
Guide: Drone med eller uten kamera?
Stadig flere får øynene opp for droneflyvning. Denne hobbyen er ikke bare underholdende, men kan også være svært praktisk. Droner med kamera gir nemlig helt nye muligheter for spennende fotografering og filming. Men hva må du tenke på før du kan legge ut på flytur? Vi hjelper deg i gang.

Hvilken drone skal du velge?
Noen droner er bittesmå og beregnet for lek. Andre droner er laget for å fly fortest mulig, slik at man kan kjøre om kapp med andre.
Og så er det droner med kamera, som lar deg fotografere og gjøre videoopptak fra helt nye vinkler. Sistnevnte kommer i alt mellom enklere versjoner med innebygget kamera og store, profesjonelle modeller som kan bære mange kilo med kamerautstyr.
Hvilket budsjett du har og hva du ønsker å bruke dronen til vil naturligvis derfor legge føringer for dronevalget ditt.

Droner for lek
I denne kategorien finner du alt fra små, rimelige lekedroner som får plass i hånden din, til strømlinjeformede racer-droner som kan kjøre fletta av de fleste. Det er stort spenn i både flytid og rekkevidde – det vil si hvor langt unna dronen kan fly før du mister kontakt med den – og hvor raskt de kan fly. Funksjonalitet varierer også, alt fra hva dronen varsler om til hvordan den navigerer eller svever.
I tillegg er det verdt å tenke over om du ønsker en drone som er klar til bruk, eller om du har lyst til å modifisere eller tilpasse den selv.

Droner med kamera
Enten du vil filme diverse actionfylte sportssekvenser – slik som for eksempel å følgefilme en gokart på banen – eller du bare vil ha muligheten til å fotografere eller filme fra vinkler du ellers ikke ville kommet til, er en kameradrone din venn.
Hvilken kameradrone du bør velge, avhenger av flere faktorer. Du bør for eksempel tenke over hvilken bildekvalitet du har behov for. Vil du ha 4K-video eller er Full-HD nok til ditt bruk? Vil du ha live-overføring av bildene? Hvor lang rekkevidde har du behov for (husk at du må kunne se dronen hele tiden)?
Også her er det spenn i funksjonaliteten. Noen droner følger automatisk det motivet du ber den om å følge, og de mer avanserte modellene kan navigere rundt hindringer og returnere til deg når batteriet begynner å bli tomt.
Tilbehør til droner
Det finnes en mengde forskjellige ekstrautstyr til droner. Med ekstra batteripakker vil du kunne forlenge flyvegleden. Propellbeskyttelse er også verdt å vurdere. Ikke bare er det mer skånsomt for omgivelsene, men det sørger også for å skjerme propellene. Skulle uhellet først være ute, er et knippe reservepropeller definitivt lurt å ha med i dronebagen.
Fem kjappe generelle tips
- Lær deg reglene for droneflyvning
- Unngå å fly i kraftig vind eller minusgrader
- Aldri fly slik at du ikke ser dronen
- Vurder å tegne en ansvarsforsikring
- Finn et øde sted for å øve på flyvning før du flyr steder med hindringer