vinkrystaller i bunnen av vinflasken. Disse vinkrystallene er ikke farlige, men de smaker ikke godt.
2. Luftfuktighet
Riktig luftfuktighet er nesten like viktig som temperatur ved lagring av vin. De fleste viner har en naturkork av tre. Er luftfuktigheten der vinen lagres for tørr kan korken over tid tørke ut, og oksygen vil dermed kunne trenge inn i vinflasken. Dette vil over tid forringe kvaliteten på vinen. Er luftfuktigheten for høy kan derimot korken mugne og slippe inn luft,. I tillegg vil etiketten på flaskenkunne løsne fra flasken.
Normal luftfuktighet innendørs er 20-40 %, mens optimal luftfuktighet for oppbevaring av vin er mellom 50-70 %. Dette er hvorfor vin bør oppbevares i en fuktig kjeller, eller i et vinskap som har korrekt luftfuktighet.
3. Beskyttelse mot lys
Vin er ømfintlig for lys, noe som kan bidra til en raskere modning av vinen. Det er derfor viktig å beskytte vinen mest mulig mot lys og UV-stråler. De fleste vinskap har derfor glassdører med UV-filter som beskytter mot lys.
Vinskap er også ofte utstyrt med innvendig belysning. Dette bør være av LED, ettersom disse ikke produserer varme, og dermed heller ikke vil være skadelig for vinen.
4. Lukt og vibrasjon
Lukt kan trenge inn via korkene på vinflasken, og dermed forringe kvaliteten på vinen. Lukt kan komme fra f.eks. trehyller i vinskapene. Velg derfor et vinskap med ubehandlede og luktfrie trehyller. Aktive kullfilter i vinskapene vil også rense og fjerne vond lukt.
Vibrasjoner over tid vil være skadelig for vinen. Vibrasjoner kan komme fra kompressoren og spre seg ut i skapet via hyllesystemet og påvirke og stresse vinen. Gode vinskap har mekanismer for å håndtere og eliminere vibrasjoner. Med vinskap fra TEMPTECH oppfyller man alle disse punktene og oppbevarer vinsamling på en korrekt måte.
Coravin lar deg skjenke vin uten å trekke ut korken
Coravin er vinåpneren som ikke åpner vinflasken, slik at du får muligheten til å ta et glass vin – og la resten stå så lenge du ønsker. Coravin er et unikt vinåpner- og konserveringssystem i ett, som gjør det mulig å ta et glass vin, mens resten av flasken er som om den aldri hadde vært åpnet.
Riktig temperatur for servering av vin
Riktig temperatur på vinen du serverer er vesentlig for en optimal opplevelse av vinen. Ofte blir røde viner servert for varmt, mens hvite viner for kaldt. En for kald eller for varm vin vil miste sine aromaer og sitt smaksbilde, og kan i visse tilfeller oppfattes som en dårlig eller ødelagt vin.
Generelt kan man si at en vin heller skal serveres noe for kald, enn for varm. Temperaturen vil alltid øke noe når flasken settes på bordet og helles i glassene. Derfor kan et godt tips være å stille inn temperatursonen i vinskapet på 1-2°C lavere enn den tiltenkte serveringstemperaturen. En enkel regel for serveringstemperatur er at en ung og enkel vin skal være noe avkjølt. For eldre og mer komplekse viner er serveringstemperaturen noe høyere. Dette gjelder for både hvite og røde viner.
En søt og halvtørr hvitvin gjør seg best godt avkjølt på rundt 5-6°C, mens tørre hvitviner er best mellom 8-12°C. En ung og lett rødvin serveres gjerne på rundt 11-13°C, mens en mer fyldig og tyngre rødvin anbefales servert på 16-18°C. Musserende viner er best servert på rundt 5-6°C.
Oppbevarer man vin for langtidslagring i vinskapet er ikke serveringstemperaturen så viktig. Da kan gjerne alle typer vin, musserende inkludert, lagres på 10-12°C. Med et vinskap med to temperatursoner kan man stille inn den ene temperatursonen for serveringsklar hvitvin og den andre til rødvin. Alternativt kan man benytte én sone til langtidsoppbevaring av vin, og den andre sonen til serveringsklar vin.
Nedenfor finner du en oversikt over hvilke serveringstemperaturer som anbefales til ulike typer viner. Husk igjen at det kan være lurt å sette temperaturen på vinskapet 1-2°C under dette igjen, da vinene vil øke noe i temperatur når de serveres.
Type vin | Serveringstemperatur |
Musserende vin | 6-8°C |
Champagne | 8-11°C |
Lett, tørr hvitvin | 7-9°C |
Fyldig hvitvin | 9-12°C |
Lett rødvin | 12-14°C |
Middels kraftig rødvin | 14-16°C |
Kraftig rødvin | 16-18°C |
Hetvin (portvin og madeira) | 16-18°C |