Hopp over navigasjonen

Snakk med en kjøkkenspesialist

Bestill gratis tegnetime
Epoq Edge Black Ash parallellkjøkken

I, L, hestesko eller parallell – bli kjent med forskjellige kjøkkeninnredninger

Et veldesignet kjøkken gjør matlaging og baking enklere og morsommere. Den smarte kjøkkeninnredningen tilfredsstiller alle behovene dine og gjør det til en drøm å jobbe på kjøkkenet. Bli kjent med de ulike kjøkkeninnredningene og sikre deg en smidig arbeidsflyt på kjøkkenet.

Illustrasjon av ulike arbeidstrekanter

Hva er arbeidstrekanten

"Arbeidstrekanten" er et begrep som beskriver hvordan man jobber mellom de tre viktigste arbeidsstasjonene på et kjøkken: oppvaskkummen, kjøleskapet og komfyren. For å arbeide komfortabelt er det viktig å flytte råvarer, gryter og seg selv så effektivt som mulig. Derfor er det viktig at de tre arbeidsområdene er smart plassert i forhold til hverandre.

Ved å tegne en linje mellom de tre stasjonene kan man måle hvor effektiv løsningen er. Prinsippet er at jo kortere linjen er, desto mer effektivt kommer du til å jobbe.

Epoq Integra Steel Grey I-kjøkken

I-kjøkken

I-kjøkkenet er et rett kjøkken der alle elementene monteres på én vegg. Dette oppsettet fungerer godt når det er lite plass, eller når rommet er langt og smalt.

Med all benkeplass og oppbevaring langs veggen, vil det være mer plass til et kjøkkenbord – eller eventuelt en åpen stue.

Når I-kjøkkenet planlegges godt, er alt innenfor rekkevidde. Arbeidsflyten i et I-kjøkken vil derfor være effektivt og enkelt, ettersom komfyr, vask og kjøleskap er i nærheten av hverandre.

Det er viktig å passe på at kjøkkenet har nok benkeplass og oppbevaringsplass. Hvis det er høyt under taket, kan du utnytte takhøyden med doble kjøkkenskap i høyden. Da kan gjenstander du ikke bruker like ofte plasseres øverst.

Epoq Trend Green Envy L-kjøkken med benkeplate i bambus

L-kjøkken

Et L-kjøkken, også kjent som et vinkelkjøkken, bygges langs to vegger. Dette er et godt valg for et firkantet rom, eller et rom der lange vegger møtes i en nittigraders vinkel. Det er en arbeidseffektiv layout, ettersom den gjør det mulig å ha kort avstand mellom de viktigste arbeidssonene. Hvis du har plass til det, vil en kjøkkenøy gjøre L-kjøkkenet enda mer arbeidseffektivt, og gi ekstra lagringsplass i tillegg.

L-kjøkkenet gir ofte muligheten til å ha et spisebord I det motsatte kjøkkenhjørnet, noe som gir en naturlig spiseplass.

Med Epoqs smarte løsninger, kan du få mest mulig ut av lagringsplassen i hjørnene. 

Hesteskokjøkken

Hesteskokjøkken, eller U-kjøkken, bygges langs tre sammenhengende vegger, noes om passer godt dersom man har god plass. Hesteskokjøkkenet har ofte mye benkeplass, noe som gjør det til et populært valg fordi det gjør matlaging og baking enklere – to eller flere kan kokkelere samtidig, avhengig av hvor stort kjøkkenet er.

Det er viktig å ha nok plass inne i U-en, slik at det er lett å bevege seg mellom arbeidsstasjonene. Hvis rommet er veldig stort, kan avstanden mellom disse bli såpass stor at kjøkkenet får en mindre effektiv arbeidsflyt.

En sosial løsning er å ha en kjøkkenøybenkeplate som den ene siden i U-en, fremfor å bygge langs en vegg. Dette gir rom for at gjester kan sitte og holde deg med selskap mens du lager mat, slik at du kan være sosial og effektiv samtidig.

Epoq Integra hvitt kjøkken med sort kjøkkenøy
Parallellkjøkken

Parallellkjøkken bygges som navnet antyder langs to parallelle vegger, og de passer både små og store rom – eller smale rom. Det er viktig å ha nok plass til å åpne skap og oppvaskmaskin, og samtidig ha plass til å bevege seg rundt.

Parallelle kjøkken er ofte et godt valg når kjøkkenet er i et eget rom, og ikke en del av en åpen kjøkken-løsning. Dette oppsettet gir deg privatliv på kjøkkenet, og det er ingen som ser det om du setter fra deg oppvasken på benken mens dere spiser.

Et I-kjøkken kan omgjøres til et parallellkjøkken ved hjelp av en kjøkkenøy, der du kan plassere komfyren og vasken. Denne løsningen lar deg være sosial mens du lager mat.

Parallellkjøkken byr ofte på rikelig med oppbevaringsplass. En annen fordel er at det ikke er noen trange hjørner, slik at alt er enkelt å få tak i.